Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Παιχνίδια με μπάλα για παιδιά με (ή χωρίς) δυσπραξία

Οι τεράστιες φουσκωτές μπάλες (“physio ball”, “gym ball”, “Swiss ball”, “therapy ball”) χρησιμοποιούνται συχνά στον αθλητισμό και στη φυσιοθεραπεία. Βρίσκονται εύκολα, καθώς κυκλοφορούν στο εμπόριο (σε καταστήματα με είδη γυμναστικής, παιχνιδιών) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές δραστηριότητες, όπου επιτυγχάνονται τα εξής:

Ευρωκοινοβούλιο-Dyslexia@work.Eu: Ένταξη στην εργασία και επαγγελματική ανάπτυξη ατόμων με δυσλεξία

Οι Ευρωπαίοι πολίτες με μαθησιακές δυσκολίες, όπως η δυσλεξία, αντιπροσωπεύουν το 3-12% του πληθυσμού με σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών. Η δυσλεξία στους ενήλικους και ακόμη περισσότερο στο εργατικό δυναμικό παραμένει λιγότερο γνωστή ή δεν αναλύεται. Σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο δεν υπάρχουν κοινές διαδικασίες, ώστε οι εργαζόμενοι με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (SpLD) να επωφελούνται από οποιαδήποτε προστασία. Επίσης όσοι εργάζονται στον τομέα της εύρεσης απασχόλησης δεν είναι εξοικειωμένοι με τα προφίλ των ανθρώπων με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (SpLD).

«Μάχη» εννέα εκδοτικών οίκων για βιβλίο σχετικά με τη ζωή με αναπηρίες

Αντικείμενο διεκδίκησης από εννέα εκδοτικούς οίκους έγινε ένα βιβλίο – «οδηγός ζωής» για γυναίκες με αναπηρίες, γραμμένο από τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Φράνσις Ράιαν (Frances Ryan). Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, τα δικαιώματα του βιβλίου απέκτησε τελικά η Fig Tree, που ανήκει στον όμιλο Penguin Random House, έναντι αντιτίμου που εκτιμάται πως είναι από τα υψηλότερα που έχουν προσφερθεί ποτέ για βιβλίο γραμμένο από γυναίκα με αναπηρίες.

Podcast: Περπατώντας με λευκό μπαστούνι στην Αθήνα

H Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος εξηγούν πώς το λευκό μπαστούνι βοηθά τα άτομα με αναπηρία στην όραση να είναι ανεξάρτητα και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που συναντούν στις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Τα μικρότερα παιδιά επιλέγουν την υγιεινή διατροφή!

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στην κατανάλωση λαχανικών και οσπρίων από μαθητές μικρής ηλικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που υλοποιεί το Ινστιτούτο Ρrolepsis σε συνεργασία με την εταιρεία ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ. Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν μια αισιόδοξη προοπτική για τις επόμενες γενιές που από την προσχολική και σχολική ηλικία χτίζουν υγιεινές συνήθειες.

Εγκαινιάστηκε το Προστατευόμενο Διαμέρισμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» του Πανελληνίου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ΑΛΜΑ.

Εγκαινιάσθηκε χθες Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 στο Παλαιό Φάληρο, το Προστατευόμενο Διαμέρισμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» του Πανελληνίου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ΑΛΜΑ. Είναι μονάδα Ψυχικής Υγείας και αποτελεί κατοικία για 6 άτομα με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

Δήμος Θεσσαλονίκης: Δωρεάν μαθήματα ρομποτικής σε μαθητές

Δωρεάν Εκπαιδευτικά εργαστήρια Ρομποτικής και Ψηφιακών Δεξιοτήτων σε παιδιά – μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το Τμήμα Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά εργαστήρια Ρομποτικής και Ψηφιακών Δεξιοτήτων σε παιδιά – μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

KIDS SAVE LIVES- Διακόσιοι μαθητές έμαθαν πώς να σώζουν ζωές

«Πλατεία Αριστοτέλους. Ένας άντρας γύρω στα 50 σωριάζεται στη γη. Δύο έφηβες, η Μαρία και η Αργυρώ, σπεύδουν να τον βοηθήσουν. Η Μαρία τον ρωτάει, αν είναι καλά. Ο άντρας δεν απαντά, η Μαρία τον ελέγχει και διαπιστώνει ότι δεν αναπνέει. Η Αργυρώ ειδοποιεί το ΕΚΑΒ και η Μαρία αρχίζει να του κάνει ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση). Στο μεταξύ, η Αργυρώ, τρέχοντας, έχει φέρει τον απινιδωτή που υπάρχει στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου. Γίνεται απινίδωση στον άντρα, στη συνέχεια πάλι ΚΑΡΠΑ και μετά από λίγο αρχίζει να αναπνέει. Η ζωή του έχει σωθεί χάρη στις συντονισμένες κινήσεις των δύο κοριτσιών».

Χίος: Στην 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών σε Πάγκο η Χριστίνα Παβίτσου

Την 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Άρσης Βαρών σε Πάγκο, κατέκτησε η αθλήτρια του Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ ΙΩΝΕΣ Χίου Χριστίνα Παβίτσου.

Στους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν 24-29 Σεπτεμβρίου 2022 στην Τιφλίδα της Γεωργίας, η χιώτισσα Χριστίνα Παβίτσου με 78 kg καλύτερη επίδοση και 151 kg συνολικά πήρε 1 ασημένιο και 3 χάλκινα μετάλλια. Συνολικά η ελληνική αποστολή πήρε 17 μετάλλια στους συγκεκριμένους αγώνες.

Γραφή στο χέρι ή πληκτρολόγηση: Η επιστήμη διχάζεται

Όταν κάποια στιγμή ο Φρίντριχ Νίτσε αντιμετώπισε προβλήματα όρασης, άρχισε να χρησιμοποιεί τη συσκευή γραφής Hansen, το πρώτο μοντέλο γραφομηχανής που κυκλοφόρησε στο εμπόριο – σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση της Hansen επηρέασε τον τρόπο γραφής του («τα εργαλεία γραφής διαμορφώνουν τις σκέψεις μας», είχε πει). Είναι κάτι αρκετά ενδιαφέρον, αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι ξεκινήσαμε κάποτε με χαρτί και μολύβι και πλέον χρησιμοποιούμε αποκλειστικά πλήκτρα. Πλήθος επιστημονικών ερευνών από τον χώρο της νευροεπιστήμης, της εκπαιδευτικής ψυχολογίας και της έρευνας πάνω στη γραφή φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τους στοχασμούς του Νίτσε. Η ικανότητά μας να αφομοιώνουμε τη γλώσσα, αλλά και το πώς αυτή εκφράζεται, διαφέρει από το αν ο γράφων χρησιμοποιεί χαρτί και μολύβι ή πληκτρολόγιο και μια οθόνη.

Εξαιρετικά ευάλωτα τα παιδιά που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες

Ευάλωτα σε μορφές εργασιακής ή και σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, όσο και παιδιά ρομά από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, τα οποία ζουν άστεγα ή σε επισφαλείς συνθήκες. Μάλιστα, τα παιδιά αυτά, εξωθούνται στην εργασία για τουλάχιστον 12 ώρες τη μέρα με τα παιδιά ρομά να αναγκάζονται να επαιτούν ή να πωλούν μικροαντικείμενα και τα ανήλικα προσφυγόπουλα να δουλεύουν κυρίως σε βενζινάδικα, πλυντήρια αυτοκινήτων και χωράφια.