Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

«Ένα δέντρο με κορμό και με λουλούδια»

Πότε θα γίνει ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στα σχολεία της ΠΕ - Πότε κλείνουν για Πάσχα και πότε ανοίγουν

Ακολουθεί απόσπασμα για το πότε κλείνουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας για το Πάσχα και τι ισχύει για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου από το ενημερωτικό του αιρετού Λιόντου Βασίλειου.

Τι προβλέπεται για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Π.Δ 79/2017, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δεν λειτουργούν την 25η Μαρτίου (εθνική εορτή). Εορταστικές εκδηλώσεις στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία πραγματοποιούνται στις 24 Μαρτίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Σε περίπτωση που η 25η Μαρτίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή.

Τα συμπληρώματα ω-3 δεν βοηθούν στη βελτίωση των σχολικών επιδόσεων

Τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων δεν βοηθούν ή δεν βελτιώνουν την ικανότητα ανάγνωσης ή τη λειτουργία της μνήμης των παιδιών σχολικής ηλικίας με χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενη μελέτη από την ίδια ομάδα που είχε χρησιμοποιήσει και το ίδιο δείγμα. 

Πάνω από μισό δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε χώρες που δεν μπορούν να μετρήσουν την πρόοδο ως προς τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τα τελευταία στοιχεία για την αναπτυξιακή πρόοδο για τα παιδιά δείχνουν ότι πάνω από μισό δισεκατομμύριο ζουν σε χώρες όπου οι στόχοι καθίστανται γρήγορα απρόσιτοι.

Μια πρώτη αξιολόγηση της προόδου ως προς την επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΣΒΑ) επιβεβαιώνει την ανησυχητική έλλειψη δεδομένων σε 64 χώρες, καθώς και ανεπαρκή πρόοδο ως προς τους ΣΒΑ σε επιπλέον 37 χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία.

«Και ένα παιδί να καταλάβει, είναι κέρδος»

Την τεράστια δουλειά που μπορεί και πρέπει να γίνει στα σχολεία για την κατανόηση του προσφυγικού ζητήματος ανέδειξε η παρουσίαση στην Κρήτη του πρωτότυπου εκπαιδευτικού προγράμματος με τον τίτλο «Προσφυγο-ποίηση». 

Εμπνευστές του προγράμματος είναι ο Αντώνης Κουντούρης, καθηγητής στο ελληνικό Γυμνάσιο του Βούπερταλ, όπου ήδη εφαρμόζεται το πρόγραμμα από τον ίδιο, αλλά και ο αδελφός του, ο «δικός μας» Μιχάλης Κουντούρης, βραβευμένος γελοιογράφος της «Εφ.Συν.» και του περιοδικού «Σχεδία». 

Οι Παρααθλητές του «Ιωνά» μας Δείχνουν το Δρόμο

Η ιστορία του «Ιωνά», εκτός των άλλων, μας μαθαίνει τη σημασία της πίστης και της υπομονής. Το ίδιο και οι παρααθλητές του ομώνυμου Συλλόγου Θεραπευτικής Αγωγής και Αθλητισμού Ατόμων με Αναπηρία. Αυτή την Κυριακή 18 Μαρτίου συμμετέχουν με την υποστήριξη της WIND στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, και Δείχνουν Ποιοι Είναι στους αγώνες 21χλμ και 5χλμ.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κάνει θραύση στους εφήβους

Τελικά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα του εμπορίου ή άλλα προϊόντα καπνού; 
Όλο και περισσότεροι οργανισμοί υγείας ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην υγεία και περισσότερο σε εκείνη των εφήβων. 
Παρόλο που υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επιβλαβές, υπάρχουν πολλοί που υποδεικνύουν ότι ενέχει και αυτό μεγάλους κινδύνους. 

Φως στα μυστικά του εγκεφάλου

Πώς μαθαίνουμε; Πώς θυμόμαστε ό,τι μάθαμε; Πώς κινούμε τα χέρια και τα πόδια μας; Οι προσπάθειες να δοθούν απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα της λειτουργίας του πολυπλοκότερου οργάνου εντείνονται και είναι αξιοθαύμαστες

Το Κ.Κ.Π.Π.Α απαντά στην ΠΟΕΔΗΝ

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής απάντησε σήμερα στην ΠΟΕΔΗΝ η οποία στις 2/3 με ανακοίνωσή της σημείωνε μεταξύ άλλων πως «η Κυβέρνηση αφήνει να καταρρεύσουν οι Προνοιακές Μονάδες έχοντας κατά νου την ανάθεση της αποϊδρυματοποίησης των περιθαλπόμενων στις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, για να λυμαίνονται οι ΜΚΟ τα κοινοτικά κονδύλια. Ήδη έχουν συστήσει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο».

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γονείς και παιδιά στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

Έναν κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τον γενικό τίτλο «Συνταξιδεύοντας», που απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από 7 ετών και άνω ξεκινά το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.

Στόχος του Μουσείου είναι να δώσει τη δυνατότητα στα μέλη μιας οικογένειας να ανακαλύψουν τον συγγραφέα Καζαντζάκη, να ανασύρουν ιδανικά και αξίες μέσα από τα κείμενά του, να εξερευνήσουν τις συλλογές του Μουσείου, αλλά και να αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους, να συνεργαστούν, να προβληματιστούν, να διασκεδάσουν και να δημιουργήσουν.

Θεσσαλονίκη: Ρομποτική και πιλάτες για παιδιά στα ΚΔΑΠ της Θέρμης

Ένα όχημα Buggy, έτοιμο να μπει στην πίστα, κατασκεύασαν τα παιδιά που συμμετέχουν στο εργαστήριο ρομποτικής των ΚΔΑΠ του Δήμου Θέρμης στο Ν. Ρύσιο και τη Θέρμη Μέσα από παιχνίδι με τα LEGO και με τη βοήθεια των εκπαιδευτών τους, τα παιδιά κατάφεραν να κατασκευάσουν το αυτοκίνητο buggy, να το προγραμματίσουν και με την προσαρμογή του αισθητήρα κίνησης να του δώσουν ζωή. 

Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος: «Να ανακαλέσει ο κ. Ζουράρις»

Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα της περασμένης Κυριακής (11/3/2018) μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, ο κ. Κώστας Ζουράρις δήλωσε για τον κ. Ιβάν Σαββίδη: «Ένας άνθρωπος που δεν ξέρει τη γλώσσα είναι κωφάλαλος. Ο Σαββίδης ούτε καταλαβαίνει τι του λένε ούτε μπορεί να μιλήσει στα ελληνικά. Ουσιαστικά λειτουργεί ως κωφάλαλος».

Μαθήματα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης

Δεν ήταν ο τοίχος των εκτελέσεων ή ο ηλεκτρικός φράκτης, ούτε η οσμή από την ανθρώπινη σάρκα που καιγόταν μέρα και νύχτα που έκαναν τους εφήβους να παγώσουν. Ηταν οι κουκέτες. Μέσα από την κανονικότητά τους, μιλήσαν στους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου που επισκέφθηκαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Σάξενχαουζεν περισσότερο από οποιοδήποτε βιβλίο Ιστορίας. «Ετσι ζούσαν», είπε ο Ντέιμιαν, 15 ετών, κοιτάζοντας τις τριώροφες κουκέτες που δεν διέθεταν σκάλα.