Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

8 στρατηγικές για να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον κατά τη διάρκεια των εκρήξεων οργής και έντονων ξεσπασμάτων

Οι οικογένειες που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες έρχονται συχνά αντιμέτωπες με πιθανώς επικίνδυνα σενάρια. Η συμπεριφορά κάποιων παιδιών μπορεί πολύ γρήγορα να γίνει επιθετική και να ενέχει πολλούς κινδύνους. Ειδικά ο αυτισμός μπορεί να έχει ξεσπάσματα με ανεξέλεγκτη συμπεριφορά που μοιάζουν με έκρηξη ηφαιστείου. Υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους φροντιστές να κατανοήσουν τι πυροδοτεί τα ξεσπάσματα και πώς μπορούν να τα αποφύγουν, αλλά δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης του παρόντος άρθρου. Στο συγκεκριμένο κείμενο θα επικεντρωθούμε στις στρατηγικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους που συνεπάγονται για το παιδί τα ξεσπάσματα και οι εκρήξεις του. Η εκρηκτική συμπεριφορά του παιδιού μπορεί να περιλαμβάνει χτυπήματα, γρατζουνιές, τράβηγμα μαλλιών, δάγκωμα, πέταγμα αντικειμένων, τσιμπήματα, χτύπημα του κεφαλιού και άλλα πολλά. Μολονότι κάθε συμπεριφορά είναι μοναδική, οι ακόλουθες στρατηγικές είναι πολύ βοηθητικές σε όλες τις περιπτώσεις. 

Όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο

Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση ότι η πλειοψηφία των παιδιών, ιδιαίτερα προσχολικής ηλικίας, συναντούν δυσκολίες και παρουσιάζουν προβλήματα όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσουν το σχολείο. 

Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να ποικίλλουν: από την απλή άρνηση και την περιστασιακή απροθυμία του παιδιού να πάει σχολείο, ως την ανυποχώρητη και μερικές φορές γεμάτη πανικό άρνησή του να συνεχίσει να πηγαίνει σχολείο.

Οδηγίες για να ξεκινήσει καλά η νέα σχολική χρονιά: Για μαθητές γυμνασίων, λυκείων και ΕΠΑΛ

Οδηγίες απέστειλε η Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οι οδηγίες που παραθέτει το news.gr αφορούν την έναρξη των μαθημάτων , τις εγγραφές-μετεγγραφές των μαθητών καθώς και τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου και την ενημέρωση των γονέων για θέματα όπως η προφορική εξέταση, η απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών κ.α. 

Επικίνδυνες κούκλες; Ο κινδύνος της πρόωρης σεξουαλικοποίησης των κοριτσιών

Τα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για παιδιά, όπως είναι τα παιχνίδια, είναι μια μεγάλη βιομηχανία και επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, προτείνουν στα μικρά παιδιά που δεν έχουν εμπειρίες ένα ορισμένο στυλ ζωής και αποτελούν πολιτισμικά πρότυπα. Πάρα πολλά παιδικά προϊόντα, όπως κούκλες, ρούχα και καλλυντικά που διατίθενται στα μικρά κορίτσια είναι μικρογραφίες των μεγάλων και αναπαριστούν εικόνες σέξι και σεξουαλικοποιημένων προσώπων χωρίς τελικά να λαμβάνεται υπόψη η ηλικιακή καταλληλότητα κάποιων αντικειμένων, συνηθειών και εξαρτημάτων. Της Δήμητρας Κογκίδου

Γρηγόρης Πολυχρονίδης: Στην κορυφή του κόσμου

Κανονικά οι συστάσεις θα έπρεπε να είναι περιττές. Για τον αθλητή του μπότσια Γρηγόρη Πολυχρονίδη, αρκεί μια ματιά στο βιογραφικό του για να αντιληφθεί κάποιος για τί αθλητικό μέγεθος μιλάμε. Χρυσός Παραολυμπιονίκης, παγκόσμιος και πρωταθλητής Ευρώπης και οι διακρίσεις δεν σταματούν εδώ καθώς οι στόχοι του Έλληνα πρωταθλητή παραμένουν υψηλοί για τα επόμενα χρόνια.

25 ερωτήσεις για να μάθετε από τα παιδιά "τι γίνεται" στο σχολείο!

"Πώς πήγε το σχολείο σήμερα;"
"Καλά."

"Πώς πήγε το σχολείο σήμερα;"
"Καλά."
"Πες και κάτι ακόμη βρε παιδάκι μου!"
"Ε, τι άλλο να σου πω, καλά." "Μια χαρά."

Σας φαίνεται γνώριμος αυτός ο διάλογος; 
Αν όχι, είστε από τους "τυχερούς". Πολλά είναι τα παιδιά που με το γυρίζουν σπίτι αναμεταδίδουν με λεπτομέρειες όλη την ημέρα τους.