Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η άτακτη "Μαργαρίτα" ή Όταν ένα ποίημα στο σχολικό βιβλίο δικαιολογεί την περιθωριοποίηση και την κοροϊδία των παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες...



Με έκπληξη, σαν δασκάλα σε παράλληλη στήριξη σε παιδί της Β΄Δημοτικού, πρόσεξα για πρώτη φορά ένα ποιηματάκι στο καινούργιο ανθολόγιο, για ένα μικρό κοριτσάκι που δεν μπορεί να διαβάσει αλφαβήτα. Η Μαργαρίτα, υπεύθυνη για την αδυναμία της να διαβάσει (αφού είναι "άτακτο" παιδί) γίνεται στόχος των πειραγμάτων των άλλων παιδιών, κάτι που θεωρείται λογικό από τον ποιητή.

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής - Ίδρυμα Οικ. Γ. Ψαροπούλου, διοργανώνουν στις 20 Μαρτίου ένα ολοήμερο αφιέρωμα στην αφήγηση. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο στις 22 Μαρτίου. Οι αφηγήσεις, που θα γίνουν στους χώρους του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής στο Θησείο (Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων), θα ολοκληρωθούν σε δύο φάσεις.

Καλοκαίρι στο αγρόκτημα 2011

Ένα ψυχαγωγικό, έντονα βιωματικό πρόγραμμα, με εργαστήρια, κηπουρικές εργασίες, γευστικές εκπλήξεις και ομαδικά κινητικά παιχνίδια που εξοικειώνουν τα παιδιά με την υγιεινή διατροφή μέσα από την παραγωγή των προϊόντων του Αγροκτήματος.  Ταυτόχρονα τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ζήσουν κοντά στη φύση και να μάθουν για την υπαίθρια διαβίωση. Όλα αυτά πάντα μέσα από παιχνίδι και ομαδικό πνεύμα.
Περίοδοι εφαρμογής: Α 20/6 – 1/7, Β: 4/7 – 15/7, Γ: 22/8 – 2/9
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Λογοτεχνικός Διαγωνισμός «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ» 2010

Προκήρυξη του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πρωτόλειου Διηγήματος στη μνήμη της Καίτης Λασκαρίδη. Δικαίωμα συμμετοχής μέχρι και την 20η Μαΐου 2011.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκουν στις Νομαρχίες Πειραιά, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Ιωαννίνων, Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και συγκεκριμένα στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και Ηλείας. Αθλοθέτης η Βιβλιοθήκη «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ». Περισσότερα για το διαγωνισμό θα βρείτε εδώ.

Ημερίδα: "Οπτικοακουστικά Μέσα και Εκπαίδευση"

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων, το γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Β΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών και το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τα γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων των Δ/νσεων Π. Ε. Α΄, Γ΄, Δ΄ Αθηνών, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, οργανώνουν ημερίδα με θέμα "Οπτικοακουστικά Μέσα και Εκπαίδευση". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, στάση Μετρό Κεραμεικός), και ώρες 09:30-14:30.
περισσότερες πληροφορίες

Εφαρμογή του ipad συνδυάζει παιδική λογοτεχνία και ASL.



Από το λύκειο... επιστήμονες στο CERN

Στα χνάρια των μεγάλων ερευνητών του CERN θα βαδίσουν σήμερα 120 μαθητές και μαθήτριες του λυκείου που θα πάρουν μέρος σε ειδικό πρόγραμμα του ΑΠΘ.

Το Τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου θα φιλοξενήσει γύρω στους 120 μαθητές και μαθήτριες λυκείου, οι οποίοι θα γίνουν, για μια μέρα, φυσικοί σωματιδίων και θα αναλύσουν πραγματικά δεδομένα από τον καινούργιο και ισχυρό Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC) που βρίσκεται στο εργαστήριο CERN, έξω από τη Γενεύη!

Ημερίδα: «Το σώμα μου, το σώμα σου και η αλήθεια ανάμεσά τους»

Εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης «Φως Φανάρι»

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. και η ομάδα φωτισμού Beforelight προσκαλούν γονείς και παιδιά στο εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης «Φως Φανάρι» με θέμα το φως και τις εκτυφλωτικές ιδιότητές του. 

Δενδροφύτευση στα σχολεία του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου

Δεντροφύτευση στους αύλειους χώρους τριών Σχολικών Συγκροτημάτων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας και με τη συμμετοχή μαθητών οργανώνει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πρασίνου και την Αντιδημαρχία Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.

Eκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το σύνδρομο Down

Εν' όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για το Σύνδρομο Down στις 21 Μαρτίου, οι φίλοι μας Γονείς Παιδιών με Σύνδρομο Down και ο Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης διοργανώνουν εκδήλωση - ενημερωτική ομιλία, την Κυριακή 20 Μαρτίου.
Από ενημερωτικό μήνυμα της ΑΜΥΜΩΝΗΣ

Έκτη Αίσθηση, Νέα Ώρα.

«Έκτη Αίσθηση» είναι ο τίτλος του ενημερωτικού τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΤ-3 που αντλεί τη θεματολογία του από το χώρο της αναπηρίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 10-12% του πληθυσμού κάθε χώρας ανήκει στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών μελών, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 60.000.000 άτομα με αναπηρία. Στην Ελλάδα, περίπου 1.000.000 είναι πολίτες με αναπηρία, εκ των οποίων οι 520.000-550.000 ανήκουν στο χώρο των κινητικά αναπήρων.

Aποτελέσματα «EYV 2011 Relay» - Μίνι αφιερώματα σε εθελοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα


27 Εθελοντές-Ανταποκριτές από 27 χώρες θα περιοδεύσουν στις 27 πρωτεύουσες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καταγράψουν και να προβάλλουν τη δράση και το έργο εθελοντικών οργανώσεων, εν είδη σκυταλοδρομίας, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού.

Εγκαίνια έκθεσης «Ένα βλέμμα…»

Η αίθουσα τέχνης ΑΕΝΑΟΝ και η Very Special Arts Hellas σας προσκαλούν τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 8.00 μ.μ. στα εγκαίνια της έκθεσης «Ένα βλέμμα ... ».
Είναι μία έκθεση με μεγάλο εικαστικό και κοινωνικό ενδιαφέρον στην οποία συμμετέχουν οι: Αμπατζίδης Τάσος, Αντωνοπούλου Ελπίδα, Διαμαντής Βασίλης, Ηλιόπουλος Δημήτρης, Κελεσίδου Έλλη, Κρασαδάκης Σταύρος, Σκουτέρης Σάκης, Χατζής Νίκος. Επίσης η Χριστίνα Βασίλογλου και η Χριστίνη Γεωργανά.

Η Περιοδεία του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού (The Tour) ξεκίνησε στο Γκάζι!

Η Περιοδεία του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού (The Tour) είναι μια διαδραστική εκδήλωση αφιερωμένη στον εθελοντισμό, που λαμβάνει χώρα διαδοχικά σε όλες τις πρωτεύουσες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο της Περιοδείας προβάλλονται τα σημαντικότερα θεματικά πεδία τα οποία αφορά ο εθελοντισμός, ενώ δίνεται η ευκαιρία τόσο στους εθελοντές όσο και στις εθελοντικές οργανώσεις να αναδείξουν τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες στον τομέα που δραστηριοποιούνται. Οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν από κοντά ενεργούς εθελοντές και να ενημερωθούν για τη δράση εθελοντικών οργανώσεων, να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις εθελοντικού έργου, και να παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν σε δημόσιες συζητήσεις γύρω από θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό. 

Ομιλία: "Γονεϊκά πρότυπα"

Ο Περίπατος στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του διοργανώνει ανοιχτές ομιλίες-συζητήσεις με τους γονείς πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων με τη συνεργασία εξειδικευμεύνου ψυχολόγου. Αυτές οι συναντήσεις θα είναι ανοιχτές για όποιον το επιθυμεί και χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Θα πραγματοποιούνται στο χώρο του, μια φόρα το μήνα, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί και η θεματολογία τους θα ποικίλει σε κάθε συνάντηση και θα ανακοινώνεται μέσω της ιστοσελίδας. 

Άρθρο για το «Έτσι είμαι: Ανατρέποντας προκαταλήψεις»

«Ξέρετε πόσα σπίρτα έχει η αφίσα του 13ου Φεστιβάλ; Πέντε πεντάδες και έξι εξάδες όρθια σπίρτα και ένα σε οριζόντια θέση. Οι γονείς μου πάντα ήθελαν να γίνω ένα από αυτά τα όρθια σπίρτα, ενώ εγώ ήθελα να είμαι το μόνο διαφορετικό, γιατί αυτή είμαι. Σεβαστείτε με».  Πέρλα Μεσσίνα

Η Ελλάδα διαβάζει Ελύτη

Στο μεγάλο Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη αφιερώνει φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου), με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του, προγραμματίζοντας τις εξής εκδηλώσεις:

Εκδήλωση: «Είναι βαρετό το παιδικό βιβλίο γνώσεων;»