Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Τα γυαλιά της Google (Google Glass) ταιριάζουν στον Αυτισμό.

Μια «αποτυχημένη» τεχνολογική καινοτομία, τα Glass αποδεικνύονται σημαντικά εργαλεία στον αγώνα για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και συμπεριφορικών αναγκών των παιδιών με Αυτισμό. Τα Glass Enterprise Edition (Glass), o διάδοχος των έξυπνων γυαλιών Google Glass δόθηκαν σε παιδιά με Αυτισμό προκειμένου να αξιολογηθεί ο ρόλος που μπορούν να παίξουν στη ζωή των ατόμων με τη συγκεκριμένη αναπτυξιακή διαταραχή. 

Δίνοντας “ρυθμό” σε σχολεία των Χανίων

Βιβλία και τσάντες μπαίνουν στην άκρη. Οι αίθουσες, το προαύλιο και οι διάδρομοι του σχολείου μετατρέπονται σε μια γιγαντιαία χορευτική σκηνή. Ακούγεται δυνατά μουσική. Ενας επαγγελματίας χορευτής δίνει κατευθύνσεις και τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν. Μιλούν με το σώμα και εξομολογούνται πράγματα που -ίσως- δεν είχαν ειπωθεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Μαθητικός διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους για το κάπνισμα

H Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και του ευρύτερου κοινού για το τεράστιο πρόβλημα του καπνίσματος, του παθητικού καπνίσματος και της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, οργανώνει Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους με τίτλο No Smoking Story.

Μαθήτρια έγραψε βιβλίο για να μπορέσει να πάρει iPhone

Η 13χρονη Αλέξα Άλισον από τον Καναδά ήθελε να αγοράσει ένα κινητό τηλέφωνο iPhone 6s, όμως το χαρτζιλίκι της δεν της έφτανε και είναι πολύ μικρή για να πιάσει δουλειά. Οπότε, βρήκε έναν έξυπνο τρόπο να τα καταφέρει: Έγραψε ένα βιβλίο!

Πραγματικά καλός μαθητής είναι αυτός που είναι καλά και στην υπόλοιπη ζωή του

Καλός μαθητής είναι αυτός που τα καταφέρνει με το σχολείο και τα μαθήματα αλλά όχι σε βάρος της προσωπικής του ευτυχίας, όταν δηλαδή υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις σχολικές επιδόσεις αλλά και την ευχαρίστηση, το παιχνίδι, την παρέα με συνομηλίκους, την τεμπελιά και το χασομέρι, απαραίτητο συστατικό ιδιαίτερα της εφηβικής ηλικίας.

Άποψη: Ροβήρος Μανθούλης "Μετασχολική Παιδεία"

Από τις έξι επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτός ο λαός (εδαφική ακεραιότητα, οικονομική ευρωστία, παιδεία, πρότυπο υγείας, διάσωση του περιβάλλοντος και πολιτιστική αναγέννηση) η Παιδεία είναι η μόνη αθέατη!

Ένα σοβαρό ποσοστό του πληθυσμού μετέχει στον δημόσιο διάλογο, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, αλλά ο μεγάλος αριθμός μοιάζει να αγνοεί τις ιδιαιτερότητες των παραπάνω έξι προβλημάτων. Ή βιάζεται να δείξει ότι δεν τις αγνοεί. Και αυτό που ακούγεται είναι πιο αποκαλυπτικό. Τόσο στις εκατοντάδες εκπομπές της λαϊκίζουσας τηλεόρασης όσο και στην καθημερινή ζωή.

Είναι ώρα η Αμερική να ακούσει τα παιδιά της

Ερχονται στιγμές κατά τις οποίες οι πολίτες λένε ότι πέρασαν αρκετά, όταν ξεσηκώνονται κατά των πολιτικών ηγετών που δεν μιλούν γι’ αυτούς, όταν η ηθική ασυνέπεια θέτει σε κίνδυνο ζωές. Μπορεί σήμερα να γινόμαστε μάρτυρες μιας τέτοιας στιγμής, με τις διαμαρτυρίες των Αμερικανών εφήβων που έχουν αρρωστήσει και έχουν τρομάξει από την τελευταία μαζική δολοφονία με δράστη κάποιον που είχε εύκολη πρόσβαση σε όπλο το οποίο προοριζόταν για τα πεδία των μαχών και όχι για τα σχολεία. Αυτά τα παιδιά πέρασαν αρκετά. Είδαν αρκετές εκδηλώσεις συμπάθειας κενές περιεχομένου την επαύριον κτηνωδιών με τις οποίες μεγάλωσαν, όπως ήταν η μαζική δολοφονία της περασμένης εβδομάδας που στέρησε 17 ζωές στο γυμνάσιο του Πάρκλαντ στη Φλόριντα.

Παχυσαρκία εξ απαλών ονύχων

Πόσα βήματα την ημέρα κάνει ένα τετράχρονο στη χώρα μας και πόσα θα έπρεπε να κάνει για να κινείται επαρκώς; Πόση τηλεόραση βλέπει; Πόσο νερό καταναλώνει; Πόσα αναψυκτικά; Πόσα ανθυγιεινά σνακ; Εχετε αναρωτηθεί ποτέ; Αν όχι, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε και εσείς και εμείς (και όλοι όσοι είναι γονείς) αλλά και οι αρμόδιοι φορείς που συχνά-πυκνά αναφέρουν πόσα επενδύουν στα παιδιά που είναι το μέλλον του κόσμου. Διότι, όπως δείχνει μια ευρωπαϊκή μελέτη με έλληνες μάλιστα συντονιστές, το μέλλον του μέλλοντος του κόσμου προδιαγράφεται στην Ελλάδα μάλλον ζοφερό. Ιδού οι λόγοι: από τη μελέτη με τον τίτλο «ToyBox», στην οποία συμμετέχουν έξι ευρωπαϊκές χώρες, προκύπτει ότι τα ελληνόπουλα κινούνται λιγότερο από τα συνομήλικά τους παιδιά σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Πολωνία και Γερμανία, ενώ βλέπουν και περισσότερη τηλεόραση. Μόνη αχτίδα αισιοδοξίας φαίνεται να είναι η διατροφή αφού καταναλώνουν τα λιγότερα αναψυκτικά και ανθυγιεινά σνακ.

Μακελειό Φλόριντα: Η δύσκολη επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο

Μαθητές και καθηγητές επέστρεψαν την Κυριακή στο σχολείο τους στο Πάρκλαντ της Φλόριντα για πρώτη φορά μετά το μακελειό της 14ης Φεβρουαρίου.

Την Κυριακή το λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας πραγματοποίησε μια ημέρα «προσαρμογής» για κάποιους εθελοντές μαθητές και καθηγητές. Όλοι οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό του σχολείου πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα στην εργασία τους προκειμένου να προετοιμάσουν την επανέναρξη των μαθημάτων που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη.