Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η σταχομαζώχτρα: Προσεχώς ταινία τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων

Τρισδιάστατη ταινία κινουμένων σχεδίων θα γίνει το διήγημα «Η σταχομαζώχτρα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος των 100 χρόνων από τον θάνατό του. Την ταινία, που θα προβληθεί από την ΕΡΤ τα Χριστούγεννα, θα ντύσει μουσικά ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Πρόσωπα: Πέτερ Λέμαν


Συγγραφέας μεταφρασμένος σε δεκάδες γλώσσες. Διακεκριμένο μέλος του κινήματος της «ανθρωπιστικής αντι-ψυχιατρικής». Ερευνητής της Κοινωνικής Παιδαγωγικής και από τον περασμένο Σεπτέμβριο επίτιμος διδάκτωρ Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Και όμως η ακαδημαϊκή πορεία  του γερμανού δρος Πέτερ Λέμαν δεν ξεκίνησε στα πανεπιστημιακά έδρανα αλλά στο... ψυχιατρείο.

Ο ύπνος βοηθάει την μάθηση

Ο καλύτερος τρόπος για να μην ξεχνάει κανείς κάτι, ειδικά αν είναι μαθητής, είναι να παίρνει ένα γρήγορο υπνάκο μετά το διάβασμα και γενικότερα την μάθηση νέων πραγμάτων, σύμφωνα με μια νέα γερμανο-ελβετική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες ότι ο εγκέφαλος συγκρατεί καλύτερα τις μνήμες, όταν έχει μεσολαβήσει ύπνος. 

Στα θρανία οι γονείς

Σε πολλά σχολεία της χώρα, αφού έχει ολοκληρωθεί το ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα πόρτες των σχολικών αιθουσών παραμένουν ανοιχτές, κατά τις απογευματινές ώρες και τα θρανία γεμίζουν από γονείς, που για λίγες ώρες γίνονται μαθητές ώστε να λάβουν τη γνώση που θα τους βοηθήσει να ανταποκριθούν με επιτυχία στον σύνθετο και δύσκολο ρόλο του γονέα.

Αthensheart: «Μεταμορφώνεται» σε εργαστήρι παιδικής μαγείας

Η παιδική γωνιά του εμπορικού κέντρου athensheart «μεταμορφώνεται» σε εργαστήρι μαγείας από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι και τις 26 Μαρτίου και προσκαλεί τους μικρούς της φίλους κάθε Σάββατο, 12:00-16:00 να μάθουν εντυπωσιακά μαγικά κόλπα από διάσημους μάγους.

Διαφημιστικές προτροπές προάγουν το εφηβικό κάπνισμα

Νέα Υόρκη: Πιο επιρρεπείς στο να αρχίσουν το κάπνισμα είναι οι έφηβοι που συχνά βλέπουν φωτογραφίες που απεικονίζουν ανθρώπους να καπνίζουν ή παρακολουθούν διαφημίσεις προϊόντων καπνού, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Αργύρης Ξάφης: γιατί παιδικό θέατρο;

της Ιωάννας Μπλάτσου, όπως δημοσιεύεται στο protagon.gr
Τι συνέβη φέτος κι ένας περιζήτητος ηθοποιός, όπως ο Αργύρης Ξάφης, αρνήθηκε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε αξιόλογες παραγωγές για να παίξει σε ένα παιδικό θέατρο; Και γιατί τον ακολούθησε και η «παλιοπαρέα» από το Αμόρε, η Άννα Μάσχα, ο Κώστας Μπερικόπουλος, η Αννα Καλαϊτζίδου, ο Βαγγέλης Χατζηνικολάου και ο Σωκράτης Πατσίκας; Η απάντηση είναι ο Θωμάς Μοσχόπουλος και η Ξένια Καλογεροπούλου που υπογράφουν την εξαιρετική παιδική παράσταση «Ο τυχερός στρατιώτης» στο θέατρο Πόρτα.

Με την εφηβική κατάθλιψη σχετίζεται η κατάχρηση ή μη χρήση του ίντερνετ

Το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο είναι πλέον μια φυσιολογική συμπεριφορά για τους εφήβους. Αλλά η χρήση του ιντερνετ πολλές ή ελάχιστες ώρες, ενδεχομένως να σχετίζεται με την εκδήλωσης κατάθλιψης, υποστηρίζουν Ελβετοί ερευνητές, σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός βιολογίας 2011

Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) ανακοίνωσε την προκήρυξη του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Βιολογίας 2011 για μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης των Γενικών Λυκείων και Γ’ τάξης των ΕΠΑ.Λ., του οποίου η πρώτη φάση θα διεξαχθεί το Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 9:30 π. μ.

Στο κελί με IQ 63

Και όμως η ελληνική Δικαιοσύνη απεφάνθη: η προσωρινή κράτηση στις φυλακές Κορυδαλλού ενός 30χρονου άνδρα, με αποδεδειγμένη από το κράτος αναπηρία 67% και IQ 63 -δηλαδή με μυαλό 8χρονου παιδιού-, είναι «απολύτως αναγκαία».

Καθώς «αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανόν να διαπράξει και άλλα αδικήματα».

Καλλικράτης στα σχολεία

Μεγάλο σχέδιο συγχωνεύσεων, καταργήσεων σχολείων, αλλά και επανιδρύσεων σε περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητο αλλάζει ριζικά τον «χάρτη» της Εκπαίδευσης από την επόμενη σχολική χρονιά. Μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα κλείσουν, ενώ συγχωνεύσεις αναμένονται και σε λυκειακές τάξεις αλλά και σε σχολικές μονάδες που λειτουργούν στην ίδιο χώρο. Το ποσοστό των σχολείων που θα βάλουν «λουκέτο» δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά οι ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών που αντιδρούν στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας το ανεβάζουν στο 30% των σχολείων που λειτουργούν πανελλαδικά. Βέβαια, από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται οι απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Διάλογος για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων παρουσίασε σήμερα, το πλαίσιο αρχών που θέτει το Υπουργείο σε διάλογο, με στόχο την ψήφιση του νέου νόμου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Διασπορά.
Η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι η Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση της Διασποράς αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα πολιτικής του Υπουργείου, αλλά και της χώρας. Συγκεκριμένα η Υπουργός ανέφερε : 

Μεγαλύτερες λέξεις-περισσότερες πληροφορίες

Η λέξη «τώρα» ή η λέξη «αμέσως» μεταφέρει περισσότερες πληροφορίες;

Η δεύτερη, επειδή είναι μεγαλύτερη, αν πιστέψουμε μια νέα μελέτη αμερικανών γνωσιακών επιστημόνων, οι οποίοι ανέλυσαν την χρήση των λέξεων σε 11 ευρωπαϊκές γλώσσες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μήκος των λέξεων σχετίζεται πιο στενά με το πληροφοριακό περιεχόμενό τους από ό,τι με το πόσο συχνά χρησιμοποιούνται.

Τα άτακτα παιδιά έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικοι

Τα παιδιά που είναι υπερδραστήρια δεν μπορούν να συγκεντρωθούν, δρουν παρορμητικά και κάνουν αταξίες ήδη από την ηλικία των τριών ετών, και τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα, υγείας, οικονομικά και συμπεριφοράς (π.χ. κατάχρηση ναρκωτικών και άλλων ουσιών), όταν ενηλικιωθούν, εκτός και στο μεταξύ μάθουν να αυτό-ελέγχονται, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. 

AccessIT - Ηλεκτρονικά Μαθήματα

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης, Τμήμα Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο διαθέτουν στην διεύθυνση accessit.libver.gr ηλεκτρονικά μαθήματα με εκπαιδευτικό υλικό για τη δημιουργία Ψηφιακών Συλλογών και τη σύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, Europeana.

H ουρολοίμωξη στα βρέφη και τα μικρά παιδιά

Διαβάστε το ομότιτλο άρθρο της ειδικής παιδιάτρου κυρίας Λίλας Μπίμπη, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα babyonline. 

«Κυψέλη» ανθρωπιάς για τα Τρίκαλα

Όπως υπογραμμίστηκε κατά την εκδήλωση οι προσπάθειες για βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών, μέλη των οποίων είναι άτομα με αναπηρία, θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. 
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, αλλά και απλών πολιτών τελέστηκε την Κυριακή στην αίθουσα της ΛΑΦΤ η εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικών Δημοτικών Σχολείων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες του νομού Τρικάλων «ΕΛΠΙΔΑ».