Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Αγγλία: Κατά 787% αυξήθηκαν οι διαγνώσεις αυτισμού σε μία εικοσαετία

Σύμφωνα με νέα μελέτη, ο αριθμός των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί με αυτισμό έχει αυξηθεί κατά 787% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, γεγονός που πιθανώς οφείλεται στην αύξηση της αναγνώρισης του αυτισμού.

Η εκθετική αύξηση που παρατηρήθηκε μεταξύ 1998-2018 ήταν μεγαλύτερη για τις γυναίκες, καθώς και στα ενήλικα άτομα.

Οι ερευνητές σύγκριναν τα ποσοστά διαγνώσεων αυτισμού στα ιατρικά αρχεία/ φακέλους στην Αγγλία (GP records), συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους από 9 εκατομμύρια ασθενείς από το μητρώο. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Child Psychology and Psychiatry, υποστηρίζει ότι το Σύνδρομο Άσπεργκερ επικρατούσε σαν διάγνωση και το ποσοστό αυξανόταν διαρκώς, μέχρι το 2013 που καταργήθηκε επισήμως.

Επίδομα παιδιού Α21: Άνοιξε η πλατφόρμα – Αναλυτικές οδηγίες

Άνοιξε χθες Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Α21, του ΟΠΕΚΑ.

Επίδομα παιδιού Α21: Πώς υποβάλλεται η αίτηση

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), οι δικαιούχοι του επιδόματος, που δεν έχουν ακόμη υποβάλει την αίτηση για το έτος 2021, μπορούν να την υποβάλουν στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Ο θηλασμός προστατεύει από τον παιδικό διαβήτη ενώ το αγελαδινό γάλα αυξάνει τον κίνδυνο

Ο θηλασμός ενός μωρού μειώνει τον κίνδυνο αυτό να εμφανίζει διαβήτη τύπου 1 («παιδικό»), ενώ η κατανάλωση άνω των δύο έως τριών ποτηριών αγελαδινού γάλατος τη μέρα κατά την παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση αυτού του διαβήτη, όπως δείχνει μια νέα σουηδική μελέτη, η πρώτη του είδους της, με επικεφαλής μια Ελληνίδα της διασποράς.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα απτικής ξενάγησης και απτικής ανασκαφής από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Αγγίζω και ανακαλύπτω την Αρχαία Μακεδονία 
7 Οκτωβρίου 2021
Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Θεσσαλονίκης

Το ΑΜΘ υποδέχεται μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Θεσσαλονίκης στην πρώτη δράση απτικής ξενάγησης και απτικής ανασκαφής που θα υλοποιηθεί στις μόνιμες εκθέσεις και στον αύλειο χώρο του μουσείου.

Καθημερινή.. οδύσσεια: Άτομα με αναπηρία στους δρόμους της αφιλόξενης πόλης


Σε μία προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου ζωής και της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία, θεσπίζεται ο "Προσωπικός Βοηθός". Φιλοδοξία του θεσμού... οι άνθρωποι με αναπηρία να κερδίσουν το αυτονόητο, να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς δυσκολίες.

Παράταση εγγραφών (έως 7/10/2021) στο Δημόσιο ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Πυλαίας Χορτιάτη

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΕΩΣ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΥΛΑΙΑΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ 2021-2022

Κατά το εκπαιδευτικό έτος 2021-2022 στο ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Πυλαίας Χορτιάτη θα λειτουργήσουν οι παρακάτω ειδικότητες:

ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ
• Τεχνικός Χειριστής Η/Υ και τηλεφωνικών κέντρων, παροχής πληροφοριών και εξυπηρέτησης πελατών
• Βοηθός Φυσικοθεραπείας

ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΟΗΣ
με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ΕΝΓ
• Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα, Web Designer/ Developer, Video Games)
• Βοηθός Φυσικοθεραπείας

Ιωάννα- Μαρία Γκέρτσου, μια φωτεινή παρουσία με ανεκτίμητη κοινωνική προσφορά

Η Ιωάννα- Μαρία Γκέρτσου είναι μια ξεχωριστή παρουσία στη χώρα μας. Είναι μια νέα δυναμική γυναίκα, ακτιβίστρια με σπουδαία κοινωνική δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Κοινωνική Αλληλεγγύη και τα ΑΜΕΑ.

Σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε MSc in Cognitive Science στο ULB – Université libre de Bruxelles. Διάλεξε το επάγγελμα αυτό, γιατί ήθελε να εφαρμόσει την επιστήμη στην καθημερινή ζωή. Εργάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” όπου είναι πολύ αγαπητή και γνωστή σε όλους, η Ιωάννα και ο Μπάμπου, ο σκύλος- οδηγός της.

Συζήτηση για το πρόγραμμα "Σχολείο χωρίς Στερεότυπα"


Το Σχολείο χωρίς Στερεότυπα είναι ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης και δικτύωσης εκπαιδευτικών, από την Α'βάθμια και τη Β'βάθμια εκπαίδευση και καθηγητών/τριων ΣΕΠ, που θέλουν να γνωρίσουν νέους τρόπους να φέρουν την έμφυλη ισότητα πιο κοντά στις τάξεις τους και στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τέξας: Μαθητές έκαναν αποχή από το μάθημα για να υποστηρίξουν την trans συμμαθήτριά τους

Μαζική αποχή μαθητών πραγματοποιήθηκε σε Λύκειο του Τέξας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όταν trans συμμαθήτριά τους αποκλείστηκε από τη χρήση των αποδυτηρίων.

Οι μαθητές έφυγαν από το μάθημα την Τετάρτη το πρωί για να υποστηρίξουν την 16χρονη trans συμμαθήτριά τους, καθώς της απαγορεύτηκε η πρόσβαση στα γυναικεία αποδυτήρια.

Η διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα των μαθητών με μια ανάρτηση στο Instagram, όπου έκαναν λόγο για μια «σιωπηλή διαμαρτυρία».

Το ΝΕΡΑΪΔΑ ταξιδεύει στα σχολεία… για δεύτερη συνεχή χρονιά!

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Πλωτό Μουσείο ΝΕΡΑΪΔΑ «ταξιδεύει» στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας και φέρνει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε δημιουργική επαφή με πτυχές της ελληνικής ναυτιλίας και ακτοπλοΐας του 20ού αιώνα. Στόχος των φετινών δράσεων είναι να ψυχαγωγήσουν τους μαθητές στο ασφαλές περιβάλλον της τάξης και να συνθέσουν ένα δημιουργικό τρόπο ενημέρωσης και εξερεύνησης του καραβιού, έστω και εξ αποστάσεως. Το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη στο μουσείο!

Παιδικοί φόβοι: Γιατί το παιδί φοβάται το σκοτάδι;

Ο φόβος για το σκοτάδι είναι ιδιαίτερα συχνός στα παιδιά, ειδικά εκείνα που βρίσκονται στην νηπιακή ηλικία. Το παιδί ενδεχομένως να εκδηλώσει φοβία όταν πρόκειται να κοιμηθεί μόνο του στο δωμάτιο του με τα φώτα κλειστά και το σκοτάδι να κυριαρχεί. Πίσω από την συγκεκριμένη παιδική φοβία συνήθως κρύβεται μια αλλαγή, καθώς είναι γνωστό ότι οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τα παιδιά αλλά και την συμπεριφορά τους. Μπορεί δηλαδή το παιδί να εκφράσει φόβο για το σκοτάδι όταν μετακομίζετε ή αν υποδεχθείτε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας. Τέτοιες αλλαγές ενδεχομένως να κάνουν το παιδί να αισθανθεί παροδικά ανασφάλεια και για αυτό να εκδηλώσει φοβίες, όπως ο φόβος για το σκοτάδι.