Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Παιδιά: Μία γενιά πειραματόζωων της Τεχνητής Νοημοσύνης

Την περασμένη άνοιξη, η σχολική περιφέρεια του Λος Άντζελες (Los Angeles Unified School District)- η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια δημόσιων σχολείων στις ΗΠΑ- παρουσίασε σε μαθητές και γονείς ένα νέο “εκπαιδευτικό φίλο” με το όνομα “Ed”. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πλατφόρμα με ένα chatbot που παρουσιάζεται με τη μορφή ενός χαμογελαστού ήλιου, που εγκαταστάθηκε πειραματικά σε 100 σχολεία της περιφέρειας και είναι προσβάσιμη διαρκώς μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Το “Ed” μπορεί να απαντήσει ερωτήσεις σχετικά με τα μαθήματα του παιδιού, τους βαθμούς, τις παρουσίες του, καθώς και τις προαιρετικές δραστηριότητες.

Παιδί και οθόνες: Ένας πλήρης καλοκαιρινός οδηγός για γονείς με την υπογραφή των ειδικών

Η ενασχόληση παιδιών και εφήβων με τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, ψυχαγωγία και μάθηση. Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά έχουν προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό αρμονικά και τάχιστα στην χρήση των ψηφιακών μέσων.

Τα άγχη που αντιμετωπίζει το μοναχοπαίδι

Ποια πράγματα μπορεί να «στρεσάρουν» το μοναχοπαίδι;

Ένα μοναχοπαίδι αποφεύγει με μεγαλύτερη δυσκολία κάποιες προκλήσεις που όσα παιδιά έχουν αδέρφια μπορεί να αντιμετωπίσουν με ευκολία ή να μην αντιμετωπίσουν ποτέ. Αρχικά, το παιδί δεν έχει να συμμαχήσει με το αδερφάκι του ούτε να στραφεί σε αυτό για βοήθεια και υποστήριξη όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Από πολύ μικρή ηλικία, καλείται να αποφασίσει μόνο του, να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να εμπιστευτεί το δικό του ένστικτο στη διαχείριση των διαφόρων καταστάσεων, γεγονός που έχει βέβαια και τη θετική του πλευρά.

Κοινωνία και επιστήμη οφείλουν πολλά στην Αλεξάνδρα Ρούσσου

Η παιδοψυχίατρος Αλεξάνδρα Ρούσσου άλλαξε ριζικά προς το καλύτερο τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουμε την ψυχική υγεία των παιδιών στη χώρα μας. Η επιστήμη και η κοινωνία μας της οφείλουν πολλά.

H ανήλικη influencer με τους χιλιάδες ενήλικους άνδρες followers χάρη στην… μητέρα της

Χιλιάδες μηνύματα ανδρών, emojis φωτιάς ή καρδιάς, ακόμα και φωτογραφίες γεννητικών οργάνων, δεν ήταν ικανά να αποθαρρύνουν μια μητέρα στις ΗΠΑ να διαγράψει τον λογαριασμό Instagram της ανήλικης κόρης της που δεχόταν καθημερινά τέτοιο περιεχόμενο. Έπρεπε να φροντίσει για το… μέλλον της.

Καλλιτεχνικό σχολείο στα χαρτιά στην Αθήνα, συμβατικό στην πραγματικότητα

Από τα 400 παιδιά, που θα συμμετάσχουν φέτος στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Α’ Γυμνασίου του τμήματος εικαστικών του Καλλιτεχνικού Σχολείου της Αθήνας θα εισαχθούν μόλις 17.

Ανάλογες θα είναι οι συμμετοχές και στις άλλες δύο κατευθύνσεις: του χορού και του θεάτρου/κινηματογράφου.

Εγκέφαλος: Πόσες πληροφορίες μπορεί να συγκρατήσει;

Μην υποτιμάτε τη δύναμη του μυαλού σας… Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neural Computation αποκαλύπτει ότι ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύσει 10 φορές περισσότερες πληροφορίες από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα!

Σε ποια σχολεία θα λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων (ΔΥΕΠ) το σχ. έτος 2024-25.

Καθορίστηκαν, με απόφαση της υφυπουργού παιδείας Ζ. Μακρή, τα σχολεία στα οποία θα λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων (ΔΥΕΠ) για το σχ. έτος 2024-25.
Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση
Πηγή: esos

Ανησυχητικά τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Στις 18 & 19 Ιουνίου, ο ΠΟΥ/Ευρώπης συγκεντρώνει εκπροσώπους χωρών και εμπειρογνώμονες για να χαράξει το δρόμο για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας στις χώρες της Νότιας Ευρώπης: Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, 'Αγιος Μαρίνος, Σλοβενία, Ισπανία και Τουρκία.

Έξυπνοι νόμοι για την ενδοοικογενειακή βία

Η εφαρμογή της νέας διάταξης που επιβάλλει την υποχρέωση σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς και άλλους, να καταγγείλουν στις αρχές περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αποδείχθηκε σωτήρια στην περίπτωση του γνωστού δικηγόρου που διώκεται για άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του.