Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Η εξάντληση των γονιών μπορεί να έχει επιζήμια αποτελέσματα για τους γονείς και το παιδί.

Όταν το καθημερινό άγχος των γονιών γίνεται χρόνιο, μπορεί να οδηγήσει σε burnout των γονιών, μια έντονη εξάντληση που οδηγεί τους γονείς να νιώθουν αποκομμένοι από τα παιδιά τους και ανασφαλείς σχετικά με τις ικανότητές τους σαν γονείς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Psychological Science. Αυτού του είδους η υπερκόπωση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και για τους γονείς και για τα παιδιά, αυξάνοντας την παραμέληση των παιδιών από τους γονείς και τις σκέψεις για απόδραση. 

Άποψη: Λίλα Σταμπούλογλου «Μαμά, θέλω να γίνω Τσιόδρας»

Ο πεντάχρονος γιος μου μετράει τις μέρες για μια μεγάλη βόλτα, πέρα από τα όρια της γειτονιάς μας. Είχε πέντε μέρες να μετρήσει, αλλά ξαφνικά προστέθηκαν άλλες επτά στο μέτρημα. «Γιατί, μαμά;» ρώτησε γεμάτος απογοήτευση. Εχω αποφασίσει να του λέω την αλήθεια, οπότε του εξήγησα ότι οι γιατροί μας έδωσαν αυτή την οδηγία. Κι εκεί που περίμενα γκρίνια μεγατόνων, μου έρχεται το αναπάντεχο: «Το είπε ο κύριος Τσιόδρας; Τότε θα περιμένουμε, μαμά!». 

«Ενεργοί Μπαμπάδες»: Ζητούν τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου για συνεπιμέλεια τέκνων

Ημέρα γονικής αποξένωσης η σημερινή (σημ. 25/4) και οι «Ενεργοί Μπαμπάδες» μια διαδικτυακή ομάδα χωρισμένων γονέων, απέστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ζητώντας να στηρίξει τα αιτήματά τους.

Ζητούν να αναμορφωθεί το οικογενειακό δίκαιο και διεκδικούν συνεπιμέλεια των τέκνων και να περνούν οι γονείς ίσο χρόνο με τα παιδιά τους. Καταγγέλλουν ότι το ισχύον σύστημα «μετατρέπει τα τέκνα σε επισκέπτες, μερικές μόνο ημέρες το μήνα» και εντείνει τη διαμάχη μεταξύ γονέων αντί να προάγει τη συνεργασία.

O Δημήτρης Λιγνάδης και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης διαβάζουν «Ιστορίες για παιδιά»

Μια σημαντική πρωτοβουλία για τη βιωματική επαφή των παιδιών με την ελληνική λογοτεχνία άρχισε το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με την ΕΡΤ.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο παιδικό πρόγραμμα με τίτλο «Ιστορίες για παιδιά», όπου ηθοποιοί της πρώτης τη τάξη κρατικής σκηνής, μετέχουν της εκπαιδευτικής διαδικασίας των παιδιών στον καιρό της καραντίνας.

Τι ζωγραφίζουν τα παιδιά στον πλανήτη του lockdown

Τα παιδιά, που είναι υποχρεωτικά κλεισμένα στα σπίτια τους εξαιτίας του lockdown για τον κορονοϊό, ζωγραφίζουν αυτά που τους λείπουν περισσότερο: τους φίλους τους από το σχολείο, τον παππού και την γιαγιά τους, το ποδόσφαιρο και τους πράσινους ανοιχτούς χώρους.

Καραντίνα τέλος για τα παιδιά στην Ισπανία – Βγήκαν έξω πρώτη φορά από τις 14 Μαρτίου

Μετά την Ιταλία, η Ισπανία είναι η πιο πληγείσα χώρα της Ευρώπης από τον κοροναϊό. Καθώς οι θάνατοι και τα κρούσματα βρίσκονται σε πτώση τις τελευταίες μέρες, η χώρα ετοιμάζεται να δει τα παιδιά της να παίζουν στους δρόμους.

Επαναλειτουργία μόνο της Γ’ Λυκείου με μείωση της ύλης ζητάει η ΟΛΜΕ

«Η επαναλειτουργία των σχολείων για τις τάξεις των Γυμνασίων καθώς και για την Α και Β τάξη των Λυκείων πέρα από τους περιορισμούς και τις αντικειμενικές δυσκολίες που επιβάλλει η ανάγκη αυστηρής τήρησης των κανόνων ασφαλείας, δεν είναι παιδαγωγικά και λειτουργικά αποτελεσματική» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΟΛΜΕ, που ζητάει προαγωγή των μαθητών με τους μέσους όρους των τετραμήνων και επαναλειτουργία μόνο της Γ Λυκείου με επιπλέον μικρή μείωση της ύλης.

Φράσεις που λέμε στα παιδιά μας ενώ δεν θα έπρεπε

Όσο κι αν προσπαθούμε να αναθρέψουμε σωστά τα μικρά μας, είμαστε καταδικασμένοι να κάνουμε λάθη. Κάποια από αυτά, προκύπτουν από την ίδια την άγνοιά μας: Συνήθειες και φράσεις που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας και που ποτέ δεν αμφισβητήσαμε την ορθότητά τους, ενδέχεται να βλάπτουν τα παιδιά μας αντί να τα βοηθούν. Αν τις εντοπίσουμε, έχουμε και τη δυνατότητα να τις διορθώσουμε.

Γαλλία: Με μάσκες η επιστροφή των μαθητών γυμνασίου και λυκείου στα θρανία

Οι Γάλλοι μαθητές από 11 έως 18 ετών πρέπει να φορούν μάσκες για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνoϊού, ανέφερε το Σάββατο η επιστημονική ομάδα που συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πανδημία.

Το γράμμα του Τoμ Χανκς σε ένα παιδί που δέχεται bullying επειδή ονομάζεται Κορόνα

Ο οκτάχρονος Κορόνα Ντε Βρις έγραψε στον σταρ του Χόλιγουντ, όταν ο ηθοποιός και η σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 και εκείνος του απάντησε με ένα τρυφερό γράμμα και δώρο μια γραφομηχανή Corona από τη συλλογή του 

Ο Τομ Χανκς έστειλε ένα γράμμα και μια γραφομηχανή μάρκας Corona σε έναν οκτάχρονο στην Αυστραλία, που του έγραψε ότι του κάνουν bullying στο σχολείο εξαιτίας του ονόματός του: το αγοράκι ονομάζεται «Κορόνα», όπως ο νέος κορονοϊός που είναι υπαίτιος για την πανδημία. 

ΑΕΙ: μόνο εργαστήρια, εξετάσεις

Μόνο για τα εργαστηριακά μαθήματα και τις εξετάσεις του θερινού εξαμήνου θα επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια. Αυτό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το βασικό σενάριο της επανεκκίνησης των ΑΕΙ. Η Σύνοδος Πρυτάνεων θα ασχοληθεί με το θέμα σε τηλεσυνεδρίασή της την προσεχή Τετάρτη, ενώ είναι σαφές ότι κάθε ίδρυμα θα οργανώσει το σχέδιό του ανάλογα με τη φύση των σπουδών κάθε τμήματος (π.χ. εάν έχει ή όχι εργαστήρια όπως τα πολυτεχνεία και οι ιατρικές).