Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Τέχνη πέρα από την όραση...




Οκτώβριος: μήνας ευαισθητοποίησης για την τέχνη πέρα από την όραση.

Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία της οργάνωσης Art Education For the Blind (AEB)(www.artbeyondsight.org), η οποία προωθεί την τέχνη για ή/και από τα άτομα με προβλήματα όρασης και άλλες αναπηρίες και ενθαρρύνει πολλαπλές προσεγγίσεις στην αισθητική αγωγή και τη δημιουργικότητα.

Διοργανώνεται από την ΑΕΒ και τους 200 συνεργάτες της στον κόσμο (τα τελευταία 4 χρόνια στη χώρα μας είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της αισθητικής αγωγής και των καλλιτεχνικών ερεθισμάτων σε πολλούς βασικούς τομείς της εκαίδευσης και της αποκατάστασης των ατόμων με προβλήματα όρασης και άλλες αναπηρίες.

Σύμφωνα με προηγούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ναυτεμπορική", το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποιεί δύο ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες στο διάστημα 1 έως 30 Οκτωβρίου 2009.


Στο ίδιο πνεύμα, υπενθυμίζουμε τη λειτουργία του Μουσείου Αφής, το οποίο είναι ένα από τα 5 μουσεία στον κόσμο, στο οποίο οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της Ελλάδας.