Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Βοηθήστε τα παιδιά με ΔΕΠ/Υ να βελτιώσουν την ικανότητα παραγωγής γραπτών κειμένων

Έχουν κάποιοι μαθητές σας δυσκολίες στην έκθεση; Η παραγωγή γραπτών κειμένων φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα για το 65% των παιδιών με ΔΕΠ/Υ, τα οποία έχουν ενδιαφέρουσες ιδέες αλλά δυσκολεύονται να τις μεταφέρουν στο χαρτί. Έχουν δυσκολία και στο να αρχίσουν να γράφουν αλλά και στο να συνεχίσουν. Το να συγκρατούν ιδέες στο μυαλό τους και να οργανώνουν τις πληροφορίες είναι μεγάλη πρόκληση. 

Δείτε μερικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές σας.

Η θεραπεία στη νόσο των «fake news» βρίσκεται στην εκπαίδευση

H εκπαίδευση στις έγκυρες ειδήσεις ή ο «αλφαβητισμός των ειδήσεων» όπως μπορεί να μεταφραστεί το «News Literacy», είναι η απόκτηση δεξιοτήτων κριτικής σκέψης του 21ου αιώνα. 

Οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής δημιουργούν και την ανάγκη για νέα προγράμματα εκπαίδευσης: υπό τον όρο «αλφαβητισμός των ειδήσεων» μελετάται η ανάλυση και η αξιολόγηση της αξιοπιστίας των ειδήσεων και των πληροφοριών που μας πλημμυρίζουν συνεχώς στην ψηφιακή εποχή. 

Οικονομική κρίση: Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας

Η οικονομική κρίση επηρεάζει βαθιά τις ελληνικές οικογένειες, που μοιραία αναγκάζονται να κάνουν περικοπές, κάποιες από τις οποίες αφορούν και τα παιδιά τους.

Πώς μπορούν να τους εξηγήσουν γιατί προβαίνουν σε αυτές; Και πώς μπορούν να τα βοηθήσουν να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση;

«Μαύρος Ιανουάριος» για τη Μέση Ανατολή - 83 παιδιά σκοτώθηκαν λόγω των συγκρούσεων

Τουλάχιστον 83 παιδιά, στην πλειονότητά τους από τη Συρία, σκοτώθηκαν στη διάρκεια ενός «αιματηρού» Ιανουαρίου στις συγκρούσεις που μαίνονται στις χώρες τους στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με τη Unicef.

«Συγγραφείς στα σχολεία» - Μια ξεχωριστή δράση ξεκινά στην Κρήτη

Στόχος της πιλοτικής αυτής προσπάθειας, είναι οι μαθητές να "περιδιαβούν" στο έργο του δημιουργού, με συνοδοιπόρο τον ίδιο

Μια ξεχωριστή δράση, που άρχισε πιλοτικά να εφαρμόζεται από τη τρέχουσα σχολική χρονιά, πρόκειται να υλοποιηθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες σε σχολεία του νομού Ηρακλείου, με πρωτοβουλία της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Οι ερευνητές και η έρευνα επιστρέφουν στην Ελλάδα

Η έρευνα επιστρέφει στην Ελλάδα! Μια νέα γενιά επιστημόνων, πολλοί από τους οποίους εγκατέλειψαν θέσεις σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ξεκινούν σύντομα την έρευνά τους στη χώρα μας χαράζοντας τα νέα «μονοπάτια» της επιστήμης.

Πρόσωπο: Μαρία Χριστοφοράκη

Η διάκρισή της κάνει μία ολόκληρη χώρα να χαμογελά και να ελπίζει ότι το αύριο της Ελλάδας είναι σε καλά χέρια!

Η μαθήτρια της Γ’ τάξης του Λυκείου Γαζίου Μαρία Χριστοφοράκη, αρχηγός της ομάδας Diasat, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στους τελικούς του 2016 European Cansat Competition, συμπεριλήφθηκε στο περιοδικό Science News for Students ως η πρώτη καλύτερη Ελληνίδα και τρίτη παγκόσμια μελλοντική επιστήμονας.

Το πορνό στο διαδίκτυο - Οδηγός επιβίωσης γονέων

Η εύκολη πρόσβαση των παιδιών και εφήβων σε πορνογραφικό υλικό που αφθονεί στο διαδίκτυο είναι μια σύγχρονη πραγματικότητα. Τα περισσότερα παιδιά έρχονται δεν έρχονται σε σκόπιμη επαφή με πορνογραφικό υλικό πολύ πριν την ηλικία των 15, ενώ όσο προχωράει η εφηβεία, τόσο σταδιακά αυξάνεται η τάση αναζήτησή τους. Τα αγόρια όλων των ηλικιών είναι 6 φορές πιο ενεργά στις διαδικτυακές τους αναζητήσεις, κάτι που εξηγείται από την διάθεση τους, βλέποντάς το ως κοινωνική πρόκληση, να ενταχθούν γρηγορότερα στην ενήλικη ζωή και στις ενήλικες δραστηριότητες.