Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Παιχνίδια με μπάλα για παιδιά με (ή χωρίς) δυσπραξία

Οι τεράστιες φουσκωτές μπάλες (“physio ball”, “gym ball”, “Swiss ball”, “therapy ball”) χρησιμοποιούνται συχνά στον αθλητισμό και στη φυσιοθεραπεία. Βρίσκονται εύκολα, καθώς κυκλοφορούν στο εμπόριο (σε καταστήματα με είδη γυμναστικής, παιχνιδιών) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές δραστηριότητες, όπου επιτυγχάνονται τα εξής:

“Γονείς ελικόπτερα” και εκπαιδευτικοί- Ένας “ακήρυχτος πόλεμος” στα σχολεία

Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται πως παίρνουν οι συγκρούσεις εκπαιδευτικών με πιεστικούς και παρεμβατικούς γονείς.

Σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Κελεσίδη, διευθυντή πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, πολλά σχολεία στη χώρα μας μετατρέπονται συχνά σε πεδίο αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων με τους λεγόμενους “γονείς ελικόπτερα” που θέλουν να ελέγχουν τα πάντα αναφορικά με τα παιδιά τους και κατηγορούν συχνά τους εκπαιδευτικούς ότι μιλούν με απαξιωτικό τρόπο σε αυτά, ότι δεν τα προσέχουν στα διαλείμματα ή στις εξόδους τους από τα σχολεία, δεν τα βάζουν μεγάλους βαθμούς, όπως αξίζουν, και πολλά άλλα».

Σεισμολόγοι… εξ απαλών ονύχων

«Οταν τους λες “ελάτε να χοροπηδήσουμε για να δούμε πώς θα αποτυπωθεί στον σεισμογράφο το κύμα που θα προκαλέσουμε στη γη”, τα παιδιά εκστασιάζονται». Ο Δημήτρης Πρασόπουλος, καθηγητής Φυσικής, ο οποίος εργάζεται στο 4ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης και επισκέπτεται πολύ συχνά σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα SEISMO- Lab, πιστεύει ότι η “εισαγωγή” της σεισμολογίας τα τελευταία πέντε χρόνια στις σχολικές αίθουσες έχει προσφέρει πολλά στους μαθητές όλων των ηλικιών.

Σχολικές εκδρομές με school pass στον Έβρο: Τα σχολεία «υιοθετούν» χερσαία και παράκτια οικοσυστήματα

Μέτρα για την τόνωση του Έβρου, που δοκιμάστηκε σκληρά από τη φωτιά του καλοκαιριού αλλά και για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχεδιάζονται από τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθιερωθεί στα πρότυπα του travel pass, το νέο school pass, που θα φέρνει στον Έβρο μαθητές και μαθήτριες μέσα από επιδοτούμενες σχολικές εκδρομές είτε οδικώς από τη Βόρειο Ελλάδα είτε αεροπορικώς από την υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε από το υπουργείο Παιδείας, η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα σχολεία “υιοθετούν” χερσαία και παράκτια οικοσυστήματα της Ελλάδας», το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του τρέχοντος έτους 2023-2024 στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ταξίδι στην Ιαπωνία: Όταν η προσβασιμότητα βρίσκεται έτη φωτός μπροστά

Ο συνεργάτης του Με Άλλα Μάτια, Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, επισκέφθηκε τον περασμένο Αύγουστο τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και μας μεταφέρει την εμπειρία του ως χρήστης αμαξιδίου όσον αφορά την προσβασιμότητα —και όχι μόνο— στη χώρα.

Αν λατρεύεις τα ταξίδια, μια επίσκεψη στη μακρινή Ιαπωνία ίσως αποτελεί όνειρο ζωής για σένα. Τι γίνεται όμως αν κινείσαι με αμαξίδιο;

Διαγωνισμός «ImagineEU» για μαθητές Λυκείου σε Ελλάδα και Κύπρο

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές των τελευταίων δύο τάξεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ

Τον διαγωνισμό «ImagineEU» προκηρύσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καλώντας τους μαθητές να μοιραστούν τις ιδέες τους σχετικά με το πώς μπορεί να βελτιωθεί η ζωή στην Ευρώπη ακόμα περισσότερο, έχοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία να κερδίσουν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες.

SPECIAL CHEF, μαγειρική για special παιδιά

Ένα νέο τμήμα της POLYPHONICA 
Με δάσκαλο τον ΓΙΩΡΓΟ ΕΥΓΕΝΕΙΑΔΗ George Evge
Kαι τις απλές και διαφορετικές συνταγές του 
Στο φιλόξενο χώρο του MELISSA NETWORK - oδός Φερών 18, Πλατεία Βικτωρίας
Για περιορισμένο αριθμό παιδιών και εφήβων (οι ενδιαφερόμενοι ας βιαστούν)
ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Πληροφορίες / εγγραφές Έλλη Κωστελέτου 6946 642125

Πηγή: POLYPHONICA

Περισσότεροι από 100.000 μαθητές ενημερώθηκαν για την ανακύκλωση με την υποστήριξη της ΔΕΗ

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 100.000 μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε για φέτος το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση σε σχολεία που πραγματοποιήθηκε από το πρόγραμμα προώθησης και επιβράβευσης της ανακύκλωσης THE GREEN CITY με την υποστήριξη της ΔΕΗ.

Παιδεία: Ούτε ένα, ούτε δυο τα προβλήματα…

Η επικίνδυνη… ηρεμία που επικρατεί αυτή την περίοδο στο χώρο της παιδείας, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπονοήσει επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που είχαμε τα τελευταία χρόνια στο χώρο των σχολείων αλλά και των πανεπιστημίων μας. Αυτά δε, αντί να υποχωρούν, μάλλον φουντώνουν.

Η προγεννητική έκθεση σε χημικές ουσίες συνδέεται με ενδοκρινικές διαταραχές

Οι χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως ενδοκρινικοί διαταράκτες και βρίσκονται ακόμα και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «παγκόσμια απειλή». Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπιστώνει ότι ακόμα και η έκθεση των εγκύων στις ουσίες αυτές μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των παιδιών κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.