Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Μικρή χορτοφάγος, μεγάλα μπερδέματα.

Μερικές φορές λίγο πριν απελπιστείς ή τρελαθείς τελείως βρίσκεις τη λύση στο πρόβλημα που σε απασχολεί και διαπιστώνεις ότι είναι τόσο απλό που έπρεπε να το έχεις σκεφτεί από την αρχή. Έτσι και την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από ένα μήνα ταλαιπωρία, το μυστήριο με την Μ. λύθηκε. Η Μ. είναι μια μαθήτρια 12 ετών χωρίς κατανοητό προφορικό λόγο, με ΝΚ και βαρηκοΐα που μας ήρθε για να μάθει να γράφει και να διαβάζει. Η αλήθεια είναι ότι έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα το τελευταίο εξάμηνο και είναι πια σε θέση να αναγνωρίζει 30 περίπου λέξεις.

Πανελλήνιος Μαθητικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος

H Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης σε συνεργασία με τα «Ελληνικά Ταχυδρομεία», προκηρύσσουν πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό διηγήματος με θέμα «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», με σκοπό την ανάδειξη της δυναμικής του γραπτού λόγου στην έκφραση ιδεών και συναισθημάτων που ενισχύουν την ανθρώπινη επικοινωνία.

Tα μηνύματα από κινητά βλάπτουν την απόδοση των μαθητών

Τις εφαρμογές γραπτών μηνυμάτων χρησιμοποιούν οι έφηβοι περισσότερο από κάθε άλλη μέθοδο επικοινωνίας. Οι νέοι, όμως, που ελέγχουν διαρκώς τα τηλέφωνά τους, χάνουν ώρες ύπνου και δεν ολοκληρώνουν τα μαθήματά τους, ίσως είναι ψυχαναγκαστικοί χρήστες γραπτών μηνυμάτων ή «texters», όπως λέγονται στη lingua franca των ηλεκτρονικών μέσων, τα αγγλικά.

Προκήρυξη Εξετάσεων Επάρκειας Ε.Ν.Γ. Νοεμβρίου 2015

Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη από την ΟΜΚΕ, έχουν οριστεί οι ημερομηνίες για τις Εξετάσεις Επάρκειας ΕΝΓ. Συγκεκριμένα: 
● ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015 έως Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 (θα ανακοινωθεί ο χώρος των εξετάσεων στην ιστοσελίδα της ΟΜ.Κ.Ε. www.omke.gr) 
● ΑΘΗΝΑ : Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015 έως Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 στο χώρο της σχολής ΕΝΓ της ΟΜ.Κ.Ε. (Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, οδός Ζαχάρωφ 1, Αμπελόκηποι, Αθήνα)

Κλειδιά για καλύτερη προσαρμογή των παιδιών σε αλλαγές (ιδιαίτερα στο σχολείο)

«Προσαρμογή» χαρακτηρίζεται η διαδικασία όπου κάποιος προσπαθεί να προσαρμόσει την συμπεριφορά του ώστε να αναπτύξει την καλύτερη δυνατή σχέση με το καινούργιο περιβάλλον, συνθήκες, ανθρώπους, κλπ. Πάντα η προσαρμογή είναι συνδεδεμένη με την «αλλαγή». Τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του ανθρώπου έρχονται με αλλαγές. Η αλλαγή είναι συνυφασμένη με την ίδια την ζωή, είτε θετική είτε αρνητική, και είναι δεδομένη. Ιδιαίτερα τα παιδιά είναι αυτά που λόγο ηλικίας και θέσης θα βιώσουν τις περισσότερες αλλαγές. Άρα το καλύτερο μάθημα που πρέπει να τα διδάξουν οι γονείς τους από μικρή ηλικία, είναι η προσαρμογή στις αλλαγές, όπου θα είναι ένα μάθημα για όλη τους τη ζωή.

Γονείς μαθητών στη Γερμανία διαμαρτύρονται γιατί τα παιδιά τους βοηθάνε τους πρόσφυγες

Mαθητές Λυκείου στο Lübeck της Γερμανίας παρέχουν υπηρεσίες σε πρόσφυγες βοηθώντας τους στην κουζίνα και στην καθαριότητα των προσωρινών τους καταλυμάτων στο Fluchtlingsheim. 

Το σχέδιο εξόργισε τους γονείς οι οποίοι αντιτίθενται στην ιδέα τα παιδιά τους να αλλάζουν σεντόνια στα κρεβάτια των προσφύγων, να τους βοηθούν στο μαγείρεμα του φαγητού τους και στη διαλογή των ρούχων που θα φορέσουν.

Εκδήλωση συμπαράστασης για το ΝΟΗΣΙΣ 20.10.2015

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, ο Σύνδεσμος Χημικών Βορείου Ελλάδος και οΌμιλος Φίλων Αστρονομίας, οργανώνουν εκδήλωση στο ΝΟΗΣΙΣ με τίτλο:
«Η επιστήμη και η εκλαΐκευσή της ΕΙΝΑΙ πολιτισμός» 
την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015, ώρα 18.00