Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Στην κουζίνα με τα παιδιά με αναπηρία

Η μαγειρική είναι μια υπέροχη και άκρως δημιουργική δραστηριότητα, τόσο για τους ενηλίκους, όσο και για τα παιδιά. Αν σας αρέσει το μαγείρεμα και θέλετε να κάνετε πράγματα μαζί με τα παιδιά σας, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική μπορεί να είναι αυτό που ψάχνετε. Μην σκέφτεστε τα άπλυτα μαγειρικά σκεύη και τον λερωμένο πάγκο. Σκεφτείτε μόνο το χαμόγελο ικανοποίησης που θα νιώσετε όλοι τρώγοντας την πρώτη μπουκιά του δικού σας φαγητού. 

Δείτε γιατί το μαγείρεμα μπορεί να αποτελέσει μια υπέροχη ασχολία για τον ελεύθερο χρόνο ενός παιδιού και εφήβου με ή χωρίς αναπηρία:

Δωρεάν ψηφιακά μαθήματα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Τι μπορεί να υπολογίσει ένας υπολογιστής, ανάλογα με την αρχιτεκτονική του; Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Θεωρία Παιγνίων ως μέσο ερμηνείας καταστάσεων του πραγματικού κόσμου; Πώς σχεδιάζεται μία ολοκληρωμένη στατιστική ανάλυση; Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δίνει απαντήσεις μέσα από ψηφιακά ακαδημαϊκά μαθήματα, σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, υποστηρίζοντας την επιθυμία κάθε ενδιαφερόμενου να διευρύνει το γνωστικό του πεδίο και τους πνευματικούς του ορίζοντες και μάλιστα δωρεάν και από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Συνταγή: Κιμαδοπιτάκια

Την επόμενη φορά που θα κάνετε μακαρόνια με κιμά, φτιάξτε περισσότερη σάλτσα και αξιοποιήστε την για να γεμίσετε πιτάκια. Τα παιδιά λατρεύουν τις μικρές πιτούλες και σίγουρα είναι πολύ πιο υγιεινές οι σπιτικές από αυτές του εμπορίου. Καλή όρεξη!

Πρόγραμμα πρώιμης αντιμετώπισης του αυτισμού σε βρεφική ηλικία

Στα βρέφη με συμπτώματα αυτισμού από την ηλικία των έξι μηνών, η κατάλληλη θεραπεία είναι ικανή να εμποδίσει την πνευματική υστέρηση έως την ηλικία των τριών ετών, σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Autism and Developmental Disorders.

Πρόσωπο: Ράτζα Σουμπραμάνιαν

Το όνομά του είναι Ράτζα Σουμπραμάνιαν, είναι από την Ινδία κι είναι πρωταθλητής στο μπιλιάρδο. Στην παγκόσμια κατάταξη του αθλήματος, έχει την 31η θέση κι όνειρό του είναι να ανέβει ακόμα ψηλότερα. Ο γνωστός με το όνομα Ράτζα -σκέτο- στο χώρο του μπιλιάρδου δεν έχει μόνο μεγάλα όνειρα, αλλά ακόμα μεγαλύτερη δύναμη ψυχής.

Τι κληρονομεί το μωρό από τους γονείς;

Άλλοι «τρέμουν» την κληρονομικότητα, άλλοι μαντεύουν σε ποιόν από τους δυο γονείς θα μοιάσει το παιδί καθώς μεγαλώνει.
Μήπως το μωρό θα πάρει τα γαλάζια μάτια της μαμάς ή θα αποκτήσει το ύψος και τα λακκάκια του μπαμπά;
Οι έγκυες γυναίκες συνηθίζουν να «πλάθουν» την επιθυμητή εικόνα του μωρού τους, αλλά όσο αυτό «κοιμάται» μέσα στη μήτρα... ο γενετικός κώδικας διαμορφώνεται με απρόβλεπτο τρόπο!
Παρ' όλα αυτά, οι γενετιστές αποδεικνύουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερους «κανόνες» που φέρουν τον όρο... Κληρονομικότητα...

Άποψη: "Η παιδαγωγική στο δημοτικό σχολείο" του Ε. Δημόπουλου

Σε αδρές γραμμές η μεταπολιτευτική ιστορία του ελληνικού σχολείου ακολουθεί την εξής διαδρομή: το αυταρχικό σχολείο υποχωρεί και τελικά καταρρέει υπό την επίδραση μιας μακράς περιόδου πολιτικού και εκπαιδευτικού εκδημοκρατισμού. Η εξέλιξη αυτή ανταποκρίνεται τόσο στα μεταπολιτευτικά πολιτικά δεδομένα της χώρας όσο και στην ανάγκη προσαρμογής του ελληνικού δημοτικού σχολείου στο νέο αντιαυταρχικό και μαθητοκεντρικό παιδαγωγικό παράδειγμα. Ωστόσο, όπως και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής, η φάση αυτή εξελίχθηκε ασύμμετρα και παρήγαγε νέα προβλήματα.

Ποντίκια με ανθρώπινο γονίδιο «μαθαίνουν πιο γρήγορα»

Ποντίκια στα οποία έχει εισαχθεί ένα ανθρώπινο γονίδιο, το οποίο πιστεύεται ότι έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρώπινης ομιλίας, μαθαίνουν πιο εύκολα να βρίσκουν το δρόμο τους σε λαβυρίνθους, αναφέρει διεθνής ομάδα έγκριτων ερευνητών.