Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα παιδιά σας κι εσάς!

Η καθημερινότητα στο σχολείο είναι πολύ δύσκολη για κάποια παιδιά. Παλεύουν με ύλη που δεν καταλαβαίνουν, με ρυθμούς που δεν προλαβαίνουν, με απαιτήσεις στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, με εκπαιδευτικούς που δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί μένουν πίσω.

Τις περισσότερες φορές τα παιδιά αυτά χρειάζονται ένα μικρό σπρώξιμο από επιστήμονες με γνώσεις και εμπειρίες που μπορούν να εντοπίσουν τις δυσκολίες τους και να επιλέξουν τις κατάλληλες μεθόδους - υλικά διδασκαλίας για να καλύψουν τα υπάρχοντα κενά και να διδάξουν νέες έννοιες και δεξιότητες.

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το παιδί σας! Με αγάπη και ενθουσιασμό για αυτό που κάνουμε.

Μια εφαρμογή βοηθάει ΑμεΑ σε ελληνικά νησιά

Οι περιπέτειες και οι ανατροπές στη διάρκεια των διακοπών είναι συνήθεις, πολύ περισσότερο όταν ο ταξιδιώτης αντιμετωπίζει κινητικές δυσκολίες ή έχει πρόβλημα όρασης. Πλοία χωρίς πρόβλεψη για θέσεις ή τουαλέτες AμεA, παραλίες δυσπρόσιτες, ξενοδοχεία με σκάλες μπορούν να μετατρέψουν τις ημέρες της καλοκαιρινής χαλάρωσης ενός ατόμου με αναπηρία σε καθημερινό γολγοθά.

Αυτισμός: Επιβεβαιώνεται η γενετική διαδρομή

Εάν και η διάγνωση παραμένει δύσκολη, η έρευνα για τον εντοπισμό των αιτιών του αυτισμού συνεχίζει να προοδεύει.

Μια νέα μελέτη ανακοίνωσε την ανακάλυψη 70 γονιδίων που συνδέονται στενά με τον ασθενή και δημοσιεύτηκε στις 18 Αυγούστου στο περιοδικό Nature Genetics.

Οργάνωση ζητά ξεχωριστές αίθουσες για ΛΟΑΤΚΙ μαθητές- «Όπως για τα παιδιά με αυτισμό»

Η ΜΚΟ κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, «Moms for Liberty» ζήτησε τα παιδιά της κοινότητας να μπαίνουν σε ξεχωριστές τάξεις «όπως τα παιδιά με αυτισμό ή σύνδρομο Down», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Το Moms for Liberty, που ξεκίνησε από δύο μητέρες πριν από λιγότερο από δύο χρόνια και γρήγορα επεκτάθηκε σε 40 πολιτείες, αφού προωθήθηκε από δεξιούς υποστηρικτές όπως ο Tucker Carlson, ο Rush Limbaugh και ο Steve Bannon.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα δημόσια ΙΕΚ, με δύο νέες ειδικότητες κατάρτισης

Σήμερα, Δευτέρα 22 Αυγούστου ξεκινούν οι αιτήσεις για την εισαγωγή στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) Τουρισμού, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Οι αιτήσεις αφορούν στην κάλυψη 914 θέσεων στα οκτώ δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού σε Ανάβυσσο Αττικής, Περαία Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα, Ρόδο, Άργος, Γαλαξίδι και Αλεξανδρούπολη, στις εξής ειδικότητες: στέλεχος μονάδων φιλοξενίας, τεχνικός μαγειρικής τέχνης - αρχιμάγειρας (chef), τεχνικός αρτοποιός - ζαχαροπλαστικής, στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα του τουρισμού.

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: «Στους αποφοίτους ανοίγονται δρόμοι επαγγελματικής αποκατάστασης»

Αν και στην Ελλάδα η σχολική διαρροή είναι πολύ μικρή, υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι για διαφόρους λόγους δεν τελείωσαν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό, πολύ σημαντική είναι η λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), όπου οι ενήλικοι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν ισότιμο τίτλο με το απολυτήριο του Γυμνασίου.

Braille και Νοηματική: Τι ισχύει για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών

Σημαντικές επισημάνσεις παραθέτει ο εκπαιδευτικός (Μαθηματικό) Μάριος Μαγιολαδίτης σχετικά με το τι ισχύει για τους ΕΒΠ και τους μαθητές με προβλήματα όρασης και κωφών και βαρήκοοων μαθητών

Μια ταινία για τον αυτισμό που θέλουν κλειδωμένο: «Μοναδικοί»


22 Αυγούστου 1882: Γεννιέται στη Σμύρνη ο αγωνιστής δάσκαλος, ο ριζοσπάστης παιδαγωγός, Δημήτρης Γληνός

“Aν ισχύει η ρήση πως οι νεκροί βαραίνουν στα μυαλά των ζωντανών και η παράδοση αποτελεί και βαρίδι στην πρόοδο, τότε η περίπτωση του Γληνού θα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση. Γιατί ο πνευματικός ηγέτης και αγωνιστής δάσκαλος, ο οποίος ξεκίνησε από τον αστικό ουμανισμό για να συναντηθεί με τον κομμουνισμό, ασυμβίβαστος, καινοτόμος, συγκροτημένος, δίκαια πρέπει να θεωρηθεί μεταξύ των πρώτων στο πνευματικό στερέωμα του 20ου αιώνα. Ίσως ο μέγιστος αριστερός διανοητής στον παιδαγωγικό χώρο”

Έρευνα: Το παγωτό είναι πιο υγιεινό από ένα πολύσπορο κουλούρι

Βάλτε να φάτε ένα μπολ παγωτό χωρίς τύψεις. Έρευνα δείχνει πως είναι πιο υγιεινό ακόμη και από ένα πολύσπορο κουλούρι.

Κάθε καλοκαίρι – και όχι μόνο – το παγωτό έχει την τιμητική του. Μια απογευματινή βόλτα ή μια ζεστή μέρα στη παραλία συνδυάζεται τέλεια με ένα χωνάκι από την αγαπημένη μας γεύση. Όταν όμως, προσέχουμε την διατροφή μας φοβόμαστε πως οι θερμίδες της αγαπημένης μας απόλαυσης θα είναι πολλές.

ΚΕΔΗΘ: Επιμόρφωση των εργαζομένων για την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στα ΑμεΑ

Να επιμορφωθούν σε θέματα τεχνολογίας και μεθοδολογίας θα έχουν την ευκαιρία οι εργαζόμενοι της ΚΕΔΗΘ (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης).

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η πρόεδρος της Επιχείρησης, Δήμητρα Ακριτίδου, «εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και άτομα με αναπηρία από τις δομές της Κ.Ε.ΔΗ.Θ. – θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Κύπρο και να επιμορφωθούν από τον E.R.C.I. σε θέματα τεχνολογίας και μεθοδολογίας που αφορούν την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στα Άτομα με Αναπηρία».

Σύνδρομο post-covid στα παιδιά

Στοιχεία για τη συμπτωματολογία του συνδρόμου post-COVID σε παιδιά και εφήβους, από νεογνά έως 17 ετών, παρουσίασαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ (CDC).

Τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης των CDC συνοψίζουν η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Μαρία Τσολιά (Διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής, Νοσοκομείο Παίδων Π. και Α. Κυριακού) και οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πρωτοποριακή μελέτη αποκαλύπτει το προφανές: Ότι τα τρανς παιδιά είναι αυτά που λένε ότι είναι

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι το 97,5% των παιδιών που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς συνεχίζουν να αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή non binary και μετά από πέντε χρόνια. 

Η έρευνα εξέτασε τα στατιστικά στοιχεία 317 ατόμων στην πρώιμη παιδική ηλικία – 208 τρανς κοριτσιών και 109 τρανς αγοριών – ως προς τον ρυθμό με τον οποίο ως έφηβοι θα συνέχιζαν να αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή ως non binary. 

Σχολεία φαντάσματα λόγω δημογραφικού στην Πελοπόννησο - 31 βάζουν «λουκέτο»

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 31 σχολεία δεν θα ανοίξουν φέτος στην Πελοπόννησο με απόφαση της Περιφέρειας, καθώς δεν υπάρχουν μαθητές για να εγγραφούν. 

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο σχολεία στην Πελοπόννησο εξαιτίας έλλειψης μαθητών. Τη νέα σχολική χρονιά δεν θα χτυπήσει το κουδούνι σε 31 νηπιαγωγεία και δημοτικά. Το υπουργείο Παιδείας θέτει τα σχολεία που κλείνουν σε αναστολή λειτουργίας ευελπιστώντας ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν ξανά, όμως οι νέες οικογένειες συνεχίζουν να εγκαταλείπουν ειδικά τα ορεινά χωριά που βλέπουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται…

Kύπρος Νικολαΐδης: Ταινία γίνεται η ζωή του «πατέρα» της αυχενικής διαφάνειας

Ο Κύπρος Νικολαϊδης ή αλλιώς ο πατέρας της αυχενικής διαφάνειας όπως τον αποκαλούν, είναι ο εμβρυολόγος που χάρη στη διαγνωστική τεχνική που ανακάλυψε είναι πλέον εφικτό στην 12η εβδομάδα της κύησης να εντοπιστούν τυχόν γενετικές μεταλλάξεις του εμβρύου μεταξύ των οποίων και αυτές που σχετίζονται με το σύνδρομο down.