Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες παιδιών με Δυσλεξία.

Κανείς δεν ξέρει πόσο σκληρά προσπαθεί ένα άτομο με Δυσλεξία. Η απογοήτευση/θυμός/ εκνευριμός των παιδιών με Δυσλεξία συχνά πηγάζει από την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των άλλων. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί βλέπουν ένα έξυπνο, ενθουσιώδες παιδί που δεν μπορεί να μάθει να διαβάζει και να γράφει. Συνέχεια, τα παιδιά με Δυσλεξία και οι γονείς τους ακούνε την φράση: «Είναι τόσο έξυπνο παιδί. Αν προσπαθούσε περισσότερο...» Η ειρωνεία είναι ότι κανείς δεν ξέρει πόσο σκληρά προσπαθεί πραγματικά ένα άτομο με Δυσλεξία. 

Ποια σχολεία θα παρουσιάσουν τις έξυπνες μαθητικές «επιχειρήσεις» τους

Φθάνει η πιο σημαντική ημέρα του παγκόσμιου προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση 2019» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Πάνω από 1.200 μαθητές και μαθήτριες, από 37 Γυμνάσια και Λύκεια, θα βρίσκονται αυτή την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στο εμπορικό κέντρο Μediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν τα καινοτόμα προϊόντα που κατάφεραν να δημιουργήσουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς. To ΣΕΝ/JA Greece στήνει «περίπτερα» για τις Μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» και εκεί τα παιδιά τοποθετούν τις αφίσες, τα φυλλάδια και τα προϊόντα τους, τα οποία θέτουν προς πώληση στο αγοραστικό κοινό. Τα περίπτερα των ομάδων επισκέπτεται και βαθμολογεί η κριτική επιτροπή του οργανισμού, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων των παιδιών διατίθενται σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς.

Φτιάξε τη δική σου όπερα!

Φτιάξε τη δική σου όπερα! Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής προσκαλούν έφηβους ηλικίας από 13 έως 18 ετών που παίζουν ένα μουσικό όργανο (έγχορδα, πνευστά, ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο κ.α.) ή είναι σπουδαστές τραγουδιού από επίπεδο Μέσης τάξης και άνω, για να συμμετάσχουν στο νέο εργαστήριο "Οι γάμοι του φίγκαρο Revisited". 
Με αφορμή την κωμική όπερα του Μότσαρτ, οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα μεταμορφωθούν σε συνθέτες, μουσικούς, σκηνοθέτες και σκηνογράφους, δημιουργώντας τη δική τους όπερα! 
Δηλώσεις συμμετοχής / επικοινωνία:
213 0885755, education@nationalopera.gr

Πώς θα προστατεύσετε το παιδί σε ένα πολυκατάστημα

Όταν βάζετε το παιδί στο αμάξι, του φοράτε τη ζώνη του και όταν διασχίζετε το δρόμο, του κρατάτε το χέρι. Είναι όμως εφικτό να το κάνετε αυτό στις κυλιόμενες σκάλες; Αντί να σκεφτόμαστε μόνο τους μεγάλους κινδύνους για ένα παιδί, καλό είναι να υπολογίσουμε και τα πιο μικρά αίτια τραυματισμού.

Η Εκπαιδευτική Τηλεόραση στη Βουλή Τηλεόραση: Θεματική Εβδομάδα

Από το σχολικό έτος 2016-2017 υλοποιείται στα Γυμνάσια της χώρας Θεματική Εβδομάδα με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μελών της σχολικής κοινότητας σε ζητήματα που άπτονται της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη. To σχολικό έτος 2016-2017 εστίασε σε τρεις βασικούς άξονες: α) τη διατροφή και την ποιότητα ζωής, β) την πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων και γ) τις έμφυλες ταυτότητες, ενώ κατά το σχολικό έτος 2017-2018 προστέθηκε και ο άξονας της Οδικής Ασφάλειας.

«Ψαλιδισμένο» το νέο εξεταστικό για τα ΑΕΙ

Δεν θα μετράει ο βαθμός του απολυτηρίου στον υπολογισμό των συνολικών μονάδων κάθε υποψηφίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Αυτή είναι η βασική αλλαγή στην υπάρχουσα πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο εξεταστικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τις εξαγγελίες για δραστικές αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης, καθώς –έπειτα από διετές γράψε-σβήσε– κατέληξε σε ένα παρόμοιο σύστημα με το σημερινό, των τεσσάρων πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων. Αυτό συμβαίνει διότι στην πράξη αποδεικνύεται αδύνατη η ελεύθερη πρόσβαση των υποψηφίων σε σχολές ΑΕΙ με μεγάλη ζήτηση. 

Η σημασία του ασβεστίου στους εφήβους

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης, ο έφηβος χρειάζεται 1300 mg ασβεστίου καθημερινά, ξεκινώντας από τα 13 έτη. Όσο μεγαλώνει, η καθημερινή ποσότητα πέφτει στα 1000 mg την ημέρα. Στην εφηβεία, η ανάπτυξη του παιδιού τρέχει με γρήγορο ρυθμό και το ασβέστιο κρίνεται απαραίτητο για τη συνολική υγεία των οστών. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το τυρί, είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου και περιλαμβάνουν βιταμίνη D, που βοηθά στην απορρόφησή του.

Σχολεία σε κρίση: Στο «κόκκινο» τα ΕΠΑΛ-Aπειθαρχία, μίσος, εκφοβισμός

Απειθαρχία, μίσος, εκφοβισμός. Ενα νοσηρό κλίμα έχει απλωθεί στα σχολεία της χώρας, όπου εκπαιδευτικοί απειλούνται, τα όρια θολώνουν, οι κανονισμοί δεν εφαρμόζονται.

Το δεύτερο μέρος της έρευνας του «Βήματος» αποκαλύπτει ότι τα σημάδια της πολυετούς κοινωνικής κρίσης, τα διχαστικά εθνικιστικά συνθήματα και η ένταση που έχει φωλιάσει στα σχολεία της χώρας δημιουργούν πλέον τάσεις και συμπεριφορές που, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν.

Τι είναι ο «γονιός ελικόπτερο» και πόσο κάνει καλό στο παιδί του;

Η οικογένεια, λένε οι ψυχολόγοι, πρέπει να ενθαρρύνει τον έγκαιρο «απογαλακτισμό». Μια νέα έρευνα όμως δείχνει το αντίθετο: στον άνισο κόσμο μας η συστηματική εμπλοκή των γονιών ανοίγει ευκολότερα τον δρόμο για την επιτυχία των παιδιών 

Κική Τριανταφύλλη στο Protagon.gr