Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Νοητικής Αναπηρίας

Η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες έχει προγραμματίσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Νοητικής Αναπηρίας από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2013 στο Γήπεδο Μπάσκετ ΚΑΠ ΠΑ 2000 στη Θεσσαλονίκη.

Μαθήματα Ιστορίας για τους φιλολόγους Γυμνασίων - Λυκείων

Σε μια προσπάθεια ανάπτυξης του επιστημονικού διαλόγου μεταξύ των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ιστορίης Επίσκεψις» για τους φιλολόγους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Παράσταση (Τρίκαλα): «Μόλλυ Σουήνυ»

Η «Μόλλυ Σουήνυ» επιστρέφει για μια τελευταία παράσταση.
Ο ΦΙΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΄΄Η ΤΡΙΚΚΗ"* και η θεατρική ομάδα "ΑΝΑΒΑΣΙΣ" προσκαλούν, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 9:00 μμ, στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ όλους τους Τρικαλινούς να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση ΄΄ΜΟΛΛΥ ΣΟΥΗΝΥ΄΄ του Μπράιαν Φρίελ, του μεγαλύτερου εν ζωή Ιρλανδού συγγραφέα.

Έκθεση τεχνολογίας στο 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

Αφιερώνεται στο σύλλογο γονέων παιδιών με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες «Αμυμώνη Θεσσαλονίκης»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης προσκαλούν τους πολίτες στην Έκθεση Τεχνολογίας, που θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο από 18 ως 30 Σεπτεμβρίου, για να τους ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο της τεχνολογίας.

Το άγχος για το σχολείο ίσως είναι θέμα γονιδίων

Τα γονίδια των γονιών φαίνεται ότι ευθύνονται για τον φόβο που έχουν κάποια παιδιά απέναντι στο σχολείο!

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες στον Καναδά, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ο λόγος που πολλά παιδιά παρουσιάζουν διαφορετική συμπεριφορά κατά την πρώτη εβδομάδα του σχολείου και κλείνονται στον εαυτό τους, έχει να κάνει με λόγους κληρονομικούς.

Ποια τρόφιμα επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολεία

Σύμφωνα με τη νέα Υ1γ/Γ.Π/οικ 81025 (ΦΕΚ2135/Β/29.8.2013), στα σχολικά κυλικεία, καντίνες (σταθερές), χώρους εστίασης, εντός των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιτρέπεται να πωλούνται τα παρακάτω προϊόντα:

Ανάπτυξη παιδιού - αλήθειες, ψέματα - Συμβουλές σε γονείς

Γράφει ο Κέκκος Μάρκου, Παιδίατρος, στο paidiatros.com

«Το παιδί μου μεγαλώνει μια χαρά!» Αυτό θέλουμε να ακούμε πάντα από γονείς. Γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό οι γονείς να παρακολουθούν το βάρος, ύψος σε κάθε παιδί. Επίσης οι γονείς πρέπει να ξέρουν ποια σημάδια σε ένα παιδί πρέπει να τους ανησυχούν. Ακολουθούν σημαντικές συμβουλές για γονείς σε σχέση με το νεογέννητο μωρό, παιδί, έφηβο.

Πανελλήνιο Συνέδριο: Ο Κριτικός Γραμματισμός στη σχολική πράξη

Το Εργαστήριο Γλώσσας και Προγραμμάτων Γλωσσικής Διδασκαλίας, Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη), και το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου, σε συνεργασία με τους τοπικούς εκπαιδευτικούς-επιστημονικούς φορείς ανακοινώνουν τη συνδιοργάνωση του Συνεδρίου: Ο Κριτικός Γραμματισμός στη σχολική πράξη, το οποίο θα διεξαχθεί στη Δράμα από 1 έως 3 Νοεμβρίου 2013.

Πρόσκληση συμμετοχής: Παρέμβαση στην οικογένεια για την παιδική παχυσαρκία

Λόγω του υψηλού ποσοστού εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας (2 στα 5 παιδιά έχουν σωματικό βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού) η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο ‘Παίδων’, ξεκινά φέτος ένα πρόγραμμα παρέμβασης σε ελληνικές οικογένειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Χανιά: Δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών σε μαθητές

Δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και φέτος μαθητές στα Χανιά, στο πλαίσιο της λειτουργίας του κοινωνικού φροντιστηρίου ξένων γλωσσών που υλοποιούν από κοινού ο δήμος της πόλης και ο σύλλογος ιδιοκτητών φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.

Από τα μάτια φαίνεται γιατί κλαίνε τα μωρά!

Έρευνα του περιοδικού Spanish Journal of Psychology αναφέρει πως οι κινήσεις των ματιών των μωρών, καθώς και η δυναμική του κλάματός τους, αποτελούν ενδεικτικά στοιχεία για να αντιληφθεί ένας γονιός την αιτία πίσω από το κλάμα του μωρού τους. 

Goethe Θεσσαλονίκης -Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Ευρωπαϊκη Ημέρα Γλωσσών Εναρκτήρια εκδήλωση του Glossomobil για τη νέα σχολική χρονιά Γιορτή Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα 10.00 – 13.30 Goethe-Institut Thessaloniki, Βασ. Όλγας 66 Είσοδος ελεύθερη +30 2310 889΄592 bkd@thessaloniki.goethe.org 

Εθελοντές αναζητά το κοινωνικό φροντιστήριο του Παύλου Μελά

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Παύλου Μελά πρόκειται να λειτουργήσει κοινωνικό φροντιστήριο για μαθητές γυμνασίου και λυκείου. 

Τα γλυκά είναι απαγορευμένα στα παχύσαρκα παιδιά;

Αν και τα γλυκά περιέχουν συνήθως αρκετές ποσότητες κορεσμένου λίπους και ζάχαρης, και κατά συνέπεια πολλές θερμίδες (τις λεγόμενες "κενές θερμίδες") και λίγα θρεπτικά συστατικά, παρ' όλα αυτά μπορούν να ενταχθούν με μέτρο στη διατροφή των παιδιών. Η "απαγόρευση" κάποιας τροφής συχνά δημιουργεί μεγαλύτερη επιθυμία για την τροφή αυτή, οπότε ενδείκνυται να μην "κόψετε" κανένα τρόφιμο στα παιδιά, επομένως ούτε και τα γλυκά.

Σιδεράκια: Για όμορφο χαμόγελο και λειτουργική οδοντοστοιχία

Σιδεράκια στα δόντια χρειάζονται έξι στα δέκα παιδιά και ένας στους δυο ενήλικες, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νικόλαο Κουβελά, όχι μόνο για την βελτίωση της θέση των δοντιών αλλά και για την επίλυση άλλων σοβαρών προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας. 

15ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Γκ.Λ.Α.Τ. Ταινιών


Το «15ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών» (γκέι – λεσβιακών –αμφιφυλοφιλικών – τρανσσεξουαλικών) διεξάγεται από την Παρασκευή, 20, έως την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013, προβολές: 6μμ, 8μμ και 10μμ, στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Λιμάνι.

Προβάλλονται 34 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, από 17 χώρες: Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισημερινό, Κάτω Χώρες – Μαρόκο, Κίνα, Κύπρο, Νορβηγία, Τουρκία, Τσεχία, Σουηδία.

Δράσεις Πολιτισμού για μικρούς και μεγάλους, στο Πάρκο Ελευθερίας

Το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθήνας έχει οργανώσει την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013 δράσεις πολιτισμού στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα και στο οποίο 20 Μουσεία και Πολιτιστικοί Φορείς παρουσιάζουν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα τις δράσεις και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, καλώντας τους μεγάλους και κυρίως τους μικρούς τους φίλους να συμμετέχουν, δωρεάν! 

ΚΕΑΔΔ: Προσεχείς εκπαιδεύσεις 2013 - 2014

Θεσσαλονίκη 21-22 Σεπτεμβρίου 2013 

Διατροφικές Διαταραχές σε Παιδιά και Εφήβους
Εκπαίδευση διάρκειας 2 ημερών Εκπαίδευση για Επαγγελματίες Υγείας και συναφή επαγγέλματα που σχετίζονται με παιδιά και εφήβους στις ψυχολογικές και διατροφικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Λεπτομέρειες για τη διδακτέα ύλη στο link: www.keadd.gr
Κρατήσεις θέσεων στο link: www.mednutrition.gr