Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Μην τιμωρείτε το παιδί σας για κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει.

Κάντε εχθρό σας τη ΔΕΠΥ και όχι το παιδί σας. Προσπαθείτε να εντοπίζετε κάθε μέρα στιγμές που το παιδί σας είναι καλό. Σταματήστε να κατηγορείτε τους άλλους …

Οι περισσότεροι γονείς είναι καλοί γονείς. Αλλά αν ο γιος σας ή η κόρη σας έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ- ΔΕΠ) το “καλός” μπορεί να μην είναι αρκετό. Για να είστε σίγουρος/ να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας είναι χαρούμενο και καλά προσαρμοσμένο και να εξασφαλίσετε το ίδιο και για το μέλλον- και για να δημιουργήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι- θα πρέπει να είστε σπουδαίοι γονείς.

Ανάδοχοι Εκπαιδευτικοί: Ντοκιμαντέρ για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων


Περίληψη: Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες. Από που έρχονται, πώς και γιατί; Ποιες είναι οι ανάγκες και τα όνειρά τους; Πάνε στο σχολείο όπως τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους; Κι αν πάνε, πώς νιώθουν εκεί; Πού βρίσκονται τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο, την ίδια ώρα που τα συνομήλικα τους είναι στην τάξη;

Έφηβοι και πανδημία

Κοινό βίωμα όλων μας τον τελευταίο χρόνο αποτελεί η διακοπή της φυσιολογικής ροής της καθημερινότητας, καθώς διανύουμε μία περίοδο κρίσης εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Οι έφηβοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτήν την κρίση, ενώ ήδη βιώνουν την κρίση της εφηβείας, που σημαίνει κρίση ταυτότητας, καθώς παύουν να είναι παιδιά, χωρίς όμως να είναι ενήλικες ακόμη. Αυτή η πορεία προς την ενηλικίωση συμπεριλαμβάνει έντονα και δύσκολα στη διαχείρισή τους συναισθήματα, όπως θυμό, θλίψη, ανασφάλεια κ.ά.

ΣΥΖΩΗ: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Η «ΣΥΖΩΗ», Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Διαταραχές Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», Άξονας Προτεραιότητας ΑΞ09Β «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ», λειτουργώντας ως δικαιούχος της πράξης «ΚΔΗΦ – Συζωή» με κωδικό ΟΠΣ 5001732, προσκαλεί άτομα με διαταραχές όρασης σε συνδυασμό με πρόσθετες αναπηρίες να υποβάλουν αίτηση συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την παροχή υπηρεσιών Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας στο ΚΔΗΦ «Συζωή».

Εκπαιδευτικό υλικό για την Ηχοπαιδαγωγική

Τις σημειώσεις από το Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Ήχου  με τίτλο "Ηχοπαιδαγωγική: Μια σύντομη, χρηστική εισαγωγή." διαθέτει διαδικτυακά (δωρεάν) ο Δημήτριος Σαρρής στην ιστοσελίδα του. 
Μπορείτε να τις βρείτε, μαζί με άλλο πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, εδώ.

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας

Σε δημόσια διαβούλευση στην πλατφόρμα opengov (http://www.opengov.gr/minlab/?p=5396 ), έως τις 3 Σεπτεμβρίου, θα βρίσκεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, το οποίο εμπίπτει στις αρμοδιότητες της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου.

iRoDi: Συγκέντρωση σχολικών ειδών για τους μαθητές και τις μαθήτριες των πυρόπληκτων περιοχών της Ευβοίας

Το Διεθνές Φεστιβάλ "Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη" (iRoDi) καλεί όσους και όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με την προσφορά τους στην αποστολή σχολικών ειδών προς τους μαθητές και τις μαθήτριες Αθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ευβοίας, έτσι ώστε να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά με τα απαραίτητα.

Πρόγραμμα Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑΛ 2021

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται το πρόγραμμα διεξαγωγής των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΕΠΑΛ των μαθημάτων γενικής παιδείας και ειδικότητας Γ΄ τάξης ημερήσιων και Γ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑΛ, έτους 2021 καθώς και η προθεσμία υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ. ως ακολούθως:

Πρόσωπο: Στέλιος Κουτσοδόντης

Τα νεανικά χρόνια υποτίθεται πως είναι η πιο ξένοιαστη περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι επίσης και η περίοδος που χτίζει άμυνες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που θα συναντήσει «αργότερα» στη ζωή του.

Πόσο έτοιμος, λοιπόν, μπορεί να είναι ένας 16χρονος έφηβος για να αντιμετωπίσει τη χιονοστιβάδα που έρχεται μαζί με τη διάγνωση «Σκλήρυνση κατά πλάκας»;

Ο Σπύρος Νταντανίδης μιλάει στον Kamil Goungor για την προσβάσιμη Κομοτηνή

Την προηγούμενη εβδομάδα μιλήσαμε για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2022, ένα βραβείο που αναγνωρίζει και τιμά τη διάθεση, την ικανότητα και τη προσπάθεια μιας πόλης να γίνει πιο προσβάσιμη για όλους όσους ζουν σε αυτή.

Έως σήμερα δύο ελληνικές πόλεις έχουν καταφέρει να τιμηθούν με το συγκεκριμένο βραβείο: τα Χανιά και η Κομοτηνή (τις έχω επισκεφτεί και τις δύο και μπορώ να πω ότι το αξίζουν). Για τα προσβάσιμα Χανιά, που έλαβαν ειδική μνεία πριν δύο χρόνια, σας έχω γράψει πριν μερικές εβδομάδες. Έφτασε λοιπόν η ώρα να μιλήσουμε και για την προσβάσιμη Κομοτηνή, που τιμήθηκε πέρυσι!

illustradays: το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα αφιερωμένο στην εικονογράφηση

Έρχεται το illustradays, το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα αφιερωμένο στην εικονογράφηση!!

3 - 12 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων Μελίνα

Η Ελλάδα αποκτά πια το δικό της φεστιβάλ αφιερωμένο αποκλειστικά στην εικονογράφηση (illustration) και το εικονογραφημένο βιβλίο, που απευθύνεται σε κάθε ηλικία και, φυσικά, σε ολόκληρη την καλλιτεχνική κοινότητα. Το illustradays, μια χρωματιστή και δημιουργική γιορτή, έχει σαν βάση την Αθήνα αλλά παίρνει την έμπνευση της από ολόκληρο τον κόσμο.

Ανάπτυξη μωρού – Γιατί είναι σημαντικό να περνάει χρόνο μπρούμυτα

Καθώς οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να το βάζετε να κοιμάται ανάσκελα, είναι μάλλον απρόσμενο το γεγονός ότι πολλές φορές ακούτε για τη σημασία του να περνάει το μωρό σας λίγο χρόνο μπρούμυτα.

Αν και φαίνεται ότι αυτές οι συστάσεις έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, υπάρχει μια σημαντική διαφορά: το μωρό είναι σημαντικό να περνάει χρόνο μπρούμυτα όταν είναι ξύπνιο. Επομένως, αυτό δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τον κανόνα ότι πρέπει να κοιμάται ανάσκελα για λόγους ασφάλειας.

Έκθεση «κόλαφος» των Ηνωμένων Εθνών: Ένα δισ. παιδιά κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή

Ένα στα τρία παιδιά ζουν σε χώρες, που θα εκτεθούν μελλοντικά σε ακραίες περιβαλλοντικές προκλήσεις - Τρομάζουν τα νούμερα - Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση από Unicef και ΟΗΕ - Δραστική πρέπει να είναι η παρέμβαση για την αποτροπή τους

Νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έρχεται να προκαλέσει ταραχή, αφού μετά τις περιβαλλοντικές καταστροφές, θέτει στο επίκεντρο τα παιδιά.

Ενα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τα άτομα με αναπηρία

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπλέτα και παραγωγή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου, κάνει την πρώτη, παγκόσμια, παρουσίασή του, στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. 

Πιο συγκεκριμένα, θα προβληθεί στο πρόγραμμα CINEMATHERAPY, το οποίο λειτουργεί για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν τρεις ταινίες, που ξεχώρισαν από τις συμμετοχές του φεστιβάλ, σε μια παρουσίαση – συζήτηση, από την ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάου. Η ταινία «Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα» , έχει προγραμματιστεί για προβολή και συζήτηση, την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στον θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρο» στην πόλη της Δράμας. 

Ψηφιακή επαφή των παιδιών με τον ελληνισμό

Στη ρουτίνα των καθημερινών αφηγήσεων, ήρωες όπως ο Ηρακλής, ο Ιάσονας ή ο Αχιλλέας έκαναν τον Superman να ωχριά μπροστά στα κατορθώματά τους, ενώ το «Στου γιαλού τα βοτσαλάκια…» ήταν το αγαπημένο παιδικό τραγούδι του ομογενούς Πέτρου Σακκή, οικονομολόγου και εμπνευστή της καινοτόμου online πλατφόρμας www.ellinopoula.com, που διδάσκει ελληνικά στα παιδιά της διασποράς μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία και πρωτοποριακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Αυτισμός: Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία που ομαλοποιεί την κοινωνική συμπεριφορά

Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Biozentrum του Πανεπιστημίου του Basel, ανακάλυψε μια νέα σύνδεση ανάμεσα σε μία γενετική μετάλλαξη και τις κοινωνικές δυσκολίες που σχετίζονται με τον αυτισμό.

Πιο συγκεκριμένα, η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature αναφέρει πως η μετάλλαξη στο γονίδιο νευρολιγίνη 3 μειώνει την επίδραση της ορμόνης ωκυτοκίνη, με την ερευνητική ομάδα να παρουσιάζει μια θεραπευτική προσέγγιση που θα μπορούσε να ομαλοποιήσει την κοινωνική συμπεριφορά στον αυτισμό. Οι επιστήμονες πίσω από τη μελέτη, μάλιστα, έχουν ήδη πετύχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε ζωικά μοντέλα.