Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Η «ψηφιακή» επανάσταση αλλάζει το μοντέλο της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης

Οι σειρές με ράφια γεμάτα βιβλία και επιστημονικά περιοδικά είναι μία συνηθισμένη εικόνα στις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων, ένας χώρος που αποτελεί το συνδετικό κρίκο όλων των φοιτητών.

Ωστόσο, στο τμήμα Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο (UTSA) οι φοιτητές δεν έχουν αυτή την εμπειρία. Το πανεπιστήμιο προσφέρει στους νέους ακαδημαϊκούς μία διαφορετική εμπειρία. Οι φοιτητές μπορούν να «κατεβάζουν» ότι θέλουν σε έναν από τους Η/Υ ή απευθείας στους φορητούς υπολογιστές τους.

TEDx: Επειδή οι ιδέες πρέπει να διαδίδονται

Όταν κάποιος σου λέει ότι σε μια εκδήλωση πρόκειται να ακουστούν ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, πρέπει να είσαι πολύ κολλημένος με την μίζερη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα για να μην ενδιαφερθείς. Στην πραγματικότητα στο άκουσμα και μόνο μιας τέτοιας πληροφορίας θα πρέπει να τρέχεις, ελπίζοντας ότι θα σε εμπνεύσει και θα σε κινητοποιήσει τόσο ώστε να αρχίσεις σιγά σιγά να αλλάζεις τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου. Ποιο άλλο λόγο ύπαρξης θα μπορούσε να είχε άλλωστε μια τέτοια εκδήλωση. Κάπως έτσι διαδίδονται οι ιδέες.

Φτιάχνοντας το δικό σας ουράνιο τόξο!!

Το ξέρετε ότι μπορείτε να φτιάξετε ουράνιο τόξο στην τάξη σας; Δεν είναι καθόλου δύσκολο! Ζητήστε τη βοήθεια της δασκάλας ή του δασκάλου σας. Θα χρειαστείτε μόνο ένα γυάλινο πρίσμα από το εργαστήριο του σχολείου. Σταθείτε μπροστά από το παράθυρο της τάξης σας και κρατήστε το πρίσμα ψηλά, έτσι ώστε οι ακτίνες του ήλιου να το διαπερνούν. Τότε θα δείτε κάτι μαγικό.