Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Πώς αναγνωρίζουν οι τυφλοί τα χρήματα;

Κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να καταλάβετε ποιο χαρτονόμισμα ή κέρμα κρατάτε. Η πιθανότητα να τα καταφέρετε είναι σχεδόν μηδενική (μάλλον είναι καθαρά θέμα τύχης). Οι διαφορές μεταξύ των χαρτονομισμάτων και μεταξύ των κερμάτων φαίνονται πολύ μικρές. Πώς τα καταφέρνουν τότε τα άτομα με τύφλωση ή άλλα σοβαρα προβλήματα όρασης στην Ελλάδα και παγκοσμίως;
Πηγή
Μάλλον δύσκολα και χάρη στη μεγάλη εφευρετικότητά τους, αν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν σε όλα τα κράτη του κόσμου δεν χρησιμοποιείται καθόλου η Braille με φωτεινές εξαιρέσεις τον Καναδά, την Κίνα, τη Χιλή και το Χογκ Κογκ (και αν αναρωτιέστε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με την τράπεζα της Αγγλίας, αφενός πολλοί λίγοι πλέον τυφλοί χρησιμοποιούν και γνωρίζουν Braille και αφετέρου μια μικρή φθορά λόγω χρήσης στις κουκίδες θα παραπλανούσε τους κατόχους τους)

Γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν μία περίληψη;

''Αν το παιδί δεν γράφει κάθε μέρα μία σελίδα, μην περιμένετε ποτέ να γράψει. Αν γράφει πέντε εκθέσεις ή δέκα τον χρόνο, τι έγινε; Δεν έγινε τίποτε... Το παιδί πρέπει να γράφει κάθε μέρα''. Ο Ιωάννης Καζάζης, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), οµότιµος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, μιλά για την επίκαιρη, όσο ποτέ άλλοτε, ανάγκη στροφής του ελληνικού σχολείου στις παραδοσιακές δεξιότητες της γραφής και ανάγνωσης ακριβείας, ως απάντηση στην αποσυγκέντρωση, που συνεπάγεται η έκθεση των μαθητών στα νέα ψηφιακά μέσα.

Συνήγορος του πολίτη: Αδυνατεί η πολιτεία να προστατεύσει τα παιδιά

Αποκαλυπτικά και άκρως απογοητευτικά στοιχεία για το ποσοστό των παιδιών που καταλήγουν σε ιδρύματα, λόγω των αδυναμιών του συστήματος παιδικής προστασίας αλλά και της αδιαφορίας της πολιτείας να προφυλάξει τις αθώες ψυχές τους, έφερε στο φως η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2014, που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Οταν η βιβλιοθήκη πάει στα παιδιά...

Μια βιβλιοθήκη παντός καιρού «ταξιδεύει» χειμώνα-καλοκαίρι για να μυήσει τα παιδιά στον συναρπαστικό κόσμο των βιβλίων και της φαντασίας. Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΔΔΠ) στήνει και εφέτος τη σκηνή της σε πλατείες, αυλές σχολείων, δημόσιους κήπους, παιδικές χαρές, για να σκορπίσει παιδικά χαμόγελα για λίγες μόνο ώρες ή για μία ολόκληρη ημέρα. Ενας χώρος αναπάντεχων, φανταστικών συναντήσεων, εκπλήξεων, ψυχαγωγίας και πολιτιστικής άσκησης, που φιλοξενεί πολλά βιβλία, παιχνίδια, παζλ και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Για ακόμη μία χρονιά θα συμμετέχει και «Η Πύρνα» με το πρόγραμμα «Βιβλία σε Ρόδες».

Ενοικιάζεται… μητέρα για 30 ευρώ την ημέρα

Στην εποχή μας τελικά όλα μπορούν να τύχουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης –ακόμη και ο ρόλος της μάνας.

Μια Νεοϋορκέζα σκέφτηκε να προσφέρει τις μητρικές της υπηρεσίες σε όσους ενδιαφέρονται -και χρεώνει γι’ αυτό 30 ευρώ την ημέρα.

Το Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία στη Λάρισα

Το Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία«ΘΕ.ΑΜ.Α.» ανεβάζει το κωμικό έργο «Ιάκωβος ή Υποταγή» του Ευγένιου Ιονέσκο, που θα παρουσιαστεί στη Λάρισα την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου στη σκηνή του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας σε συνδιοργάνωση με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του δήμου Λάρισας και το Δ.Ω.Λ.

Φύλακες- άγγελοι των συμφοιτητών τους με αναπηρία

Eνα δίκτυο εκατοντάδων εθελοντών που βοηθούν φοιτητές με αναπηρίες στην καθημερινότητά τους, ώστε να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πτυχές της ακαδημαϊκής ζωής, έχει αναπτύξει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο κύκλος του βιασμού: Παιδιά που γεννούν παιδιά

Γουατεμάλα 2015. Παιδιά κρατούν στην αγκαλιά τους μωρά που θα μπορούσαν να είναι τα αδέλφια τους. 
Αλλά αυτή είναι η Γουατεμάλα, μια χώρα όπου σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των μωρών, γεννιούνται από έφηβες μητέρες. Μερικές δεν είναι καν 13 ετών - το 2011, 35 νέες μητέρες ήταν μόλις 10 ετών.

Ρωσία: Ένα άτομο με αναπηρία άγγιξε το αυτοκίνητό του κι εκείνος... τον πέταξε σε ένα κανάλι

Ένας επιχειρηματίας από τη Ρωσία, έξαλλος διότι ένας πεζός άγγιξε το αυτοκίνητό του ενώ διέσχιζε το δρόμο, τον έριξε σε ένα κανάλι στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με την Επιτροπή Ερευνών που άσκησε σήμερα διώξεις.

Οι ισχυροί δεσμοί παιδιού - γονέων ασπίδα στην ανήλικη παραβατικότητα

Τρεις καθηγητές και ερευνητές τιμήθηκαν την Τρίτη με το Βραβείο Εγκληματολογίας καθώς έδειξαν πώς ένας γονιός μπορεί να αποφύγει να εξελιχθεί το παιδί του σε ανήλικο παραβάτη, αρκεί να διαμορφωθεί ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ γονέων και παιδιών.

Πώς να ξυπνάτε τα παιδιά το πρωί χωρίς γκρίνια

Το ξυπνητήρι χτυπάει... Σηκώνεστε, πηγαίνετε στο δωμάτιο των παιδιών να τα ξυπνήσετε και η μέρα αρχίζει με περιπέτεια! Εκείνα αρνούνται πεισματικά να σηκωθούν για να ετοιμαστούν για το σχολείο και εσείς προσπαθείτε με κάθε τρόπο να τα μεταπείσετε. Όμως,, τίποτα δεν είναι αρκετό τελικά. Το αποτέλεσμα; τα παιδιά κλαίνε, φεύγετε αναστατωμένη από το σπίτι και φυσικά, η μέρα σας έχει ήδη πάρει την κάτω βόλτα. Μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε κάποιες καινούριες πρακτικές, για να αρχίσει η μέρα σας με όρεξη, και χωρίς γκρίνια!

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Εκδρομή σ’ ένα προϊστορικό χωριό της Αλμωπίας»

Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Εκδρομή σ’ ένα προϊστορικό χωριό της Αλμωπίας», που υλοποιείται εξ’ αποστάσεως, δημιουργήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Β΄, Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού. Οδηγός σ’ αυτή την εκδρομή είναι η Γεωργία, ένα νεαρό κορίτσι από τη νεολιθική Άψαλο. Μέσα από την αφήγηση μιας μέρας από τη ζωή της και με ποικίλα δημιουργικά εργαστήρια, οι μικροί μαθητές ταξιδεύουν στο χρόνο και γνωρίζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που ζούσαν την μακρινή εκείνη εποχή.

Πρόσωπο: Νεγκίν Κπολβάκ

Όταν το 1996 οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, επέβαλαν τον ισλαμικό νόμο: «κομμένα» τα σινεμά και τα θέατρα και απαγορευμένο κάθε είδος μουσικής, καθώς θεωρήθηκαν ως παράγοντες εκμαυλισμού των Αφγανών.

Ευτυχώς, δυο δεκαετίες μετά, η τάξη αρχίζει και αποκαθίσταται, έστω και με ρυθμούς βραδύτερους του αναμενόμενου.

Και όπως μέσα στη λάσπη συχνά βρίσκει κανείς τα πιο ακριβά διαμάντια, έτσι και μέσα σε μια αχανή χώρα που η μουσική αρχίζει ξανά να ακούγεται, ξεπροβάλλει η μορφή της Νεγκίν Κπολβάκ.

Πώς θα μάθω στο παιδί μου να αποκτήσει υγιεινές συνήθειες

Η παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το σύστημα υγείας, καθώς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων υπερβαίνει πλέον το 30-35%.