Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας

Διαβάστε στο protagon την ιστορία της κυρίας Σεξενίδου (ακολουθεί απόσπασμα)
Ονομάζομαι Μαρία Σεξενίδου και είμαι μαθήτρια της πρώτης τάξης του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Μεγάλωσα σε ένα χωριό με τους γονείς μου και τα τέσσερα αδέρφια μου, τελευταία εγώ κατά σειρά. Μέχρι τα έντεκά μου χρόνια πήγαινα σχολείο στο χωριό και μετά έφυγα μαζί με την οικογένειά μου στη Γερμανία για μια καλύτερη ζωή. Στη Γερμανία τελείωσα το ελληνικό δημοτικό σχολείο. Εκείνη την εποχή δεν είχε ελληνικό γυμνάσιο. Παρόλο που ήθελα να συνεχίσω το σχολείο, οι γονείς μου είχαν άλλη άποψη. Πίστευαν πως έπρεπε να φροντίσω τα τέσσερα ανίψια μου γιατί τα αδέρφια μου δούλευαν. Ούτε λόγος για να με στείλουν στην Ελλάδα σε συγγενείς για να πάω στο Γυμνάσιο. Κατά τη γνώμη τους, δεν μου ήταν απαραίτητο.

Διακοπές με εθελοντική εργασία σε ολη την Ελλάδα

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία A.E. και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ενισχύουν μέσω του προγράμματος τους ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ, την εθελοντική προσφορά νέων ηλικίας 18 – 28 ετών.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος αύριο και η μη κυβερνητική οργάνωση NoSmoke.gr μας καλεί να αναρωτηθούμε σε τι σημείο βρισκόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία στο συγκεκριμένο ζήτημα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

Vivek Wadhwa: Social Media: Η αρχή ή το τέλος μιας χρυσής εποχής;

Στα τέλη του 18ου αιώνα, η πρόοδος στα τυπογραφικά πιεστήρια ατμού, το μηχανικά παρασκευαζόμενο χαρτί και το μελάνι έκανε τα βιβλία προσιτά στον πολύ κόσμο. Πριν από την επανάσταση της τυπογραφίας μια οικογένεια μπορεί να είχε ένα αντίτυπο της Βίβλου, αλλά μόνο ο κλήρος και οι αριστοκράτες είχαν στην κατοχή τους βιβλία.

Ελεύθερη βραδιά αφήγησης στην αυλή του "Ακαδήμεια"

Μέσα στα πλαίσια του καλοκαιρινού κύκλου αφήγησης παραμυθιών  στην αυλή του «Ακαδήμεια», την Πέμπτη 2 Ιουνίου, 8:30μ.μ. σάς προτείνεται μια βραδιά ελεύθερης αφήγησης,  όπου θα συμμετέχουν "ερασιτέχνες" παραμυθάδες.

Απειλητική «τρύπα» στον εμβολιασμό εφήβων

Άποψη: Σταύρος Θεοδωράκης "Στα μούτρα σας!"

Όπως δημοσιεύεται στο protagon
Στην φωτογραφία της Μαρίας Μαράκη φαίνεται καθαρά αν και διακριτικά. Ένας άντρας κρατάει στην αγκαλιά του ένα παιδί και του δείχνει πώς να μουντζώνει τη Βουλή. Και ο μπόμπιρας, τι να κάνει, μουντζώνει ο πατέρας του, μουντζώνει και αυτός. Ανάλογες εικόνες είδαμε μετά την πρώτη συγκέντρωση των «αγανακτισμένων». Μικρά παιδιά στους ώμους των πατεράδων τους να προσπαθούν να φωνάξουν ρυθμικά «κλέφτες - κλέφτες» χειρονομώντας ταυτόχρονα προς το μέρος των τεράτων (δηλαδή της Βουλής). Και οι γονείς τους, να χαμογελούν γεμάτοι υπερηφάνεια στον τηλεοπτικό φακό της μεσημεριανής εκπομπής, με τον ρεπόρτερ να μην μπορεί να κρύψει –και αυτός - τη χαρά του. Από τους χιλιάδες «αγανακτισμένους» βρήκε τους πέντε - δέκα γελοίους που συμπεριφέρονταν σαν παίκτες ρεάλιτι. 

Το ίδιο θέαμα το έχω δει και στα γήπεδα. Παιδιά του δημοτικού, όρθια πάνω στα καθίσματα να επιτίθενται στους «αντιπάλους» τους με λέξεις και χειρονομίες που δεν καταλαβαίνουν αλλά που γεμίζουν ικανοποίηση τους γονείς τους που χασκογελούν στα πίσω καθίσματα.

Και τότε και τώρα αναρωτιέμαι τι γονείς είναι αυτοί.

Πήραν τον «Ηρακλή» στα χέρια

Ρεκόρ υπάρχουν πολλά. Σαν κι αυτό όμως κανένα. Γι’ αυτό και πήρε τη θέση που του αρμόζει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες – γι’ αυτό και ο ξέφρενος ενθουσιασμός στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μέλσμπρερκ, στο Βέλγιο. 

Εξειδικευμένη εκπαίδευση για… νεαρούς που αποκλίνουν από το «φυσιολογικό»

Τους προβολείς της παγκόσμιας προσοχής έστρεψε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (www.ilo.org) με την προχθεσινή ανακοίνωση της παγκόσμιας έκθεσής του για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος αναπήρων και άλλων μειονεκτούντων και ευάλωτων ομάδων που αναζητούν μια κατάλληλη και αξιοπρεπή εργασία.

Όταν το μάθημα γίνεται πηγή ελπίδας - σχολείο για παιδιά-καρκινοπαθείς

Η παρηγορητική και συμπτωματική φροντίδα καρκινοπαθών και μη ασθενών είναι ενταγμένη στη Γερμανία στα δημόσια νοσοκομεία. Τμήμα της είναι εδώ και δεκαετίες και η λειτουργία σχολείου για τους μικρούς ασθενείς.

Μαθητές έφτιαξαν τον «πράσινο κινητήρα» του μέλλοντος

Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το «ακατόρθωτο». Την ίδια ώρα που μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να φτιάξουν νέους σύγχρονους οικολογικούς κινητήρες, δύο 16χρονοι μαθητές από τη Μυτιλήνη κατασκεύασαν τον δικό τους «πράσινο κινητήρα».

Ξάνθη: θερινά τμήματα Braille

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης ανακοινώνει σε όλους τους Θρακιώτες πότι από τις 22 Ιουνίου 2011 ημέρα Τετάρτη θα αρχίσει η λειτουργία των καλοκαιρινών τμημάτων εκμάθησης της γραφής Braille στην Ξάνθη. Θα λειτουργήσουν τρία πρωινά τμήματα, 9:00- 10:30, 11:00-12:30 και 12:30- 2:00. 

Νηστικοί … φοιτητές με αναπηρίες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επειδή η φοιτητική λέσχη είναι απροσπέλαστη

Νηστικοί μένουν οι φοιτητές με αναπηρία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς η φοιτητική λέσχη δεν είναι προσβάσιμη σε αυτούς. «Παρ’ όλες τις υποσχέσεις που μας έχουν δοθεί από τις πρυτανικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες εδώ και μήνες, δε μπορούν να … φάνε οι φοιτητές με κινητικά προβλήματα», εξηγεί η Δήμητρα Γαβριηλίδου, μέλος της ομάδας προσβασιμότητας.

13ο Διεθνές Τουρνουά Μπάσκετ Βετεράνων Κωφών

Ζώα που θεραπεύουν! Ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία των παιδιών τα χαριτωμένα κατοικίδια

Λίγες ώρες με ένα σκυλάκι, σύμφωνα με μελέτες, αποτελούν βάλσαμο τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική μας υγεία. Με τη θετική του ενέργεια, τη χαρούμενη φύση του και την ανιδιοτελή του αγάπη ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου» μπορεί να προσφέρει βοήθεια ακόμα και στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση των ασθενών και τονώνοντας τη θέλησή τους για ζωή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα προγράμματα θεραπείας με τη βοήθεια ζώων - γνωστά και ως pet therapy ή animal-assisted therapy (AAT) - εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα του εξωτερικού, δίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. 

Κινδυνεύει να κλείσει το Σχολείο Κωφών

Χωρίς απάντηση παραμένουν οι γονείς των μαθητών του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Αθηνών στους Αμπελοκήπους, στην πρότασή τους στο υπουργείο Παιδείας για οικονομικότερη μεταφορά των παιδιών με αγορά ή εκμίσθωση σχολικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης ή λεωφορεία από ΔΕΚΟ, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται, που θα μείωνε το, ύψους 20.000 ευρώ μηνιαίως, κόστος μεταφοράς τους με ταξί από απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής στο κέντρο.