Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Τι κάνουμε στο #ΚΕΑ (σε μια ματιά)



























Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις ψηφιακές δεξιότητες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Νέα έκθεση με κατευθυντήριες γραμμές για τους εκπαιδευτές, τους εργοδότες και τους υπεύθυνους προσλήψεων, δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Ιουλίου 2020, ώστε να διασφαλίσει ότι οι Ευρωπαίοι διαθέτουν τις ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζονται για να ευημερήσουν στην αγορά εργασίας μετά την πανδημία. Η έκθεση «DigComp at Work» και οι κατευθυντήριες γραμμές εφαρμογής, τις οποίες εξέδωσε το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) περιλαμβάνουν πρακτικά μέτρα, βασικές δράσεις, συμβουλές και διαδικτυακούς πόρους για την αξιοποίηση του πλαισίου της ΕΕ για την ψηφιακή ικανότητα (DigComp) στη «διαδρομή απασχολησιμότητας» -από την εκπαίδευση έως τη βιώσιμη απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.

«Παράθυρο» για πρόωρη σύνταξη σε 12.000 μητέρες -Ποιες αφορά, οι προϋποθέσεις

Την ευκαιρία για πρόωρη σύνταξη έως και 12 χρόνια νωρίτερα δίνει ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος σε περισσότερες από 12.000 μητέρες, με χρήση των διατάξεων για τη διαδοχική ασφάλιση. 

Η πρόωρη συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη αφορά ασφαλισμένες στα πρώην Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) που πλέον μπορούν να βγουν στη σύνταξη αρκετά χρόνια πριν από τα 62 και τα 67 έτη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος». 

Γιάννης Ασσαέλ: «Φυσικά πιστεύω πως μπορούμε ν' αλλάξουμε τον κόσμο!»

«Ό,τι πιο σημαντικό είναι να ονειρεύεσαι. Να διεκδικείς τα όνειρά σου και να αναπροσαρμόζεσαι γρήγορα. Νομίζω ότι αν δεν είχα επιλέξει να δουλέψω με προβλήματα που ήταν άλυτα, που δεν είχαν καν τεθεί μέχρι να τα θέσουμε εμείς, πιθανώς να μην είχα καταφέρει όσα ονειρευόμουν... Πολλές φορές μου έχει τύχει να βλέπω ότι μια κατάσταση δεν οδεύει προς τα εκεί που θέλω, αλλά όταν αφορά κάτι που έχω ονειρευτεί, προσπαθώ να την οδηγήσω προς τα μέτρα μου, και να διεκδικήσω το όνειρό μου».

Μαθητικοί διαγωνισμοί μόνο με έγκριση

Σαφές μήνυμα προς τους γονείς, αλλά και τους εκπροσώπους των επιστημονικών συλλόγων, στέλνει το υπουργείο Παιδείας, ορίζοντας ότι οι φορείς που οργανώνουν εθνικούς διαγωνισμούς σε σχολικά μαθήματα πρέπει να έχουν λάβει έγκριση από το ίδιο. Και αυτό, διότι οι μαθητές που διακρίνονται σε τέτοιους διαγωνισμούς, μπορούν να μοριοδοτηθούν για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Missing Alert App: Η νέα καινοτόμος εφαρμογή για τα εξαφανισμένα παιδιά

Μια νέα εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα που στόχο έχει τον έγκαιρο εντοπισμό των αγνοούμενων παιδιών και ενηλίκων έως 60 χρονων, σε πραγματικό χρόνο, το « Missing Alert App», γίνεται πλέον διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες smartphone με λειτουργικό σύστημα Android.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού το οποίο αναπτύχθηκε με πρωτοβουλία της ΜΚΟ «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την τεχνική υποστήριξη της Cosmote.

Τρίπολη: Τα παιδιά φωτογραφίζουν την πόλη

Δωρεάν καλοκαιρινή δράση με τίτλο, τα παιδιά φωτογραφίζουν την πόλη, οργανώνει ο δήμος Τρίπολης, που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους 9-14 ετών μαζί με τους γονείς τους.

Από Δευτέρα 20 έως Πέμπτη 23 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν φωτογραφικοί περίπατοι σε ομάδες των 10 – 12 ατόμων, που θα απαρτίζονται από παιδιά και ενήλικες συνοδούς. Οι επιλεγμένες φωτογραφίες θα τυπωθούν και θα οργανωθεί η έκθεσή τους.

Tips για να διατηρείτε τα παιδιά ενυδατωμένα

Μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης διατρέχουν τα βρέφη και τα παιδιά, λόγω του ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους ή εξαιτίας συχνών διαταραχών, όπως διάρροιας και εμέτου. Το μεγαλύτερο μέρος του οργανισμού των παιδιών αποτελείται από νερό. Στα βρέφη το ποσοστό νερού φτάνει περίπου το 75%, το οποίο μειώνεται κατά την ανάπτυξή τους, μέχρι περίπου 60%.

Ιδρύονται δύο Ειδικά Σχολεία (Δημοτικό & Νηπιαγωγείο) στην Αχαράβη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την ίδρυση, από τη νέα σχολική σεζόν (2020-21), δύο νέων Ειδικών Σχολείων, στη Βόρεια Κέρκυρα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αχαράβης, γνωστοποίησε -μέσω ανάρτησής του στο Facebook- ο Βουλευτής Κέρκυρας της Ν.Δ., Στέφανος Γκίκας.

Πρόκειται για το Δεύτερο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Δεύτερο Ειδικό Νηπιαγωγείο, τα οποία αμφότερα θα έχουν ως έδρα τους την Αχαράβη.

Γιατί είναι καλό να αφήνουμε τα παιδιά να βαρεθούν

Για πολλούς ανθρώπους είναι το χειρότερο που μπορεί να τους συμβεί: να βαριούνται. Γεμίζουμε τις μέρες μας και αυτές των παιδιών μας με δραστηριότητες για να αποφύγουμε τη βαρεμάρα. Oργανώνουμε Σαββατοκύριακα, γιορτές, ταξίδια και διακοπές με τέτοιον τρόπο που να μη νιώσουμε ούτε στιγμή ότι βαριόμαστε. Τι είναι τελικά η βαρεμάρα και γιατί μας φοβίζει τόσο πολύ;

Παράπλευρο «θύμα» της COVID-19 ο παιδικός ύπνος

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σοβαρές επιπτώσεις στον παιδικό ύπνο προκαλεί η κρίση της COVID-19, με το άγχος και την αλλαγή της σχολικής ρουτίνας να οδηγούν σε διαταραχές, σύμφωνα με ειδικούς που αναφέρθηκαν στο φαινόμενο, στην εφημερίδα The Guardian.

Η κλινική ύπνου Millpond, στο Λονδίνο, ανέφερε αύξηση της τάξεως του 30% σε γονείς οι οποίοι ζητούν συμβουλές για τις συνήθειες στον ύπνο των παιδιών τους –από πέντε έως 13 ετών– σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018-19. Οι περισσότεροι γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους επειδή τα παιδιά τους ξενυχτούν περισσότερο και ξυπνούν αργότερα το πρωί.

Υπ. Παιδείας: Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική διαβούλευση του ν/σ για την ιδιωτική εκπαίδευση

Με περισσότερα από 1.500 σχόλια έκλεισε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, η ηλεκτρονική διαβούλευση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Το σχέδιο νόμου, που φέρει τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες. Από τα συνολικά δεκαεπτά άρθρα του σχεδίου νόμου, δύο είναι εκείνα που συγκέντρωσαν τα περισσότερα σχόλια: Το άρθρο 3, το οποίο αναφέρεται στην οργάνωση και τα προγράμματα των ιδιωτικών σχολείων (474 σχόλια) και το άρθρο 10, που αναφέρεται στις συμβάσεις εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (281 σχόλια).

Παιδιά δραστήρια και το καλοκαίρι – Ιδέες για δημιουργικές δραστηριότητες στις διακοπές

Με μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους, σε σχέση με το υπόλοιπο έτος, συνδέεται, πολλές φορές, η περίοδος των διακοπών. Αναμφίβολα, τις ημέρες αυτές, η καθημερινότητα των παιδιών αλλά και ολόκληρης της οικογένειας αλλάζει σημαντικά, και συχνά επικρατούν συνθήκες που ευνοούν τόσο την αύξηση στην κατανάλωση τροφής όσο και τη μείωση της άσκησης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά και στις διακοπές!

Κορωνοϊός: Τα σχολεία στις ΗΠΑ ξανανοίγουν και οι καθηγητές ετοιμάζουν… διαθήκες

Μια εντελώς διαφορετική σχολική χρονιά ετοιμάζεται να ξεκινήσει φέτος στις ΗΠΑ, με τους εκπαιδευτικούς να προσθέτουν στη λίστα των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουν και μία ακόμη: το θάνατο.

«Πόσο τρομερό είναι το γεγονός ότι ένα από τα πράγματα που πρέπει να έχουμε στη λίστα μας είναι ένα πλάνο για τους μαθητές και τους καθηγητές που θα πεθάνουν;», δηλώνει στο CNNi η Ντενίς Μπράντφορντ, εκπαιδευτικός από την Καλιφόρνια.

Πώς είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί ουδέτερου φύλου;


Oι ασυνείδητες προκαταλήψεις που έχουμε σχετικά την έννοια του φύλου είναι αυτές που καθορίζουν απόλυτα το παρελθόν, από το οποίο τα παιδιά μας πιστεύουν ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν», λέει η μητέρα του Gray, ενός παιδιού 15 μηνών που οι γονείς του το μεγαλώνουν ως gender-neutral (ουδέτερο φύλο), με σκοπό να επιλέξει το ίδιο την ταυτότητα φύλου του.