Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Άποψη: Mαρια Kατσουνακη "Μούτζα στη μούτζα"

Aλλο και τούτο πάλι. Να επαινείται η μούτζα ως «μορφή αγώνα», «καθήκον της νεολαίας» και η όποια αντίθετη άποψη να κρίνεται ως «καθωσπρεπισμός» ή «κοινωνική νιρβάνα». Να παίρνουν εύσημα και εύγε οι μαθητές που παρελαύνουν και μουτζώνουν, να θεωρούνται «εκφραστές του λαϊκού αισθήματος» και οι άλλοι «συμβιβασμένοι, προσκυνημένοι και απολιθώματα». Εν ολίγοις, όσοι θίγονται είναι εκείνοι που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και όσοι μουτζώνουν αυτοί που μας κάνουν υπερήφανους ως έθνος. Η μούτζα ως αφύπνιση και η άρνηση της μούτζας ως ύπνωση.

Έφηβοι δημιουργούν το εξώφυλλο για τον "Άρχοντα των Μυγών"

Ο εκδοτικός οίκος Faber & Faber, με έδρα το Λονδίνο, βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο να δημιουργήσει δεσμούς ανάμεσα στους νεαρούς αναγνώστες και τα υποχρεωτικά αναγνώσματα που εχουν στα σχολεία. Προκήρυξαν διαγωνισμό σχεδιασμού για το εξώφυλλο του βιβλίου του William Golding, "Ο Άρχοντας των Μυγών" (Lord of the Flies), στον οποίο μπορούσαν να συμμετάσχουν μαθητές 13-16 ετών από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Το έργο που νίκησε είναι αυτό της εικόνας που συνοδεύει την ανάρτηση. Μία επιλογή των καλύτερων υποψηφιοτήτων μπορείτε να τα δείτε εδώ, αλλά και εδώ.

Άποψη: Τάκης Μίχας "Μία εξαιρετική ιδέα" (και ένα δικό μας σχόλιο)

Μήπως δεν είναι και τόσο απλό;
Την περασμένη εβδομάδα το Εφετείο της Νέας Υόρκης εξέδωσε μία ιστορική απόφαση: επέτρεψε να δημοσιοποιούνται εφ εξής οι αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η δημοσιοποίηση έκρινε το δικαστήριο θα κάνει τους κακούς δασκάλους και καθηγητές να ντρέπονται και να προσπαθήσουν να βελτιωθούν.

Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στον γονέα και το παιδί

Ποιες είναι οι βασικές τεχνικές για το χτίσιμο της εμπιστοσύνης;
Το χτίσιμο της εμπιστοσύνης του παιδιού προς στον γονιό είναι μια διαδικασία η οποία ξεκινά από τη γέννηση κιόλας του βρέφους.

ΧΑΝΘ: Προγράμματα για Άνεργους

Η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης αισθάνεται ότι είναι πολύ σημαντικό οι νέοι άνθρωποι της πόλης μας που είναι αποδέκτες της σκληρής πραγματικότητας της ανεργίας, να μείνουν κοντά στα προγράμματα της, παρέχοντας τους μέσα από αυτά ηθική, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη.

Σχολικά Πρωταθλήματα Σκάκι

Τα Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομών Θεσσαλονίκης– Χαλκιδικής (Ε.Σ.Σ.Ν.Θ-Χ) διοργανώνουν: Το 24ο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 03 Μαρτίου και το 11ο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι των Δήμων Ανατολικής Θεσσαλονίκης στις 04 Μαρτίου 2012. Επίσης το Διανομαρχιακό Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Νομών Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής θα διεξαχθεί στις 10 και 11 Μαρτίου 2012.