Το άγχος των μαθηματικών απασχολεί σχεδόν το μισό μαθητικό πληθυσμό, σε βαθμό που να καθιστά την επιστήμη εχθρό, καθώς η συγκεκριμένη ψυχολογική κατάσταση τους συνοδεύει σε όλη την σχολική τους σταδιοδρομία, σε καθημερινή βάση, εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος.
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013
Όταν ο έφηβος δεν κοιμάται τα βράδια: Οι κίνδυνοι
Κάνοντας τη νύχτα μέρα: Αϋπνία ή Διαφορετικότητα
Πολλοί έφηβοι ξενυχτούν μπροστά στο κομπιούτερ ή την τηλεόραση, αλλάζουν τον βιολογικό τους ρυθμό και κάνουν τη νύχτα μέρα, όπως παραπονιούνται πολλοί γονείς. Αυτό είναι μια συμπεριφορά που σχετίζεται περισσότερο με την επιθυμία τους για ιδιωτικό χώρο και χρόνο και για να τονίσουν τη διαφορετικότητά τους από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Η «άγρια» πλευρά του Facebook
Πληθαίνουν τα κρούσματα «βίαιης» συμπεριφοράς σε παιδιά μέσω Διαδικτύου σε πολλές χώρες όσο και στην Ελλάδα. Μάλιστα η δημιουργία ψεύτικων προφίλ, ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyber bulling), η παραβίαση προσωπικών δεδομένων και η συκοφαντική δυσφήμηση φαίνεται ότι είναι ο κύριος όγκος των καταγγελιών που δέχεται η ανοιχτή γραμμή Safeline από χρήστες του Διαδικτύου.
Προσθετικό πόδι κινείται με τη δύναμη της σκέψης
Τον τρόπο για να επιτύχουν τη φυσιολογική κίνηση του ποδιού στα προσθετικά μέλη ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι δημιούργησαν ένα προσθετικό πόδι που κινείται με τη δύναμη της σκέψης του χρήστη τους.
Ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης και δυσλεξία
Οι συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης κειμένων (e-readers) θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα με δυσλεξία να αυξήσουν την ταχύτητα ανάγνωσης και την κατανόηση, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.
Η καφεΐνη βλάπτει σοβαρά τους εφήβους
Μήπως η καφεΐνη στα αναψυκτικά κάνει τους εφήβους... χαζούς; Νέα μελέτη δείχνει ότι ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τα ενεργειακά ποτά επιβραδύνουν την εγκεφαλική ανάπτυξη σε αυτή την τόσο ευαίσθητη ηλικία. Την προειδοποίηση απευθύνουν ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων στη Ζυρίχη με δημοσίευσή τους στην οnline επιστημονική πλατφόρμα «PLoS ONE».
Ηράκλειο: Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα κοντά στα παιδιά
Τι είναι ο καρουμπαλίατρος; Ποιος είναι ο ρόλος του εξαντλίατρου; Ποιόν γιατρό καλούσε ο Βασιλιάς κάθε φορά που τον έπιανε λόξιγκας; Τι είναι το βραχιολάκι Muac; Έχουν ωραία γεύση τα plumpy nut; Τι θα πρέπει να πάρει οπωσδήποτε μαζί του ένας γιατρός που ταξιδεύει στο Νίγηρα;
Υποστήριξη σε παιδιά, θύματα κακοποίησης
Υλοποίηση προγράμματος στο Ρέθυμνο με στόχο το αίσθημα ασφάλειας
Της Βασιλικης Χρυσοστομιδου
Πρωτοποριακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά ανηλίκων μπαίνει σε εφαρμογή στο Ρέθυμνο από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού του υπουργείου Υγείας, με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση παιδοφιλίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο προ διετίας.
«Οκτώβριος – Μήνας ευαισθητοποίησης για τυφλά ή με μειωμένη όραση άτομα» (ΕΑΜ)
«Οκτώβριος – Μήνας ευαισθητοποίησης για τυφλά ή με μειωμένη όραση άτομα» στο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Οκτώβριος 2013
Ο μήνας ευαισθητοποίησης για την τέχνη πέρα από την όραση, γιορτάζεται κάθε Οκτώβρη σε μουσεία και χώρους τέχνης σε όλο τον κόσμο. Είναι μια πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης Art Education for the Blind (AEB), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη (www.artbeyondsight.org).
Μία νέα γονιδιακή θεραπεία επιβραδύνει την εξέλιξη της μυϊκής δυστροφίας του Ντουσέν
Η Τέρι Ελσγουερθ είναι βέβαιη ότι ο Μπίλι, ο δωδεκάχρονος γιος της, που πάσχει από μυϊκή δυστροφία Ντουσέν, πάει καλύτερα χάρη σε ένα πειραματικό φάρμακο με το οποίο εξουδετερώνεται η μετάλλαξη που προκαλεί την ασθένεια. Η ικανότητα βάδισής του δεν επιδεινώθηκε την τελευταία διετία που λαμβάνει το σκεύασμα. Αντιθέτως, πολλά αγόρια που πάσχουν από το ίδιο νόσημα βρίσκονται καθηλωμένα σε αναπηρική καρέκλα όταν φτάνουν στην ηλικία του Μπίλι, που χαμογελαστός περπατά ακόμη και σε χωματόδρομους χωρίς να πέφτει.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)