Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Ρουτίνες για ήρεμα πρωινά

Το να φτάσει κανείς εγκαίρως στο σχολείο απαιτεί κορυφαίες εκτελεστικές λειτουργίες, καλή διαχείριση του χρόνου και συγκέντρωση. Αυτό εξηγεί τα καθυστερημένα πρωινά του παιδιού σας. Δείτε πώς μπορούν να σας βοηθήσουν οι ρουτίνες, τα σνακ πριν τον ύπνο και ένα αξιόπιστο ξυπνητήρι!

Κινητά: Η συναισθηματική εξάρτηση των νέων και η απαγόρευση στα σχολεία

Η προσπάθεια του 15χρονου Νίκου να αποτοξινωθεί από τα παιχνίδια και τα social media -Τι λένε μαθητές για το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία.

«Μαμά, θέλω να απεξαρτηθώ από το κινητό, βοήθησέ με…». Η 50χρονη Μαρίνα κοίταξε έκπληκτη τον έφηβο γιο της ο οποίος, πολύ σοβαρός, μπαίνοντας στο σπίτι απο το σχολείο, άφησε την τσάντα του κάτω και έστρεψε το χέρι του προς την πλευρά της. Ο 15χρονος Νίκος κρατούσε το κινητό του.

Σχολεία: Νέο ΦΕΚ με τροποποίηση στην προηγούμενη απόφαση για τις σχολικές εκδρομές

Με το ΦΕΚ 5435/27-9-2024 "Τροποποίηση της υπό στοιχεία 102791/ΓΔ4/ 10-09-2024 κοινής απόφασης Υπουργού και Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην έναρξη και λήξη του σχολικού και διδακτικού έτους, στις αργίες, στις διακοπές, στις εγγραφές, στις μετεγγραφές, στη φοίτηση, στις απουσίες, στα παιδαγωγικά μέτρα, στον χαρακτηρισμό της διαγωγής και στην οργάνωση των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης" τροποποιήθηκε η απόφαση περί υποχρεωτικής περικοπής εκδρομών και αργιών ακόμη κι αν έχει γίνει τηλεκπαίδευση.

Ημερίδα: «Ενισχύοντας την συμπερίληψη στις δημοκρατικές διαδικασίες» (Κομοτηνή, 11/1/2024)

Ημερίδα διοργανώνει ο Σύλλογος Μέριμνας Α.μεΑ. Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», σε συνεργασία με την System and G, η οποία θα λάβει χώρα στην Κομοτηνή στις 11 Οκτωβρίου 2024, με θέμα «Ενισχύοντας την συμπερίληψη στις δημοκρατικές διαδικασίες». 

Οι επισκέψεις παιδιών στα επείγοντα λόγω ζέστης αυξήθηκαν κατά 170% την τελευταία 10ετία

Ο αριθμός των παιδιών τα οποία αναζήτησαν θεραπεία στα τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων στις ΗΠΑ για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη αυξήθηκε κατά 170% από το 2012 ως το 2023, σύμφωνα με έρευνα σε δύο μεγάλα αμερικανικά παιδιατρικά νοσοκομεία, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του εθνικού συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, στο Ορλάντο της Φλόριντας.

Snus: Τι είναι τα στικάκια νικοτίνης – Η νέα εθιστική μόδα που απειλεί τη νεολαία

Μια νέα, ανησυχητική τάση έχει εμφανιστεί στις σχολικές αυλές, με τη χρήση στικ νικοτίνης, γνωστά και ως «σνουζ» (snus). Αυτά τα προϊόντα, που έχουν κερδίσει έδαφος κυρίως μεταξύ των ανηλίκων, περιέχουν νικοτίνη, μια φαρμακευτική ουσία που μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νικοτίνη, όταν καταναλωθεί σε υψηλές δόσεις, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετούς, ζάλη και σε ακραίες περιπτώσεις κώμα.

Τα προβλήματα στη συμπεριφορά των παιδιών που δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε ή να αγνοούμε

Κάθε ηλικιακό στάδιο ενός παιδιού συνοδεύεται από τις δικές του προκλήσεις – για παράδειγμα, στη νηπιακή ηλικία, όταν δεν είναι ακόμα σε θέση να ελέγξει τα συναισθήματά του, τα tantrums, τα ξεσπάσματα θυμού, είναι αρκετά κοινά και θεωρούνται φυσιολογικά. Πώς θα καταλάβουμε όμως ότι μια συμπεριφορά απαιτεί την προσοχή μας, την παρέμβασή μας και, ίσως, τη συνεργασία μας με κάποιον ειδικό;

Σκάκι: Το «σπορ» όπου διαπρέπουν τα παιδιά-θαύματα

Ο τίτλος του «γκραν μάστερ» (grandmaster) στο σκάκι παραπέμπει στην τελειότητα και στην εμπειρία ενός παίκτη που έχει κατακτήσει το παιχνίδι σε όλες τις διαστάσεις του. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1838 για να περιγράψει τον 51χρονο βρετανό σκακιστή Γουίλιαμ Λιούις, μετά από πολλά χρόνια επιτυχίας. 

Άποψη: Ρέα Βιτάλη - Γονείς, σηκωθείτε!

Ακόμα το στομάχι μου είναι ανακατεμένο. Μάχη εναντίον μιας 14χρονης. Και την επομένη, κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο περιστατικό. Τόση βία. Τόσο φρικώδες υπερθέαμα βίας. Μπορώ να ανασύρω από τη βαθιά μνήμη μου σκηνές άγουρων αγοριών να παλεύουν. Πόσο εύκολο το είχαν. Με ξάφνιαζε το πλάκωμα (έτσι το ονόμαζαν, «πλακώθηκαν»)… Λες και ξεφύτρωνε κάπου μέσα τους το πρωτόπλαστο, του άνδρα που θα πάλευε, θα κυνηγούσε για την τροφή… 

Αυτοκίνητο χωρίς οδηγό κατασκεύασαν μαθητές Λυκείου – Κατέκτησαν την κορυφή σε διεθνή διαγωνισμό του MIT

Ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό, σχεδιασμένο από τρεις μαθητές από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων στο Μαρούσι, κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό Race Car Challenge, που διοργανώθηκε στο MIT από το Beaver Works Summer Institute (BWSI) στη Βοστώνη.

Βασίλης Χειρδάρης: «Η κοινωνικοποίηση των παιδιών θα έπρεπε να είναι ο βασικός στόχος της πολιτείας»