Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι όταν το παιδί σας κλαίει ή έχει ξεσπάσματα θυμού κάνει πραγματικά κάτι πολύ σημαντικό; Εκείνη την στιγμή χρησιμοποιεί το έμφυτο σύστημα ανάρρωσης/ ανάκτησης του σώματός του. Όταν πληγωνόμαστε, σωματικά ή συναισθηματικά, αντί να συσσωρεύουμε όλη αυτή την ενέργεια σαν ένταση στο σώμα μας, μπορούμε να τη διοχετεύσουμε σε κλάμα, γέλιο, θυμό ή τρέμουλο. Με αυτό τον τρόπο το σώμα μας επεξεργάζεται και απελευθερώνει συναισθήματα. Πολλοί από εμάς δεν το κάνουμε, αφού έχουμε ακούσει πολλές φορές το «μην κλαις» όταν ήμασταν μωρά. Τα παιδιά μας, ωστόσο, έχουν ακόμα αυτό το προστατευτικό σύστημα ανέπαφο.
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021
Άδα Σταματάτου: “Ο αυτισμός είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση”
Γράφει η Ευαγγελία Ματαλλιωτάκη
Για την εμπειρία της ως μια μητέρα που μεγαλώνει ένα αυτιστικό παιδί μίλησε στους The New Hellenic Times και την Ευαγγελία Ματαλλιωτάκη, η Άδα Σταματάτου.
Μια γυναίκα που δίνει τον προσωπικό της αγώνα για τα δικαιώματα των ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με τον αυτισμό.
Όπως εξηγεί η ίδια, κάθε αυτιστικός είναι διαφορετικός και μόνο ένας παιδοψυχίατρος μπορεί να διακρίνει τις επιμέρους περιπτώσεις που περιλαμβάνονται μέσα στο φάσμα του αυτισμού.
“Δεν είναι σωστή η έκφραση λίγο ή πολύ αυτιστικός” διευκρινίζει η κυρία Σταματάτου τονίζοντας πως η έγκαιρη διάγνωση για το αυτιστικό φάσμα και η άμεση παρέμβαση-βοήθεια προς ένα παιδί μπορεί να το βοηθήσει αισθητά.
Το δεύτερο MOOC για εκπαιδευτικούς με τίτλο “Μαθαίνουμε Ψηφιακά, Διδάσκουμε Ψηφιακά” μέσω της πλατφόρμας mooc.edu.gr του ΥΠΑΙΘ
Η πλατφόρμα mooc.edu.gr είναι η επίσημη διαδικτυακή πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) για τη φιλοξενία και διάθεση Μαζικών Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων (MOOCs - Massive Online Open Courses) σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο/η.
Η πλατφόρμα mooc.edu.gr αναπτύχθηκε αρχικά για να καλύψει την ανάγκη για ανάρτηση και διάθεση στην εκπαιδευτική κοινότητα των MOOCs που προβλέπονταν να αναπτυχθούν από το European SchoolNet (EUN) (http://www.eun.org), σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του έργου SRSS II (με χρηματοδότηση της ΕΕ).
Βλέπουν όνειρα τα μωρά;
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το μωρό σας δείχνει σαν να χαμογελάει στον ύπνο του; Θα μπορούσε να είναι ένα αντανακλαστικό ή το μικρό σας βλέπει ευχάριστα όνειρα;
Η αλήθεια είναι ότι πολλά παραμένουν ακόμη άγνωστα για το τι συμβαίνει στο μυαλό ενός μωρού κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα μωρά δεν διαθέτουν τις ικανότητες επικοινωνίας για να μας μεταφέρουν αυτές τις πληροφορίες. Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πώς ο εγκέφαλος των μωρών επεξεργάζεται πληροφορίες, κάτι που αποτελεί μεγάλο παράγοντα στο γιατί ονειρεύονται οι άνθρωποι.
Παιδιά σε καραντίνα: Το «οξυγόνο» της ρουτίνας και το «σωσίβιο» για κανονικότητα
Το τρίτο κύμα της πανδημίας έκανε την εμφάνιση του, γονείς και παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία και το σχολείο τους και να αρκεστούν στην τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση αντίστοιχα. Τα μικρά παιδιά από την αρχή της πανδημίας έδειξαν την προσαρμοστικότητα τους σε σχέση με την χρήση μάσκας και την τήρηση των μέτρων. Υπάκουσαν και υπακούν όσο περισσότερο μπορούν. Τι γίνεται όμως με την έλλειψη της κοινωνικής ζωής τους; Kαι τι αποτελέσματα μπορεί να περιμένουμε στο τέλος της πανδημίας;
Από το παραδοσιακό «ζακέτα να πάρεις», στους γονείς… ελικόπτερα
«Δεν θέλω να πηγαίνω με τα παιδιά στην πλατεία, φοβάμαι ότι θα χτυπήσουν», «μη χοροπηδάς, μπορεί να πέσεις», «δεν αφήνω τους γιους μου να κάνουν ποδήλατο, διότι μπορεί να τραυματιστούν», «σήμερα πήραμε μπράβο από τη δασκάλα», «δεν ξέρεις εσύ τι είναι καλό για σένα, εγώ ξέρω», «όπως ο μπαμπάς έπαιζε μπάσκετ, έτσι θα παίζεις κι εσύ». Σας θυμίζουν κάτι αυτές οι φράσεις; Εχετε ακούσει φίλους γονείς να τις λένε στα παιδιά τους ή μήπως κάποιες λέτε και εσείς στα δικά σας; Πολλοί είναι οι γονείς που θα ήθελαν να «σκεπάσουν» τα παιδιά τους με μια προστατευτική ομπρέλα, περίτρανη απόδειξη της αγάπης τους και ασπίδα ενάντια σε κάθε κακό, ή να «περιπολούν» τον χώρο τους, για να απομακρύνουν εχθρούς και κινδύνους, αλλά η ζωή έχει αποδείξει ότι αυτό είναι αδύνατο και η ψυχολογία έχει διαπιστώσει ότι είναι ταυτόχρονα επιβλαβές για την ψυχική τους υγεία και ανάπτυξη.
Η Κυπριακή Παιδική Λογοτεχνία: Τι είναι; Τι θέλει; Πού πάει;
Η κυπριακή παιδική λογοτεχνία είναι ένα κεφάλαιο που δεν έχει ακόμη μελετηθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους – ιστορικά, κριτικά, διαλογικά, πολιτισμικά. Μια τέτοια προσέγγιση θα επέτρεπε την ανάγνωσή της σε σχέση με τις κοινωνικοπολιτικές και πολιτιστικές συνθήκες που επιτρέπουν την ανάδειξή της, σε σχέση με την ευρύτερη κυπριακή λογοτεχνία (λογοτεχνία για ενήλικες) – τα θέματα, τους τρόπους, τους/τις συγγραφείς, τις στροφές και τα μονοπάτια που ίσως έχουν κοινά, ίσως και όχι, αυτά τα δύο λογοτεχνικά φαινόμενα.
Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Φυσικής 2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικών / Φυσικής «Αριστοτέλης» 2021 Το Πανεπιστήμιο Αθηνών / Τμήμα Φυσικής και η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση, συνδιοργανωτές των Πανελλήνιων Διαγωνισμών Φυσικών / Φυσικής «Αριστοτέλης» και της συμμετοχής της χώρας μας στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής, ανακοινώνουν ότι:
1) Τροποποιούν τον τρόπο και τις ημερομηνίες διενέργειας των –ήδη εγκεκριμένων από το Υπουργείο Παιδείας– Διαγωνισμών Φυσικών / Φυσικής «Αριστοτέλης» 2021 με φυσική παρουσία, αποσκοπώντας αποκλειστικά σε ασφαλέστερη για την υγεία των μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών (και γονέων) διεξαγωγή τους.
«Μαζί για το Παιδί»: Η ασφάλεια των παιδιών σας προϋποθέτει έκφραση συναισθημάτων τους
Η ασφάλεια των παιδιών σας προϋποθέτει την έκφραση των συναισθημάτων τους
Τα τελευταία 24ωρα στον κοινωνικό ιστό της χώρας υπάρχουν έντονες αναταράξεις από τις αποκαλύψεις που έχουν ως θύματα παιδιά. Πολλοί είναι οι γονείς που τρομάζουν και σκέφτονται πως μπορούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους από ανάλογες - και λιγότερο επικίνδυνες καταστάσεις.
«Όλα είναι όπερα!»: Ένα μαγικό ταξίδι για παιδιά μέσω διαδικτύου
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν τον προηγούμενο Νοέμβριο οι δύο παραστάσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών «Όλα είναι όπερα!» θα είναι διαθέσιμες on demand από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου για ένα μήνα. Οι μικροί μας θεατές, που δεν πρόλαβαν να παρακολουθήσουν το πρώγραμμα ζωντανά, στην Αίθουσα Banquet, έχουν τώρα την ευκαιρία να το δουν μέσω του site και της σελίδας του Μεγάρου στο fb,Σε αυτή τη μετάδοση θα αποκαλυφθούν κάποια από τα μυστικά της όπερας, αλλά και όλα τα επαγγέλματα που συνεργάζονται για να δημιουργηθεί μια σκηνική παραγωγή.
Προσλήψεις αναπληρωτών: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Ενισχυτική Διδασκαλία
Για τα Ειδικά Μαθήματα: Προθεσμία για ηλεκτρονική αίτηση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Π.ΣΥ.Δ.) από σήμερα, Πέμπτη, έως και Δευτέρα 01-03-2021
Με σημερινή πρόσκληση της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, ξεκινούν οι διαδικασίες για προσλήψεις διδασκόντων για την Ενισχυτική Διδασκαλία στα Ειδικά Μαθήματα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)