Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

7 συμβουλές για τις ομαδικές εργασίες στο σχολείο και τα παιδιά με δυσκολίες στις κοινωνικές δεξιότητες.

Από το να διακόπτουν του άλλους ενώ μιλάνε μέχρι να αισθάνονται απομονωμένα, τα παιδιά με δυσκολίες στον κοινωνικό τομέα συχνά δυσκολεύονται όταν πρέπει να εργαστούν σε ομάδες με τους συμμαθητές τους.

Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει βασικές δυσκολίες.

Τα παιδιά χρειάζονταν σπίτι, όχι φυλακή

«Ερχονταν λοιπόν στο δικαστήριο παιδιά που είχαν κλέψει, παιδιά ξυπόλυτα, που έτρεμαν από το κρύο και εγώ έπρεπε να τους πω ότι πρέπει να είναι καλά παιδιά. Πώς να κάνεις ένα παραβατικό παιδί καλό παιδί; Πώς να “φτιάξω” εγώ ένα παιδί μόνο με τα λόγια και τις νουθεσίες; Αν το παιδί αυτό δεν έχει να φάει και να ντυθεί, θα κάνει τα ίδια. Εγώ καθόμουν στην έδρα καλοταϊσμένη και έπρεπε να πω σε αυτό το παιδί “θα πας φυλακή”». Η Μαρία Κυδωνιέως-Φωστέρη, επιμελήτρια ανηλίκων στο δικαστήριο Σύρου και κοινωνική λειτουργός, εξηγεί τις συνθήκες που οδήγησαν στη δημιουργία της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου το 1996, με πρωτοβουλία του τότε εισαγγελέα Ανηλίκων Σύρου Μανώλη Ρούσσου-Παπαδάκη –δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή– και τη στήριξη της ίδιας, που από την πρώτη στιγμή πίστεψε και στήριξε την ιδέα του.

Λέρος: Μαθητές ετοιμάζονται για τον σχολικό μαραθώνιο ανακύκλωσης

Σχολικός μαραθώνιος ανακύκλωσης πρόκειται να πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες στο νησί της Λέρου με πρωτοβουλία του δήμου.
Ο σχολικός μαραθώνιος ανακύκλωσης απευθύνεται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ο Δήμος Λέρου προχωρεί σε αυτήν την προσπάθεια με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα ανακύκλωσης και θέτει σε λειτουργία τη σχολική διαδικτυακή πλατφόρμα ανακύκλωσης, Followgreen - Green schools.

Καλαμαριά: Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από ένα animation ντοκιμαντέρ για μαθητές

Ένα ντοκιμαντέρ εκπαιδευτικού χαρακτήρα διάρκειας περίπου δέκα λεπτών, με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή, δημιούργησε η Αντιδημαρχία Παιδείας Αθλητισμού Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Καλαμαριάς, στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος Καλαμαριά 1922-2022, «Μια θάλασσα μνήμες…και γινήκαμε όλοι ένα».

Πρόκειται για ένα τεκμηριωμένο επιστημονικά ντοκιμαντέρ, που περιλαμβάνει εκτός από animation, ιστορικά στοιχεία, σπάνια ντοκουμέντα, φωτογραφίες και πληροφορίες και απευθύνεται σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων με σκοπό να παρουσιάσει με σύντομο, εύληπτο και τεκμηριωμένο τρόπο τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την ιστορική περίοδο της Μικρασιατικής Kαταστροφής.

Εκπαίδευση: Το πανευρωπαϊκό top 3 στο οποίο κυριαρχεί η Ελλάδα

Τρεις ελληνικές περιοχές συμπληρώνουν την κορυφαία τριάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά το ποσοστό συμμετοχής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ανάμεσα σε 240 περιοχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις 21 είχαν τουλάχιστον 95% ποσοστό συμμετοχής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο δείκτης αυτός αναφέρεται σε άτομα που πλέον είναι από 20 έως 24 ετών και έχουν αποφοιτήσει τουλάχιστον από σχολείο δευτεροβάθμιας.

Άποψη: Στράτος Στρατηγάκης - Τα οργισμένα παιδιά

Έπεσαν από τα σύννεφα αρμόδιοι και αναρμόδιοι με τις καταγγελίες του αναπληρωτή καθηγητή που παραιτήθηκε καταγγέλλοντας την κατάσταση στο ΕΠΑΛ που διορίστηκε. Κατ’ αρχάς να πω ότι πιστεύω μέχρι την τελευταία λέξη όσα καταγγέλλει ο εκπαιδευτικός. Προ δεκαπενταετίας είχα βρεθεί σε ανάλογες καταστάσεις, πολύ πιο ήπιες φυσικά, διότι ήταν άλλες οι εποχές˙ δεν είχε εκτραχυνθεί τόσο πολύ η κοινωνία μας, όσο τα τελευταία χρόνια.

Πρόσκληση συμμετοχής στην παιδαγωγική δράση "3ο κουδούνι όπερα"

Το πιλοτικό πρόγραμμα διαθεματικής-πολυμεσικής, καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης με τίτλο «3ο κουδούνι όπερα» προσκαλεί σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας να συμμετάσχουν στον τρίτο κύκλο υλοποίησής του.

Σχολικά έντυπα. Παιδιά που γράφουν είναι παιδιά που σκέφτονται!

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιμορφωτική δράση με τίτλο ‘Μαθητικά, Σχολικά και Διασχολικά Έντυπα- Το παράδειγμα της Κρήτης’, την περασμένη Πέμπτη στην αίθουσα ‘Βέτλανς’ του ‘Χρ. Λαναράς’, με διοργανωτές τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάουσας, το 8ο Νηπιαγωγείο & 8ο Δημοτικό Σχολείο και τον Σύλλογο Νεανικής Δημοσιογραφίας Κρήτης ‘Τύπος και Ουσία’. 

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας

Ο κλάδος Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας της ΕΛΨΕ οργανώνει το 1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν στις 10-11 Μαρτίου 2023, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, στην Κομοτηνή. 

Ένα κινητό σχολείο δάσους ταξιδεύει στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας προσφέροντας εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες

Ταξιδεύοντας στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, ένα εκπαιδευτικό «βαν» σαν ένα περιπλανώμενο σχολείο με τις αποσκευές του γεμάτο βιβλία και παιχνίδια, περιμένει μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν σε ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Πρόκειται για το Κινητό Σχολείου του Δάσους, μια πρωτοβουλία της Actionaid, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Ανοιχτού Κέντρου Στήριξης Κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας που ξεκίνησε λίγους μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια του 2021. Το φετινό καλοκαίρι δημιουργήθηκε και το Κινητό Σχολείο του Δάσους, που από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα έχει επισκεφθεί 12 χωριά στην περιοχή, ενώ περισσότερα από 200 παιδιά έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής στις υπαίθριες δραστηριότητές του. 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Τελικού Συνδερίου “VIVAS”: Πρόγραμμα ERASMUS+ SPORT

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Τελικού Συνεδρίου “Visually Impaired Water polo Spectators-VIWAS”- “Βιωματική περιγραφή του αθλήματος υδατοσφαίρισης σε άτομα με προβλήματα όρασης”-Πρόγραμμα Erasmus+ Sport, με Επιστημονική Υπεύθυνη του Έργου την Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής της Σ.Ε.Φ.Α.Α., Ε.Κ.Π.Α. Δήμητρα Κουτσούκη.

Το ζευγάρι κωφών που έχει ταξιδέψει σε 67 χώρες του κόσμου

 

Πηγή: open tv

Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία: Πρόσκληση υποβολής άρθρων

Το EKOME & η Ευρω-Μεσογειακή Ομάδα της UNESCO Media & Information Literacy Alliance καλωσορίζουν την Παγκόσμια Εβδομάδα Media & Information Literacy της UNESCO 2022, απευθύνοντας πρόσκληση για την υποβολή άρθρων στην ειδική διαδικτυακή μας έκδοση iDea με θέμα: “Media & Information Literacy in the Post-Pandemic Era: Takeaways and Challenges on a Glocal Scale”.

Βρετανία: Τα σχολεία εκπέμπουν SOS – Διάσημοι σεφ στη μάχη για δωρεάν γεύματα

Γεμάτες σχολικές αίθουσες, αλλά αδειανά έδρανα. Σίτιση, αλλά όχι δωρεάν. Προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας, αλλά δίχως μαθήματα επιλογής. Οδεύουν προς σε αυτή την κατεύθυνση τα σχολεία στην Αγγλία; Πολύ πιθανό. Η χρηματοδότηση των κυβερνήσεων στην παιδεία μειώνεται την τελευταία δεκαετία, αφήνοντας 9 στα 10 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ουσιαστικά χωρίς χρήματα.

Μαγνησία: Το χασίς στα σχολεία φέρνει αστυνομικές περιπολίες

Για την «τύχη» του 18χρονου μαθητή, που συνελήφθη έξω από κεντρικό λύκειο του Βόλου μαζί με έναν 19χρονο, και οι οποίοι κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για διακίνηση ναρκωτικών εντός σχολικού χώρου, καλείται να αποφασίσει ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου.

ΧΕΝ Ρόδου: Δράση ευαισθητοποίησης εφήβων για την έμφυλη βία

Την Τετάρτη 19/10/2022 στον πεζόδρομο και δίπλα στον τρούλλο του Μανδρακίου, η πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της ΧΕΝ ΡΟΔΟΥ υποδέχθηκαν δύο τμήματα της τρίτης τάξης του 6ου Γυμνασίου Ρόδου, όπου στελέχη της «Διόδου» ευαισθητοποίησαν τα παιδιά για το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της έμφυλης βίας.

Βαυαρία: Συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στα σχολεία

Λόγω της έλλειψης δασκάλων στη Βαυαρία, όλοι όσοι μπορούν πρέπει να ανταποκριθούν: Έγκυες καθηγήτριες, φοιτητές ως προσωρινή βοήθεια και επίσης όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι καθηγητές επιστρέφουν στα σχολεία.

Ο Peter Neurohr εργάζεται στο σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Zolling της Άνω Βαυαρίας. Και το κάνει αυτό παρόλο που έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και καιρό. Επειδή υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικών στη Βαυαρία.

4ο Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών 2022 στο ΟΑΚΑ

Μετά την πανδημία και τη λήξη των έκτακτων υγειονομικών μέτρων επιστρέφει και το 4ο Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών 2022 (εξ αναβολής των διοργανώσεων 2020 και 2021), που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακoύ Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.), από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου 2022, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.