Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Σεμινάριο : Σύνδρομο Sotos


Γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την ηλικία έναρξης της ερωτικής ζωής

Η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής, καθώς και της απόκτησης του πρώτου παιδιού, είναι τελικά γενετικά προκαθορισμένα, σύμφωνα με πολυεθνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics.

Ερευνητές από τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο-παιδίατρο Κεν Ονγκ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, πραγματοποίησαν γενετική ανάλυση σε πάνω από 125.000 άτομα από τη Μ. Βρετανία, 40 - 69 ετών και εντόπισαν 38 γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία έναρξης της ερωτικής ζωής του ατόμου.

Καινοτόμο σύστημα για φοιτητές με προβλήματα όρασης στο ΠΑΜΑΚ

Την ευκαιρία να δίνουν γραπτές εξετάσεις παρέχει το ΠΑΜΑΚ στους φοιτητές με μειωμένη όραση ή τύφλωση τη δυνατότητα. Πρόκειται για το Σύστημα Διενέργειας Γραπτών Εξετάσεων «Blind Exams», που σχεδιάστηκε από τον αναπληρωτή πρύτανη, καθηγητή Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Οι φοιτητές με οπτική αναπηρία θα έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν γραπτώς στις εξετάσεις χρησιμοποιώντας έναν φορητό υπολογιστή, ο οποίος διαθέτει το λογισμικό που αναπτύχθηκε γι αυτόν τον σκοπό. Φορώντας ακουστικά μπορούν να ακούν τα θέματα των εξετάσεων, μέσω συνθετικής ομιλίας, να γράφουν τις απαντήσεις, να τις ακούν -πάλι μέσω συνθετικής ομιλίας- και να κάνουν διορθώσεις, όταν χρειάζεται.

Πειραματικό νανοσωματίδιο σε ρόλο «δούρειου ίππου» εναντίον άσθματος και αλλεργιών

Επιστήμονες στις ΗΠΑ αναπτύσσουν μια τελείως νέα τεχνολογία θεραπείας του άσθματος και των αλλεργικών αντιδράσεων σε διάφορα τρόφιμα. Πρόκειται για ένα βιοδιασπώμενο νανοσωματίδιο, το οποίο εισάγεται στο σώμα και, δρώντας σαν «δούρειος ίππος», κρύβει ένα αλλεργιογόνο μέσα σε ένα φιλικό κέλυφος, έτσι ώστε να πείσει το ανοσοποιητικό σύστημα να μην του επιτεθεί.

Έτσι, η αλλεργική αντίδραση στους πνεύμονες σταματά μακροχρόνια και εμποδίζεται η εκδήλωση άσθματος. Η ίδια μέθοδος μπορεί να εφαρμοσθεί στην περίπτωση των τροφικών αλλεργιών, π.χ. σε φιστίκια. Ήδη το νανοσωματίδιο δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε αλλεργικά ποντίκια.

Οδηγός για τις εξετάσεις από το υπουργείο Παιδείας

Σε λιγότερο από ένα μηνά ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και προς διευκόλυνση των υποψηφίων το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε σήμερα έναν κατάλογο με χρήσιμες πληροφορίες.

Πότε μπορεί να βγει ένας υποψήφιος από την αίθουσα

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός/αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται ο συνοδός να είναι καθηγητής του ίδιου Λυκείου που μετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα στη Λυκειακή Επιτροπή.

Τετραετές Γυμνάσιο και διετές Λύκειο στα σχέδια της κυβέρνησης

Σχέδια για σαρωτικές αλλαγές στη δομή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που περιλαμβάνουν τετραετές Γυμνάσιο, διετές Λύκειο και λυκειοποίηση τμήματος των ΙΕΚ, κατέθεσαν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου Αντώνης Λιάκος σε ημερίδα για την τεχνική εκπαίδευση.