Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Διεθνής Εβδομάδα Κωφών: Το μήνυμα του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών στα Ηνωμένα Έθνη

Η Διεθνής Εβδομάδα Κωφών (International Week of Deaf People - IWDP) είναι μία πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (World Federation of the Deaf – WFD), μίας διεθνούς ΜΚΟ με μέλη από 130 χώρες. Η Διεθνής Εβδομάδα Κωφών καθιερώθηκε το 1958 και πραγματοποιείται στις κοινότητες των κωφών ανά την υφήλιο την τελευταία πλήρη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Μέσα από εθνικές, περιφερειακές και τοπικές εκδηλώσεις, συνέδρια, εκδηλώσεις μνήμης και συγκεντρώσεις σε επίπεδο κοινότητας προωθείται και εορτάζεται η ύπαρξη των κωφών ατόμων ως πολιτισμικών και γλωσσικών μειονοτήτων στις χώρες τους, καθώς και η πλήρης ένταξή τους στις κοινωνίες τους.

Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία: Αναπτυξιακές Αναπηρίες και Εμβολιασμός έναντι του COVID-19

Κείμενο της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας που δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό και αναφέρεται στα Σημαντικά Ζητήματα του Εμβολιασμού έναντι του COVID-19 Παιδιών με Αναπτυξιακές Αναπηρίες. 

Ελένη Ευθυμίου: «Δύσκολα θα έρθει ένας ανάπηρος ηθοποιός να διεκδικήσει έναν ρόλο, μη γελιόμαστε»

Το 2013 κάναμε ένα θέμα στο LIFO.gr με μια ομάδα που ζούσε σε ένα διαμέρισμα, όπου έκανε τις πρόβες του νυχθημερόν, και έτσι γνωρίσαμε την Ελένη Ευθυμίου που σκηνοθετούσε την παράσταση, αλλά πήραμε και μια γεύση από τον τρόπο που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει τη δουλειά της.

Σκηνοθέτις, περφόρμερ και τραγουδίστρια, ενεργό μέλος της ομάδας Εν δυνάμει, μιας ομάδας νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία, προσηλωμένη στη διερεύνηση της συνύπαρξης της αναπαράστασης, του χώρου, του σώματος και της ταυτότητας, ετοιμάζεται για την πρώτη της παράσταση στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το εναρκτήριο έργο της πρώτης σκηνής της χώρας για την περίοδο 2021-22, το «Φουέντε Οβεχούνα».

Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση, με στόχο την ενημέρωση μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες 12-17 κατά της νόσου του κορωνοϊού

Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση, με στόχο την ενημέρωση μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες 12-17 κατά της νόσου του κορωνοϊού, διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 4 μμ.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα. Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα. Βάνα Παπαευαγγέλου θα απαντήσουν σε απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Τα ερωτήματα θα μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους από σήμερα, Δευτέρα 20/9, ως και αύριο Τρίτη 21/9 στις 2 μμ, στη φόρμα https://forms.gle/7qVHt6NfTASWHxCw5.

Παιδιά, τι θα πει «ομορφιά»;

Ξεκίνησα μια συζήτηση περί ομορφιάς με πέντε πολύ διαφορετικά άτομα της γενιάς μου, τα οποία θαύμαζα για τις ξεχωριστές τους προσεγγίσεις στο θέμα. Με ενδιέφερε να δω και να αποτυπώσω το πόσο έχει πράγματι αλλάξει η αντίληψη περί ομορφιάς των σημερινών εφήβων. Είχαν όλοι τους μια πολύ προσωπική αίσθηση του τι θα πει «όμορφο». Μεταξύ άλλων, η ομορφιά για τον καθένα τους μπορεί να είναι: τα ελληνικά τοπία, η αυτοπεποίθηση, η κομψότητα, τα φούξια μαλλιά και τα μαύρα μπλουζάκια. 

«ΑΚΟΥΩ – ΑΓΓΙΖΩ –ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ»: ένα Mουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για άτομα με προβλήματα όρασης στο Ζαγόρι

Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 
Στις 10:00 π. μ. 
Σημείο Συνάντησης, Ζαγόρι στο Γεφύρι του Κόκκορη

Το Οικομουσείο Ζαγορίου, με έδρα τα Άνω Πεδινά Ζαγορίου, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πολιτικής για το έτος 2020 – 2021, σας προσκαλεί στο μουσειοπαιδαγωγικό περίπατο «Ακούω – Αγγίζω – Αισθάνομαι», ο οποίος απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης και θα πραγματοποιηθεί στο Ζαγόρι. Η δράση υλοποιείται με την ευγενή υποστήριξη και χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η μακρά Covid-19 στα παιδιά σπάνια ξεπερνά τους τρεις μήνες, σύμφωνα με διεθνή μελέτη

Καθώς ολοένα περισσότερα παιδιά σε πολλές χώρες -και στην Ελλάδα- διαγιγνώσκονται με τη νόσο Covid-19, μία νέα διεθνής επιστημονική μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι η λεγόμενη «μακρά Covid-19», που χαρακτηρίζεται από επίμονα συμπτώματα επί μήνες μετά την ανάρρωση του ασθενούς, σχεδόν ποτέ δεν κρατάει περισσότερο από τρεις μήνες στην περίπτωση των παιδιών. Τα συμπτώματα των παιδιών και των εφήβων σπανιότατα διαρκούν πάνω από 12 εβδομάδες, αντίθετα με τους ενήλικες που μπορεί να διαρκέσουν πολλούς περισσότερους μήνες.

2η Ημερίδα Εφηβικής Λογοτεχνίας

2η Ημερίδα Εφηβικής Λογοτεχνίας.
Hans Christian Andersen Award το μεγάλο βραβείο της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας
Δημιουργική αξιοποίηση λογοτεχνικών βιβλίων στο Σχολείο
Σάββατο, 09 Οκτωβρίου 2021
Διαδικτυκά: Πλατφόρμα Πανεπιστημίου Frederick

Άντυ Ελ Άραμπυ: Η Ελλάδα είναι ένα μέρος από την ψυχή μου, ένα κομμάτι από την ταυτότητά μου.

Η πρώτη γνωριμία μου με την Άντυ Ελ ‘Αραμπυ, ήταν όταν την είδα σε βίντεο να παραλαμβάνει το πτυχίο της Ελληνομάθειας στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου το 2020. 

Μόλις είδα την όψη της Άντυ και άκουσα τον τόνο της φωνής της μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να την γνωρίσω καλύτερα και να καταλάβω ποιο ήταν το κίνητρο της, ο σπινθήρας της ψυχής που όπλισε με αποφασιστικότητα αυτό το νέο κορίτσι από την Αίγυπτο με καθολικό προβλήματα όρασης να μάθει την Ελληνική γλώσσα και να υπομείνει την βάσανο της δωδεκάωρης συνεχούς εξέτασης στο σύστημα Μπράιγ, για να πάρει με «Άριστα» το ανώτατο πτυχίο Ελληνομάθειας.

Η μέρα που τελείωσε το παγωτό*… στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένας παγωτατζής. Ήταν κι ένα κοριτσάκι που ήθελε να φάει ένα παγωτό χωνάκι με γεύση σοκολάτα κι ένα τραγανό μπισκότο στην κορυφή του. Μέχρι εδώ όλα καλά, συνηθισμένα και χωρίς την παραμικρή υποψία για το τι επρόκειτο αν ακολουθήσει. Ο Παγωτατζής μας δίνοντας το παγωτό στο γελαστό κοριτσάκι του παράγγειλε να το φάει σιγά σιγά μιας κι ήταν το τελευταίο του! Το κοριτσάκι γούρλωσε τα μάτια, άνοιξε διάπλατα τα αυτιά και κατάλαβε πως τούτο ήταν πολύ σοβαρό…νέο!

Πώς η Ιπποθεραπεία επηρεάζει την στάση του σώματος σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση

Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια διαταραχή της κίνησης, του μυϊκού τόνου και της στάσης του σώματος που προκαλείται από λανθασμένη μετάδοση σημάτων μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος και των μυών. Αυτή η ανισορροπία οδηγεί σε αυξημένη δραστηριότητα στους μύες, επηρεάζοντας τη στάση του σώματος και τη βάδιση. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων και την απόκτηση ανεξαρτησίας. Για το λόγο αυτό, η θεραπευτική διαδικασία περιλαμβάνει μια σειρά μεθόδων και διαδικασιών που βελτιώνουν την κινητική λειτουργία αυτών των παιδιών. Εκτός από την παραδοσιακή φυσιοθεραπεία, αναζητούνται κι άλλες μορφές αποκατάστασης για να συμπληρώσουν τη θεραπευτική διαδικασία. Μια από αυτές είναι και η ιπποθεραπεία.

Η ιπποθεραπεία είναι μια θεραπεία όπου κατά τη διάρκεια της ίππευσης και των ασκήσεων που γίνονται στην πλάτη του αλόγου, ο αναβάτης λαμβάνει τέτοια ερεθίσματα που διεγείρουν το αισθητηριακό νευροκινητικό και γνωστικό σύστημα του. Πολυάριθμες μελέτες επιβεβαιώνουν την ευεργετική επίδραση της ιπποθεραπείας στον έλεγχο της στάσης του σώματος, την ισορροπία, τις αδρές ​​κινητικές λειτουργίες και τη λειτουργική απόδοση των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση.

Måneskin και Simple Dimple - Τι τράβηξε το ενδιαφέρον των παιδιών στο διαδίκτυο αυτό το καλοκαίρι;

Μια νέα έρευνα του Kaspersky Safe Kids ανέδειξε το διαδικτυακό περιεχόμενο που τράβηξε το ενδιαφέρον των παιδιών κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Το καλοκαίρι του 2021, το TikTok κατάφερε να ξεπεράσει το WhatsApp στη λίστα των εφαρμογών που χρησιμοποιούν περισσότερο τα παιδιά. Η δημοτικότητα του Instagram συνέχισε να μειώνεται, ενώ η Eurovision έγινε δημοφιλής και το Brawl Stars ξεπέρασε το Roblox σε δημοτικότητα.

Ποιοι ευπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο από Covid-19 παρά τον εμβολιασμό

Οι άνθρωποι με σύνδρομο Ντάουν και άλλες χρόνιες παθήσεις, εκείνοι με νευρολογικές παθήσεις όπως άνοια και Πάρκινσον, καθώς επίσης οι ανοσοκατεσταλμένοι, είναι ανάμεσα σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο Covid-19, παρόλο που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, γι' αυτό θα ωφεληθούν πιο πολύ από τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων και φαρμάκων όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της χορήγησης αντιϊκών φαρμάκων για την εποχική γρίπη σε υγιείς ενήλικες και παιδιά

Η εμπειρική θεραπεία με αντιικά φάρμακα για την εποχική γρίπη συστήνεται για όλους τους ασθενείς με γριπώδη συνδρομή, ιδιαίτερα για όσους έχουν σοβαρά συμπτώματα από το αναπνευστικό και χρήζουν νοσηλείας, για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών αλλά και για μη νοσηλευόμενους ασθενείς με συμπτώματα γρίπης. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να ακολουθείται και στις περιόδους συνύπαρξης στην κοινότητα των ιών της γρίπης και του SARS-CoV-2. Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι ασθενείς που νοσούν ταυτόχρονα από COVID-19 και γρίπη μεταδίδουν τον ιό SARS-CoV-2 για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με όσους νοσούν μόνο από COVID-19. 

Επικίνδυνα «κρούσματα» αρνητών στα σχολεία

Συνεχίζονται τα περιστατικά αρνητών γονέων που θέτουν σε κίνδυνο τη φοίτηση των παιδιών τους απαιτώντας τη μη εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας. Πρωτοφανής προσαγωγή καθηγητών στα Καμίνια κατόπιν μήνυσης γονέων. 

Το περιστατικό με πρωταγωνιστή γονέα αρνητή του κορωνοϊού, στο Γυμνάσιο Καμινίων, κατήγγειλε η ΕΛΜΕ Πειραιά. 

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, γονέας μαθητή, που δεν είχε υποβάλει self test, κατέθεσε μήνυση εναντίον της Διευθύντριας, της Υποδιευθύντριας και της υπεύθυνης Covid, διότι αρνήθηκαν στο παιδί του, την είσοδο στο σχολείο. Επιπλέον, ο μαθητής δεν δεχόταν να φορέσει προστατευτική μάσκα.

Σε πρώην εμπορικό κατάστημα στεγάζεται το 54ο Νηπιαγωγείο Πατρών

Στην Πάτρα, το 54ο νηπιαγωγείο στεγάζεται σε πρώην εμπορικό κατάστημα.

Τα 35 παιδιά με δυσκολία χωράνε στις μικρές αίθουσες, ενώ αμφίβολο είναι αν μπορούν να τηρηθούν, κατά γράμμα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, στον ίδιο χώρο λειτουργεί και τμήμα ολοήμερου νηπιαγωγείου, με 30 παιδιά και 4 εκπαιδευτικούς.

Κορονoϊός – Παιδιά: Στο 21% η μεταδοτικότητα από 7% πέρυσι (video)

«Ακόμη και σε 5 δευτερόλεπτα και σε απόσταση κάτω από τέσσερα μέτρα μπορεί να επέλθει η μόλυνση είπε στην ΕΡΤ, ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης ερωτηθείς για τις σχολικές τάξεις. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από 7% πέρυσι, φέτος η μεταδοτικότητα του ιού έχει φτάσει στο 20-21% για τα παιδιά.

Σε «Γιώργος Προκοπίδης» μετονομάζεται το Ειδικό Σχολείο στο Λοφίσκο Λαγκαδά

Ομόφωνα έγινε αποδεκτή η πρόταση του Δημάρχου Λαγκαδά, Γιάννη Ταχματζίδη στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο για τη μετονομασία του Ειδικού Σχολείου με έδρα το Λοφίσκο σε Ειδικό Σχολείο «Γιώργος Προκοπίδης».

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο Δ.Σ, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του Γιώργου Προκοπίδη, που με τις ενέργειες του πραγματοποιήθηκε το όραμα για τη δημιουργία ενός τέτοιου σχολείου.