Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

8 συμβουλές για να διδάξουμε τα παιδιά με αναπηρία κολύμβηση.

Η κολύμβηση είναι ένα φανταστικό άθλημα για τα παιδιά με αναπηρία. Δεν βοηθάει μόνο τη σωματική τους υγεία, αλλά και την πνευματική και τη συναισθηματική. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που βοηθάει και ανακουφίζει, επιτρέποντας στα παιδιά να απολαμβάνουν την άνετη κίνηση του σώματός τους στο νερό, ενός σώματος που μοιάζει να μην έχει βάρος. 

Το να διδάξουμε στα παιδιά με αναπηρία κολύμπι χρειάζεται υπομονή, προσαρμοστικότητα και καλή γνώση- κατανόηση του κάθε παιδιού μεμονωμένα. Δείτε μερικές απλές αλλά πολύ αποτελεσματικές συμβουλές:

Chat Lab: Συνομιλήστε ζωντανά με τους ερευνητές!

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, έρχεται το Chat Lab, μία πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική δράση που διοργανώνεται και συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Το Chat Lab αποτελεί δράση της Βραδιάς του Ερευνητή και πρόκειται για σύντομες διαδικτυακές συζητήσεις με ερευνητές με στόχο έχουν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα και πιθανούς προβληματισμούς για την για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Ιατρική, το Περιβάλλον, τις μετακινήσεις στις πόλεις, την Αγροτεχνολογία, την Έξυπνη Γεωργία και ό,τι ακόμη μας απασχολεί γύρω από την επιστήμη.

teens #PRESS_photostories: Διαγωνισμός φωτογραφίας και εργαστήρια για μαθήτριες/τές από την ΕΣΗΕΜ-Θ

Πόσες ειδήσεις «γράφονται» καθημερινά με φωτογραφίες; Ποιες πληροφορίες εξομολογείται κάθε εικόνα; Πώς ο ρυθμός ενός ροκ συγκροτήματος μπορεί να χωρέσει στα καρέ της επικαιρότητας;
Πού εστιάζουμε, για να απαθανατίσουμε την ευλυγισία του χορευτή ή τη συγκίνηση του ηθοποιού; Και τι μπορεί να μετατρέψει ένα smartphone σε εργαλείο παραγωγής πολιτισμού στα χέρια ενός νέου;
Σειρά ερωτημάτων που περιγράφουν τις προνομιακές σχέσεις των σημερινών εφήβων με την οπτική επικοινωνία, έρχεται να διερευνήσει και να αναδείξει η νέα πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) με τίτλο #Teens Press_photostories 2021.

Προβολή: "Το μάθημα... παιχνίδι"


Σχολεία: Συναίνεση και των δυο γονέων για μετεγγραφές και εγγραφές μαθητών

Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας ορίζει ότι και οι δυο γονείς θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, διαφορετικά θα αποφασίζουν τα δικαστήρια

Οι διαφωνίες γονέων που έχουν χωρίσει αλλά και οι σχετικοί …καυγάδες φτάνουν μέχρι τα σχολεία και αποτελούν καθημερινό φαινόμενο με τους εκπαιδευτικούς να προσπαθούν να βγάλουν άκρη. Τέτοια προβλήματα- και όχι μόνο- προσπαθεί να λύσει εγκύκλιος, που στάλθηκε στα σχολεία και με την οποία ορίζεται, ότι για να πραγματοποιηθούν εγγραφές-μετεγγραφές μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τις 16.09.2021 και εντεύθεν, απαιτείται η συναίνεση των γονέων/κηδεμόνων τους, αν πρόκειται για ανήλικους. Σε περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται η απαιτούμενη συναίνεση και των δύο γονέων/κηδεμόνων θα πρέπει να εφαρμόζεται αναλογικά το τελευταίο εδάφιο της διάταξης του άρθρου 1512 ΑΚ, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι: «Κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας οι γονείς καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Αν διαφωνούν, αποφασίζει το δικαστήριο»

Κούκλες με σύνδρομο Down αγκαλιάζουν πρώτη φορά τα παιδιά στην Κύπρο

Η ζωή των παιδιών είναι γεμάτη παιχνίδια…

Πόσα όμως αυτά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, την διαφοερετικόητα και αγκαλιάζουν το παζλ της μοναδικότητας στο κόσμο από την παιδική ηλικία;

Σε ένα κόσμο γεμάτο με διαφορετικά πρότυπα και ανθρώπους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα παιδικά παιχνίδια δεν ενστερνίζονται τις ξεχωριστές πραγματικότητες που έχουμε στην καθημερινότητά μας, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ντίνα Χατζηνικολάου (1931-2021)

Με λύπη πληροφορηθήκαμε το θάνατο της ποιήτριας και μουσικού Ντίνας Χατζηνικολάου. Αλιεύσαμε ένα αφιέρωμα που είχαν κάνει στο 2ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο ΕΑΕΠ Μελισσιων με αφορμή την επίσκεψή της το Μάιο του 2014.

ΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η Ντίνα Χατζηνικολάου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τη μουσική και την παιδική λογοτεχνία - ιδιαίτερα με την ποίηση. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και έγραψε τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δίσκους ή ακούστηκαν στο ραδιόφωνο. Το 1960, στο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, προκρίθηκε το τραγούδι της “Στενό Δρομάκι”, το οποίο ερμήνευσε η Τζένη Βάνου. Το 1966, το τραγούδι της “Μια Συντροφιά”, σε στίχους της ίδιας, προκρίθηκε στο 5ο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Το ερμήνευσαν η Ζωή Κουρούκλη και η Άντζελα Ζήλια.
Έγραψε τη μουσική στο παιδικό θεατρικό έργο της Μαρίας Γκόπη “Ένα Παιδί μέσα στη Νύχτα” και τη μουσική στο γνωστό παραμύθι της Άλκης Γουλιμή "Η Γαλαζούλα".

"Έσβησε" ο παιδικός σταθμός Δικαίων - Καμία εγγραφή παιδιού για φέτος

Κλείνει ο παιδικός σταθμός Δικαίων, αφού φέτος δεν έγινε καμία νέα εγγραφή. Την ίδια ώρα, και οι άλλες σχολικές μονάδες που λειτουργούν στα Δίκαια, βρίσκονται σε επικίνδυνα φθίνουσα πορεία, αφού στο νηπιαγωγείο οι εγγραφές ήταν μόλις 8, τόσες ήταν και στο δημοτικό σχολείο, εννέα στο Γυμνάσιο και 4 στο Λύκειο.

Επιστροφή στο σχολείο: Μυοσκελετικοί πόνοι από τη σχολική τσάντα

Η σχολική τσάντα είναι για τα παιδιά η «βαλίτσα» που παίρνουν μαζί, στο ταξίδι τους προς το σχολείο!

Εκτός όμως από «βαλίτσα», αποτελεί ένα μεγάλο εργαλείο για τα παιδιά, καθώς χρησιμοποιείται καθημερινά για τη μεταφορά αντικειμένων από και προς το σχολείο. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αντέχει στην καθημερινή χρήση, την αποθήκευση αλλά και τη «σκληρή μεταχείριση» που γίνεται από μικρά σε ηλικία παιδιά.

Εργαστήριο για εφήβους: Θέατρο 360ο , νέοι 16-21 Performance, ραπ, τέχνη της κάμερας. Ένταξη και συμπερίληψη

Εργαστήρια για εφήβους

Κύκλοι 4 διαφορετικών θεματικών φέρνουν τους συμμετέχοντες σε επαφή με διαφορετικές πτυχές της θεατρικής τέχνης.

Ο κάθε κύκλος αποτελεί μια πρώτη επαφή με τέσσερα διαφορετικά πεδία, συναφή και συμπληρωματικά της θεατρικής τέχνης, στο καθένα από το οποίο αφιερώνεται ένας μήνας διδασκαλίας.

Βρετανία: Με κορωνοϊό 1 στα 35 παιδιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Την εβδομάδα έως και τις 11 Σεπτεμβρίου υπήρχε ένας φορέας κορωνοϊού ανά 80 κατοίκους στην Αγγλία, δηλαδή περίπου 697.100 άνθρωποι

Η εκτίμηση γίνεται από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), για λογαριασμό του οποίου πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα δεκάδες χιλιάδες δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Η αναλογία αυτή είναι βελτιωμένη σε σχέση με τον έναν φορέα ανά 70 κατοίκους στην Αγγλία τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Εργαστήρι προσομοίωσης στην οπτική αναπηρία: “Πώς θα ήταν αν δεν έβλεπες;”

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συμμετέχει στην «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε πολλές χώρες τις Ευρώπης από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και στην Ελλάδα στηρίζεται από Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου με την “Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο”, όπου οι δράσεις επικεντρώνονται στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, αλλά και την Πράσινη και χωρίς ρύπους μετακίνηση για όλους. “Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο” και για λίγες ώρες θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε ένα τμήμα της λεωφόρου Αγίου Δημητρίου, που για μερικές ώρες θα φιλοξενήσει ΜΟΝΟ πεζούς, ποδηλάτες, λαμπαδηδρόμους, μάγους, ζογκλέρ & ξυλοπόδαρους και… άφθονο παιχνίδι, χορό, μουσική, ζωγραφική, ρομποτική, αθλητισμό και φωτογραφία.

“Πώς θα ήταν αν δεν έβλεπες;”

Βέροια: «Αθλητισμός και αναπηρία... Από το παρόν στο μέλλον» - Ημερίδα στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών (26/9/21)

Το Α.Σ. ΑμεΑ Ν. Ημαθίας «ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ» στο πλαίσιο του έργου «ΣΤΗΡΙΖΑ» διοργανώνει Ημερίδα με θέμα:

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ … ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2021, στις 10:30 στο Χώρο διεξαγωγής εκδηλώσεων Εκκοκκιστήριο ΙΔΕΩΝ (Θεσσαλονίκης 67, Βέροια).

Εσπεριδοειδή – Πολύτιμα για την υγεία του παιδιού

Δεν είναι μυστικό: Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, ακόμη και τα πιο… αντιπαθητικά λεμόνια, αποτελούν ισχυρούς συμμάχους για την καλή υγεία του παιδιού σας. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα δώρα τους εξίσου γνωστά. Τα παρακάτω οφέλη των εσπεριδοειδών ίσως σας πείσουν… να το πείσετε να τα δοκιμάσει!

Τα οφέλη των εσπεριδοειδών για την υγεία του παιδιού σας

Βάρκιζα – «Ξέχασαν» κοριτσάκι 2 ετών σε σχολικό λεωφορείο – Έμεινε κλεισμένο στο όχημα για 5 ώρες

Ένα εξοργιστικό περιστατικό διαδραματίστηκε στην Βάρκιζα, όπου με ευθύνη των ιθυνόντων παιδικού σταθμού, ένα κοριτσάκι μόλις δύο ετών, έμεινε κλεισμένο για 5 ώρες μέσα στο σχολικό λεωφορείο.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο οδηγός του σχολικού λεωφορείου, παρέδωσε τα νήπια στον παιδικό σταθμό και πάρκαρε το σχολικό στην περιοχή Πηγαδάκια, έξω από το σπίτι του.

Κ. Σακελλαροπούλου: Δέχθηκε αθλητές και προπονητές της Παραολυμπιακής ομάδας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου αθλητές, συνοδούς και προπονητές της ελληνικής αποστολής που συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και κατέκτησε 11 μετάλλια.

Την ομάδα συνόδευσαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Χρήστος Καλούδης, ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Τζαμούσης, η Πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες Ιωάννα Καρυοφύλλη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο Χάρης Περδίκης, ο διευθυντής της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Σάκης Κωστάρης, η αρχηγός της αποστολής Σάσα Γκούφα, γιατροί της αποστολής και μέλη της Ολομέλειας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Στίβος: Με self test η είσοδος αθλητών και αθλητριών έως 17 ετών στα στάδια

Διευκρινιστικές οδηγίες εισόδου στις αθλητικές εγκαταστάσεις όλης της χώρας εξέδωσε σήμερα η ΓΓΑ. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες οι αθλητές και αθλήτριες του στίβου έως και 17 ετών θα εισέρχονται στην εγκατάσταση με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος self test και όχι με rapid όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Καθημερινός έλεγχος για άτομα που ήρθαν σε επαφή με θετικό ασθενή σε σχολεία και πανεπιστήμια

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν από τις σχολικές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, να απομονώνονται κατ’ οίκον περιορίζοντας τις εκπαιδευτικές τους προοπτικές.

Για το λόγο αυτό διενεργήθηκε μια μελέτη που ως εναλλακτική της απομόνωσης, προτάθηκε ο καθημερινός έλεγχος, για να ελεγχθεί η διασπορά με μεγαλύτερη παρακολούθηση των μαθητών στο σχολείο.

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν υπόσχονται ότι θα ανοίξουν τα σχολεία για τα κορίτσια

Η διοίκηση των Ταλιμπάν, χωρίς να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα, υποσχέθηκε ότι θα επαναλειτουργήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια θηλέων.

Σημειώνεται ότι αφότου ανέλαβαν οι Ταλιμπάν την εξουσία, άνοιξαν μόνο τα σχολεία για τα αγόρια και για τα μικρότερα κορίτσια.

Αδρανοποιημένο εμβόλιο BBIBP-CorV: Ασφαλές για παιδιά κάτω των 18 ετών -Τι έδειξε η μελέτη

Παρόλο που ο ιός SARS-CoV-2 συχνά προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε παιδιά και ενηλίκους, οι νέοι συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του SARS-CoV-2. Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τα παιδιά και τους ενήλικες θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της πανδημίας COVID-19. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα προσφάτως δημοσιευμένα αποτελέσματα κλινικής μελέτης των S. Xia και συνεργατών στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases.