Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Συνεργατική εποπτεία: ρωτήστε μας σχετικά.

Πώς γίνεται να έχεις μαθητή/τρια που δεν τον/την έχεις συνατήσει ποτέ, δεν του/της έχεις μιλήσει ποτέ, αλλά τον/την ξέρεις τόσο καλά σαν να τον/την έχεις κάθε μέρα; Και όμως, γίνεται. Στη συνεργατική εποπτεία!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες της γενικής αγωγής (δάσκαλοι/ες και καθηγητές/τριες) που ανέλαβαν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και νέοι/ες συνάδελφοι/ισσες που ακόμα δεν αισθάνονται «έτοιμοι» και χρειάζονται μια μικρή καθοδήγηση, μοιράζονται μαζί μας σκέψεις, προβληματισμούς, δυσκολίες και διδακτικές ιδέες και χαράζουμε μαζί την πορεία της διδασκαλίας. 

UNICEF: 15.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από ασθένειες που αντιμετωπίζονται

Παρά τη δραματική μείωση στο ποσοστό θνησιμότητας βρεφών και νηπίων, 15.000παιδιά κάτω των πέντε ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕπου δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Δωρεά της Ελληνικής Πρωτοβουλίας σε θεραπευτική κατασκήνωση για παιδιά

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (Hellenic Initiative - TΗΙ) υποστήριξε με δωρά ύψους 33.000 δολαρίων, την υλοποίηση της 1ης Θεραπευτικής Κατασκήνωσης για παιδιά, που διοργάνωσε η Επιτροπή Elpida Youth, του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Δωρεάν μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής στο δήμο Αθηναίων

Μαθήματα για μικρούς «μηχανικούς», «επιστήμονες», αλλά και «καλλιτέχνες» animation θα παραδώσει από τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου ο Οργανισμός Πολιτισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων σε παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών. Στο επίκεντρο θα βρεθούν, προγράμματα εκπαιδευτικής ρομποτικής που συναρπάζουν παιδιά όλων των ηλικιών. 

ΗΠΑ: Βραβείο «καλύτερου νέου επιστήμονα» για 11χρονη

Ένα κορίτσι 11 χρονών από το Κολοράντο των ΗΠΑ αναδείχθηκε νικήτρια του φετινού διαγωνισμού «Discovery Education 3M Young Scientist Challenge», χάρη στη έμπνευσή της για τη δημιουργία ενός αισθητήρα, ο οποίος θα ανιχνεύει τα επίπεδα μολύβδου στο νερό.

Παρουσίαση έρευνας για την ψυχική υγεία των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα

Η UNICEF, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και την υποστήριξη του Προγράμματος Δικαιωμάτων, Ισότητας και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποίησε Ταχεία Αποτίμηση των ψυχικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών (ΨΨΚΑ) και την ανταπόκριση των υπηρεσιών για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες (ΑΠ) στην Ελλάδα, κατά το διάστημα Απρίλιος- Ιούλιος 2017. Σκοπός της έρευνας ήταν ο εντοπισμός των κενών στην ανταπόκριση, η καταγραφή καλών πρακτικών και η διατύπωση σχετικών προτάσεων.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Ταρατατζούμ & παιδεία κάθε σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου

Για παιδιά 2-12 ετών αλλά και για όσους θέλουν να καλλιεργήσουν το αιώνιο, θείο βρέφος μέσα τους το διαμάντι της πρωτεύουσας που διακριτικά υπερασπίζεται την κομψότητα και τον πολιτισμό, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει τη δική του ατζέντα και μας "κλείνει" κάθε σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου με σειρά προτάσεων.

Χωρίς πολλά παρατράγουδα η κλήρωση σημαιοφόρων

Λόγοι εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας των σημαιοφόρων προκαλούν αντιδράσεις γονέων, οι οποίοι βάλλουν κατά της απόφασης του υπουργείου Παιδείας, με την οποία η ανάδειξη σημαιοφόρων στα δημοτικά σχολεία γίνεται από φέτος με κλήρωση. Πάντως, οι αντιδράσεις στο σύνολο των δημοτικών σχολείων της χώρας είναι λίγες, καταδεικνύοντας ότι ο ιδεολογικός-πολιτικός πόλεμος του καλοκαιριού για το θέμα εξαντλήθηκε σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αυτό, βέβαια, δεν διαγράφει ότι κάποια παιδιά-αριστούχοι της φετινής Στ΄ Δημοτικού έμειναν με την πικρία όταν διαπίστωσαν πως η κληρωτίδα δεν έκαναν το χατίρι της... αριστείας.

Λέσβος: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πηλοϊστορίες και Αγγειομπερδέματα» θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης από τις 2 Νοεμβρίου ως και τις 15 Δεκεμβρίου 2017.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνουν ξεναγήσεις στις δυο περιοδικές εκθέσεις με τίτλο «Λεσβία γη, ξενία γη» και «Σειρήνιες γεύσεις: Η γαστρονομία στην αρχαιότητα». Επίσης θα πραγματοποιηθούν διαδραστικές δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά.Το πρόγραμμα θα διεξάγεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10:00 π.μ.ως τις 12:00 περίπου και θα απευθύνεται σε μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.

Μια «πολυφωνική» χορωδία στο «Mozaik»!

H πρώτη εμφάνιση της «νεογέννητης» διαπολιτισμικής χορωδίας «Polyphonica/ Aegean» στη Μυτιλήνη έγινε τον περασμένο Μάρτιο στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Παιδιά του νησιού μαζί με παιδιά από άλλες χώρες, κοντινές και μακρινές, τραγούδησαν μαζί και συνεπήραν το κοινό του Δημοτικού Θεάτρου με την παράσταση «Η Όπερα της Βαβέλ».