Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Πώς βοηθά το πλέξιμο τα παιδιά

«Ένα παιδί που πλέκει είναι ένα χαρούμενο παιδί» φαίνεται να είναι το σύνθημα μιας ολοένα αυξανόμενης τάσης στο εξωτερικό για την ενασχόληση των μικρών παιδιών με το … πλέξιμο! 

Όταν ακούτε πλέξιμο σας έρχεται στο μυαλό η εικόνα μιας ηλικιωμένης μοναχικής κυρίας να πλέκει για να περάσει η ώρα μπροστά στο τζάκι; Κακώς! Το πλέξιμο πλέον, κερδίζει καθημερινά οπαδούς ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου, σωματικής κατάστασης. 

Πώς βοηθά το πλέξιμο τα παιδιά (αγόρια και κορίτσια) 

Θεσσαλονίκη: Το ΠΑΜΑΚ συγκεντρώνει βιβλία για σχολεία δεύτερης ευκαιρίας

Μια “δεύτερη ευκαιρία” σε βιβλία που διαβάστηκαν δίνουν οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προκειμένου να βρουν τη θέση τους στις βιβλιοθήκες των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργούν στα καταστήματα κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης και Νιγρίτας Σερρών.

Θεσσαλονίκη: Πυροπροστασία σε 107 σχολεία του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

Θωρακίζει τις 107 σχολικές του μονάδες ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου προχωρώντας στην υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας σε όλα τα υφιστάμενα σχολικά κτίρια του δήμου.

Μέσα από την ένταξή του στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και στην πράξη «Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας», ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου εξασφάλισε την έναρξη έργων πυρασφάλειας στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου.

Εγκύκλιος: Πώς να αξιοποιούν οι καθηγητές την 7η ώρα στα μαθήματα προσανατολισμού της Γ΄Λυκείου

Μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής σχετικά με την αξιοποίηση της 7ης ώρας στα μαθήματα προσανατολισμού της Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου, κατά την έβδομη (7η ) ώρα:

Ο Τάσος Ράτζος είναι ο άνθρωπος που βάζει το θέατρο στα σχολεία

Εάν σκεφτώ τη λέξη θέατρο και τη λέξη παιδί τότε το πρώτο πράγμα που θα μου έρθει στο μυαλό είναι οι σχολικές εκείνες εκδρομές στη Θεσσαλονίκη, με τα διώροφα λεωφορεία και τις παραστάσεις που τις περισσότερες φορές μας έκαναν να χασμουριόμαστε. Παρόλα αυτά, ήμασταν ίσως από τους τυχερούς μαθητές, αυτούς που κατάφεραν να δουν μερικούς ηθοποιούς να παίζουν σε μια σκηνή. Όταν όμως έσκασε η κρίση, το δεκάευρο δεν ήταν άλλο παίξε γέλασε και οι εκδρομές σταμάτησαν. Όσο για το θέατρο; Όλα έδειχναν πως δεν είχε πια θέση στον κόσμο του παιδιού. Ήταν τότε που ο Τάσος Ράτζος δημιούργησε τον Μικρό Βορρά, μια ομάδα η οποία ταξιδεύει καθημερινά σε σχολεία και δίνει παραστάσεις μέσα στις τάξεις, στα γυμναστήρια ή οπουδήποτε είναι εφικτό να σχηματιστεί ένα παιδικό χαμόγελο και να ακουστεί ένα επιφώνημα θαυμασμού. Τον συνάντησα σε ένα καφέ, στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη που δημιούργησε την κολεκτίβα η οποία σήμερα, μετράει έξι παραστάσεις και δύο θεατρικά εργαστήρια, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους όλης της Ελλάδας, να απολαύσουν το θέατρο στην πιο απλή του εκδοχή. Η ιστορία του όμως δεν είχε μόνο έναν προορισμό. Αντίθετα κρύβεται μέσα από δωμάτια οικοτροφείων, βραδινά ταξί, απογοητεύσεις και μπόλικη ελπίδα. Σήμερα που μου την αφηγείται, μετά από όλα αυτά, μπορώ ακόμη να νιώσω ένα «γαμώτο» στα λόγια του.

ΑμεΑ: Επιστολική ψήφο, στελέχωση των ΚΕΠ με ανθρώπους ειδικών προσόντων

Επιστολική ψήφο ή ακόμα και άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το σπίτι, πρόγραμμα επιδότησης μέσω ΕΣΠΑ για παρεμβάσεις σε κατοικίες ώστε να γίνουν προσβάσιμα σε ΑμΕΑ όλα τα κτίρια ακόμα και τα ιδιωτικά, αλλά και στελέχωση των ΚΕΠ με ανθρώπινο δυναμικό ειδικών προσόντων για την εξυπηρέτηση πολιτών με αναπηρία εξετάζουν τα αρμόδια υπουργεία με στόχο να συμπεριληφθούν στο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να καταρτίζεται καθώς αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μαθητές Αγορητές: Πανελλήνιοι μαθητικοί αγώνες ρητορικής τέχνης (7-8 Μαρτίου 2020 Θεσσαλονίκη)

Πρόκειται για αγώνες επιχειρηματολογίας στην ελληνική γλώσσα, οι οποίοι απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου όλων των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων στην Ελλάδα. Οι αγώνες θα διαρκέσουν δύο ημέρες, Σάββατο και Κυριακή 7 και 8 Μαρτίου αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διεξαχθούν έξι γύροι, τέσσερις το Σάββατο (προκριματικοί) και δύο την Κυριακή (ημιτελικός και τελικός).

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στους χώρους των εκπαιδευτηρίων «Ο Απόστολος Παύλος».

Εθνική Λυρική Σκηνή: Connecting Body: Εργαστήριο κίνησης για μικτή ομάδα ατόμων με ή χωρίς αισθητηριακές αναπηρίες

Το εργαστήριο Connecting Body των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ ξεκινά στις 13 Ιανουαρίου 2020. Το εργαστήριο ασχολείται με την ανάπτυξη της κιναισθητικής και μουσικής αντίληψης καθώς οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να μοιράζονται αρμονικά τον χώρο και τον χρόνο.

7 χρόνια στήριξης των παιδιών με προβλήματα όρασης μέσω ΚΔΗΦ από τη ΣΥΖΩΗ

Ο Σύλλογος Γονέων παιδιών με τύφλωση και πολλαπλές αναπηρίες «Συζωή» σήμερα έχει γενέθλια του Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας. Με αφορμή αυτά τα γενέθλια κάναμε μία συζήτηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου, κύριο Νίκο Καζαντζίδη. Ενημερωθείτε για το σημαντικότατο έργο του συλλόγου «Συζωή» και τον αγώνα αυτών των γονιών για την αποδοχή της αναπηρίας, αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν, ώστε να ενταχθούν τα παιδιά με τύφλωση στην κοινωνία μας.