Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Καλή σχολική χρονιά!

Η φωτογραφία αυτή ήταν για πολλά χρόνια φυλαγμένη 
μαζί με τις υπόλοιπες οικογενειακές μας. 
Η δασκάλα που βλέπετε 
είναι η γιαγιά μας, Ευλαμπία Φράγκου. 


«Μὲ νέα χαρὰ ξαναγυρίζω
στὸ ἀγαπημένο μου σχολειό.
Σὲ ξαναβρίσκω μὲ λαχτάρα.
μικρὸ θρανίο μου παλιό.

Απόφαση-σταθμός: Πρώτη δικαίωση γονιών που είδαν το παιδί τους να εκδιώκεται από ιδιωτικό σχολείο

Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή ώστε μαθητής να συνεχίσει τη φοίτηση στο γυμνάσιο του ιδιωτικού σχολείου στο οποίο πήγαινε δημοτικό παρά την αντίθετη πρόθεση του διευθυντή.

Στη δικαιοσύνη έφτασαν γονείς παιδιού που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού έτσι ώστε να κρατήσουν το γιο τους στο (ιδιωτικό) σχολείο στο οποίο ήδη φοιτούσε. Και αυτό γιατί το σχολείο χαρακτήριζε ανέφικτη την παρουσία του παιδιού στις γυμνασιακές τάξεις γεγονός που οι γονείς αμφισβήτησαν, επιτυχημένα, στην πράξη.

Tα παιδιά σε κρίση: Άγχος, σχολικές επιδόσεις και εικόνες από φυσικές καταστροφές - Πώς να τα βοηθήσουμε

Το άγχος αυξάνεται συνεχώς μεταξύ των παιδιών και των εφήβων με τις μελέτες να δείχνουν ότι ένα στα οκτώ παιδιά μπορεί να βιώνει σημαντικό ποσοστό άγχους. Συγκεκριμένα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρει ότι το 7% των παιδιών ηλικίας 3 έως 17 ετών έχουν ήδη διαγνωσμένη αγχώδη διαταραχή, ενώ η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 11 έτη. Πολλοί ειδικοί εξηγούν ότι βασική αιτία παραμένει η μεγάλη αλλαγή στις ζωές των παιδιών με σχεδόν ασταμάτητο καθιστικό χρόνο στην οθόνη εις βάρος του παιχνιδιού και της σωματικής δραστηριότητας, εμπειρίες μέσω των οποίων τα παιδιά παραδοσιακά αποσυμπιέζονται, επεξεργάζονται τις ανησυχίες τους και διαμορφώνουν υποστηρικτικές σχέσεις.

Σημαντικές οδηγίες για προστασία μετά από πλημμύρα

Οδηγίες για προστασία μετά από πλημμύρα εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας

Οδηγίες για την κυκλοφορία των πολιτών σε πλημμυρισμένες περιοχές:
  • Μην εισέρχεστε, μην περπατάτε ή οδηγείτε σε πλημμυρισμένες περιοχές με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
  • Μην πλησιάζετε σε πλημμυρισμένες περιοχές που υπάρχουν στύλοι ηλεκτροδότησης ή ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει.
  • Εάν χρειάζεται να εισέλθετε σε πλημμυρισμένες περιοχές φορέστε γαλότσες και χρησιμοποιήστε ένα μακρύ ραβδί για να ελέγξετε το βάθος του νερού, και να αποφύγετε αγωγούς λυμάτων και αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν κάτω από το νερό.

ARFID – Μία νέα διατροφική διαταραχή που αφορά παιδιά

Η επιλεκτικότητα του φαγητού δεν είναι πάντα αθώα.

Είναι ευρέως γνωστό, ότι βασική προϋπόθεση για τη σωματική, κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών είναι η επαρκής πρόσληψη τροφής και η ενίσχυση των φυσιολογικών μοτίβων διατροφικής συμπεριφοράς.

Πολύ συχνά αντιλαμβανόμαστε ως φυσιολογικές τις δυσκολίες ενός παιδιού που προκύπτουν είτε κατά τη σίτιση, είτε στη διατροφική του συμπεριφορά.

Συνεργασία Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος και ΔΙΕΚ Πυλαίας - Χορτιατη


Η Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος ανακοίνωσε τη σευνεργασία της με  το ΔΙΕΚ Πυλαίας - Χορτιατη. Συγκεκριμένα αφορά την παραχώρηση του χώρου της ΕΚΒΕ για τη διεξαγωγή των μαθημάτων του τμήματος θεάτρου. 

Παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης Κωφών: Αργυρός ο Παπαδάτος και χάλκινος ο Ιωσηφίδης!

Εξαιρετική η εμφάνιση των Ελλήνων παλαιστών Παπαδάτου και Ιωσηφίδη στο 7ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης κωφών, με την κατάκτηση ενός αργυρού και ενός χάλκινου μεταλλίου αντίστοιχα!

Δύο στα δύο ο απολογισμός της προσπάθειας των μελών της εθνικής ομάδας, στο 7ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης κωφών το οποίο φιλοξενείτε στο Bishkek, της Κιργισίας.

Πνιγμός στο Blue Horizon: H τραγική εκδοχή της μισαναπηρίας

Ο Αντώνης Καρυώτης ήταν παλιός γνώριμος στους εργάτες του λιμανιού του Πειραιά. Κυκλοφορούσε συχνά στην Πύλη όπου έδεναν τα πλοία από την Κρήτη και πηγαινοερχόταν στο νησί τακτικά. Κάποιοι τον είχαν δει να κοιμάται στο λιμάνι, αντάλλαξαν μαζί του μερικές κουβέντες εκείνο το ίδιο βράδυ πριν πεθάνει. Τους είχε πει ότι είχε κάποια προβλήματα. Άνθρωποι που τον γνώρισαν τον περιέγραψαν στην «Κ» ως «αδύνατο και αδύναμο». Δεν διέθετε τη σωματική διάπλαση για να τα βάλει με τα ορμητικά απόνερα της προπέλας, αλλά όσο καλός κολυμβητής και αν είναι κάποιος, είναι μάλλον απίθανο να γλιτώσει τον πνιγμό σε εκείνο το σημείο, -σημείωσε ο καβοδέτης που περισυνέλεξε τη σορό του από τη θάλασσα.

O «κόφτης» στην Παράλληλη Στήριξη παραβιάζει δικαιώματα των μαθητών

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ) με ανακοίνωσή του, επικρίνει την επιλογή χρήσης «κόφτη» στην Παράλληλη Στήριξη και επισημαίνει ότι παραβιάζει δικαιώματα των μαθητών που αφορούν στην πρόσβαση και τη συμμετοχή τους στη δημόσια εκπαίδευση.

Θεσσαλονίκη: Δημιουργούνται σχολές γονέων και πλατφόρμα ανοιχτής επικοινωνίας

Λίγες ώρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, ο Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος επέστρεψε στα καθήκοντά του και στο τιμόνι της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, αναπτύσσει στο makthes.gr τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει με στόχο να δημιουργηθεί ένα σχολείο σύγχρονο, συμπεριληπτικό και ανοιχτό στην κοινωνία.

Back to school: πώς να κρατήσετε τον σκύλο σας χαρούμενο

Η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο σηματοδοτεί την αίσθηση μιας καινούριας αρχής για όλη την οικογένεια.

Πρόκειται για μία συνθήκη που προκαλεί πολλά και σύνθετα συναισθήματα τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς τους: ενθουσιασμό, άγχος, ανία, νοσταλγία. Πώς επηρεάζεται άραγε ο σκύλος σας απ’ αυτή την αλλαγή στην καθημερινότητά του; Οι αγαπημένοι του μικροί φίλοι, με τους οποίους πέρασε ένα ξένοιαστο και χαρούμενο καλοκαίρι, τώρα φεύγουν απ’ το σπίτι, και όταν γυρνούν το μεσημέρι δεν έχουν τόσο χρόνο για εκείνο, καθώς πρέπει να διαβάσουν τα μαθήματά τους και να ετοιμαστούν για την επόμενη μέρα. Είναι φυσιολογικό αυτή η νέα καθημερινότητα να στενοχωρεί και να αγχώνει τον σκυλάκο σας.