Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Βοηθήστε το παιδί σας να αποδεχθεί την αλλαγή

Οι μεταβάσεις μπορεί να είναι δύσκολες για τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) που αγαπούν πολύ την ύπαρξη δομής και τα γνωστά πράγματα. Δείτε έξι τρόπους για να κάνετε την αλλαγή λιγότερο τρομαχτική. 

Η ζωή είναι γεμάτη με νέες περιπέτειες και αλλαγές για όλους μας. Τα νεαρά παιδιά με ΔΕΠΥ έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με αλλαγές που δεν μπορούν να διαχειριστούν με άνεση. Συγκεκριμένα, δυσκολεύονται στην γρήγορη επεξεργασία των εμπειριών τους ή κατά τη μετάβαση σε νέα έργα και καταστάσεις. Ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλός τους αγαπάει τη δομή και την ύπαρξη συνέπειας/ σταθερότητας. 

Τα δίγλωσσα μωρά εναλλάσσουν πιο γρήγορα την προσοχή τους


Tα μωρά τα οποία μεγαλώνουν σε δίγλωσσο περιβάλλον έχουν την ικανότητα να εναλλάσσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα το κέντρο της προσοχής τους σε σύγκριση με αυτά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον όπου ομιλείται κατά κύριο λόγο μία γλώσσα. Αυτό κατέδειξε έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Άνγκλια Ράσκιν στην Αγγλία, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Royal Society Open Science».

Σοκαριστικά στοιχεία για τα ναρκωτικά: Στις ηλικίες 15-19 ετών ένας στους τέσσερις θανάτους

Οι νέοι άνθρωποι και η χρήση από αυτούς ναρκωτικών ουσιών -με προεξάρχουσα την κάνναβη- καθώς και η εμφάνιση -και ευρεία χρήση- νέων, συνθετικών, ψυχοδραστικών ουσιών (NPS) βρίσκονται στο επίκεντρο της φετινής ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών.

Τι αλλάζει σε πανελλαδικές, πρότυπα σχολεία, προγράμματα σπουδών

Σε τρεις άξονες θα κινούνται οι μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για αλλαγές στο πρόγραμμα του σχολείου, τις εκπαιδευτικές δομές και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου.

Β. Αυγουλάς: «Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα»

Ένα παλιό, Βρετανικής προέλευσης, γνωμικό που είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι και από τον Σαίξπηρ, λέει ότι “curiosity killed the cat», δηλαδή «Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα» . Έχει διάφορες «ερμηνείες» αλλά στη σύγχρονη εποχή σημαίνει ότι «σε περιμένουν σοβαροί κίνδυνοι εάν ψάχνεις ή πειραματίζεσαι χωρίς να έχεις σοβαρούς λόγους». Σε κάποιες περιπτώσεις, η λέξη «περιέργεια» αντικαθίσταται από τη λέξη «προκατάληψη». 

Γιατί τα παιδιά κάνουν ζαβολιές;

Είτε πρόκειται για να ένα τεστ στο σχολείο είτε για ένα παιχνίδι που παίζουν μαζί με τους φίλους του, τα παιδιά μπορεί να κάνουν μικρές ζαβολιές προκειμένου να κερδίσουν ή να πάρουν αυτό που θέλουν, σπάζοντας τους κανόνες. Αν και αποτελεί μια τυπική συμπεριφορά των παιδιών, είναι λογικό να μην είστε ευχαριστημένοι από αυτήν την συμπεριφορά ή ακόμα και να θορυβηθείτε. Ωστόσο, θα ήταν καλό να μην ανησυχήσετε καθώς οι ζαβολιές δεν έχουν να κάνουν τόσο πολύ με το ζήτημα της ηθικής αλλά παράλληλα μην αγνοήσετε μια συμπεριφορά τέτοιου είδους, αφού αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για να μάθουν να διαχειρίζονται σωστά τα συναισθήματά τους σε συνάρτηση με την νίκη ή την αποτυχία.

Διατροφική αντιμετώπιση σπάνιων παθήσεων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων στις 29 Φεβρουαρίου, θα αναφερθούμε αναλυτικότερα σε κάποιες από αυτές τις σπάνιες παθήσεις, καθώς και τον πιθανό ρόλο της διατροφής στη διαχείριση ή την αντιμετώπισή τους.

Insension: Η τεχνολογία στο πλευρό ατόμων με αναπηρίες



Κορωνοϊός: Αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό

Τέλος στις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό βάζει η κυβέρνηση, μετά και το τέταρτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

Όπως εξήγησε ο γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο λόγος για την αναστολή των σχολικών εκδρομών έγινε καθώς καθίσταται δύσκολη η ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.