Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Μελέτη: Κανένα μειονέκτημα από την εξάλειψη της διαγνωστικής κατηγορίας του Συνδρόμου Asperger από το DSM- IV

Όταν το Σύνδρομο Asperger αφαιρέθηκε ως ξεχωριστή κατηγορία από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSM- IV) και εντάχθηκε στην κατηγορία «Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος», υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με τον στιγματισμό των ατόμων που αναμενόταν να είναι μεγαλύτερος. Μια νέα μελέτη, ωστόσο, αποδεικνύει ότι οι φόβοι αυτοί είναι μάλλον αβάσιμοι. 

Πρόγραμμα: συν Φροντίζω

«ΣΥΝ-ΦΡΟΝΤΙΖΩ» («Connecting for Caring» C4C)
Είναι ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα (project) πρόληψης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και παρέμβασης, το οποίο σχεδιάστηκε από την Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας και το Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και υλοποιείται με την ευγενική δωρεά του Iδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Χριστούγεννα στο ΝΟΗΣΙΣ

Για μια ακόμα χρονιά το ΝΟΗΣΙΣ για τις μέρες των χριστουγεννιάτικων γιορτών έχει ετοιμάσει για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του ποικιλία δραστηριοτήτων, που συνδυάζουν την επιστήμη και την τεχνολογία με το χριστουγεννιάτικο πνεύμα των ημερών. Πιο συγκεκριμένα από αρχές Δεκεμβρίου το καθιερωμένο πρόγραμμα εμπολουτίζεται με τις παρακάτω δραστηριότητες:

Από τη μοναδική πρωτοβουλία της ομάδας «Διαβάζω για τους άλλους»… στο HackTheBook

«Για να ακούνε με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας!» είναι η φράση-μότο μιας ομάδας εθελοντών που έχουν θέσει ως αποστολή τους να διαβάζουν σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν από μόνοι τους. Για παράδειγμα, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα όρασης, παιδιά σε ιδρύματα, αναλφάβητοι φυλακισμένοι, ηλικιωμένοι αλλά και άτομα που λόγω κάποιας ασθένειας αδυνατούν ή δυσκολεύονται να κρατήσουν βιβλίο στα χέρια τους ανταποκρίνονται πλήρως στους στόχους και το όραμα της εθελοντικής αυτής ομάδας. Όπως είναι εύλογο, η δύναμη της συγκεκριμένης δράσης είναι το συσπειρωμένο δίκτυο της εθελοντικής και ανιδιοτελούς προσφοράς που προσφέρουν τα περισσότερα από 1.100 μέλη που απασχολούνται με αυτή.

Μαθήματα μπαλέτου στη Γάζα: 8χρονα χορεύουν μακριά από τους εφιάλτες τους

Είναι παιδιά που γεννήθηκαν και έχουν περάσει μεγάλο μέρος της μικρής ζωής τους μέσα στη φρίκη του πολέμου. Φορούν τα ροζ κορμάκια τους, στέκονται στις μύτες των ποδιών τους και χορεύουν μακριά από τους εφιάλτες που τους έχει αφήσει ο πόλεμος.

Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, «ντύνεται» από τις 7 Δεκεμβρίου με τα γιορτινά του και περιμένει και αυτά τα Χριστούγεννα, τους μικρούς και μεγάλους φίλους του με μια σειρά από εντυπωσιακές ψηφιακές παραστάσεις και ταινίες θόλου!

Άποψη: Μ. Χάρντινγκ "5 Πράγματα που έπρεπε να ξέρω για να είμαι καλύτερος γονέας"

Ανατροφή παιδιών - το απόλυτο πρόγραμμα πρακτικής εργασίας

Όπως πολλοί άνθρωποι προ - παιδιού, παρατηρούσα άλλους ανθρώπους που είχαν παιδιά και ήξερα ότι μπορούσα να τα καταφέρω καλύτερα: δεν θα έτρεχαν οι μύτες, δεν θα αντιμιλούσαν και δεν θα υπήρχαν υστερίες - ούτε δικές τους ούτε δικές μου - στα σουπερμάρκετ. Σε ό,τι αφορά, όμως, την ανατροφή παιδιών, η Φύση φυλά κάποιες ταπεινωτικές αλλά και συναρπαστικές αλήθειες. Σας προσκαλώ να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε αυτές τις πέντε αλήθειες. Δεν θα αλλάξουν μόνο τη σχέση που έχετε με το παιδί σας, αλλά και τη σχέση που έχετε με τον εαυτό σας.

Πάνω από τους μισούς γονείς δε μιλούν στα παιδιά τους για τα προβλήματα ψυχικής υγείας

Πάνω από το 50% των γονιών δε μιλούν ποτέ στα παιδιά τους για το άγχος ή την κατάθλιψη, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από μία νέα βρετανική δημοσκόπηση, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Time to Change» που διεξάγεται στην Αγγλία για τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Λουίζα Αναστοπούλου: Η μητέρα του «Comenius» εθελόντρια στο ΚΠΕ

Είναι η μητέρα του «Comenius»... του θρυλικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σχολική εκπαίδευση.

Είχε την τύχη, όπως μας λέει η ίδια, να ανήκει στην πρώτη φουρνιά Ελλήνων υπαλλήλων που δούλεψαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βέβαια, δεν ήταν μόνο θέμα τύχης: Η Λουίζα Αναστοπούλου είναι ένας αξιοσημείωτα δημιουργικός και μορφωμένος άνθρωπος. Μια σύγχρονη Ελληνίδα Ευρωπαία, που σε όλη της τη ζωή κάνει τα πάντα για να γεφυρώσει αυτούς τους δύο κόσμους - κι όλους τους κόσμους, εδώ που τα λέμε, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Live Love Ride: Παράσταση για τη μοτοσυκλέτα και την οδική ασφάλεια

Ο Άγγελος και η Ζωή, δύο νέοι που τους ενώνει η αγάπη τους για τη μοτοσικλέτα, συμπορεύονται στη ζωή και τους δρόμους του κόσμου. Αναπνέουν μαζί, γνωρίζουν νέους τόπους, ανακαλύπτουν την ελευθερία, και μαθαίνουν να κινούνται με ασφάλεια, γιατί ξέρουν ότι μόνο έτσι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν.