Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Πρόσωπα: Χάρης Ιωάννου

Αξιοποίησε τις δυνατότητες της τεχνολογίας, προσθέτοντας στο μέταλλο την αγάπη του για τους συνανθρώπους του, που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Σε ηλικία μόλις 17 ετών, ο μαθητής Χάρης Ιωάννου κατάφερε να κατασκευάσει ένα τεχνητό γάντι, που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία στα άνω άκρα.

Ηλιούπολη: Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για ΑμΕΑ

Ξεκινά εντός ολίγων ημερών τη λειτουργία στην Ηλιούπολη, το Πρότυπο Κέντρο ΑμεΑ στο πρώην 8ο Γυμνάσιο. Το Κέντρο θα περιλαμβάνει τη λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με αναπηρία, στο οποίο τα άτομα αυτά θα αναπτύσσουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους, με ταυτόχρονη ψυχολογική υποστήριξη.

Τα Χριστούγεννα τους Αλλιώς, ξανά!


Είναι τα τρίτα Χριστούγεννα για τη δράση της Parallaxi «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» μια δράση που δίνει και για αυτά τα Χριστούγεννα συνέχεια στις κοινωνικές δράσεις αλληλεγγύης που ξεκίνησαν τον προπέρσινο χειμώνα (Γεύμα Αγάπης για απόρους στο ΑΠΘ & δράση για τους αστέγους), συνεχίστηκαν τα περασμένα Χριστούγεννα με το πρώτο ‘’Τα Χριστούγεννα τους Αλλιώς’’, όπου καταφέραμε με την πολύτιμη συμβολή σας να συλλέξουμε 4 τόνους τρόφιμα, φάρμακα, παιχνίδια, παιδικά βιβλία και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, για τους Γιατρούς του Κόσμου, την Άρσις και το δημοτικό βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός και που εικόνες του και τον απολογισμό μπορείτε να δείτε εδώ, αλλά και φέτος με τη δράση ‘’Στα υπόγεια είναι η θέα’’, ενισχύοντας το έργο του πατέρα Αθηναγόρα στον Δεντροπόταμο.

Γολγοθάς από την έλλειψη εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής

Αναγκάζεται να πηγαίνει ο ίδιος κάθε πρωί τον παραπληγικό γιο του στο σχολείο. Τον βάζει στην καρέκλα του στην τάξη. Επιστρέφει στα διαλείμματα για να τον σηκώσει και να τον βγάλει έξω στην αυλή. Μόλις το κουδούνι ηχήσει ξανά, πρέπει να τον πάει και πάλι για μάθημα. Αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση από το πρωί ώς το σχόλασμα το μεσημέρι...

Άποψη: Θ. Χειμωνάς "Καμία κρίση και κανένα ΔΝΤ"

Η σκηνή είναι εφιαλτική. Ένας οργισμένος όχλος προσπαθεί με μανία να λιντσάρει τέσσερα-πέντε άτομα. Οι αστυνομικοί μετά βίας προσπαθούν να τους συγκρατήσουν. «Φεύγουν» μερικοί καφέδες, τα υποψήφια θύματα τρώνε και κάποιες «ψιλές». Το χειρότερο απ’όλα: Η φριχτή αυτή απόπειρα λιντσαρίσματος διαδραματίζεται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες…

Οι φωνές των γονιών αρρωσταίνουν τα παιδιά

Το ξύλο δεν βγήκε τελικά από το παράδεισο καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα όσοι γονείς χτυπούν ή απλά υψώνουν τη φωνή τους μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στα παιδιά.

"ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ": ημερίδα και παρουσίαση βιβλίου

Στις 12/12/2012 ο σύλλογος Γονέων Φίλων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Σερρών “ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ” διοργανώνει ημερίδα & παρουσίαση βιβλίου για εκπαιδευτικούς, γονείς & θεραπευτές. Στη διάρκεια της ημερίδας οι συγγραφείς θα παρουσιάσουν αναλυτικά την Δομημένη εκπαίδευση όπως αυτή εφαρμόζεται στην τάξη & την κατασκευή εκπαιδευτικού υλικού για παιδιά με αυτισμό.
 
Πηγή:  Nikos Papadopoulos στην ομάδα "Ειδικά σχολεία και ειδική αγωγή- εκπαίδευση" του κοινωνικού δικτύου facebook

Τα "κρυμμένα" παιδιά

του Άρη Μαλανδράκη στο protagon

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής. Η παιδική ηλικία ήταν ο παράδεισός τους. Ακόμα κι αν την έζησαν κρυμμένα για να σωθούν. Ακόμα κι αν την έχασαν στη σκιά του Ολοκαυτώματος. Αυτή είναι, με λίγα λόγια, η συγκλονιστική ιστορία που παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά», που θα προβληθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η ταινία, που έχει τιμηθεί με 8 βραβεία (με τελευταίο το βραβείο Κοινού στο Greek Film Festival Chicago, USA – 2012), εξιστορεί τη ζωή πέντε παιδιών που ο πόλεμος τα έκανε να μεγαλώσουν απότομα.

Όταν το παραμύθι γιορτάζει

Μια πρωτότυπη σειρά δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους με θέμα «Το παραμύθι γιορτάζει», θα πραγματοποιηθούν στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου από τις 30 Νοεμβρίου φέτος, έως και τις 6 Ιανουαρίου 2013.

Εκδήλωση: Αναπηρία και διαπολιτισμικότητα

Φοιτητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών (ΣΚΦ), τη Μονάδα Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία (ΦμεΑ) του ΕΚΠΑ, το Esn Kapa Athens και την υποστήριξη του Τομέα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διοργανώνουν το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη, πολιτιστική εκδήλωση με θέμα "Αναπηρία και διαπολιτισμικότητα, πηγές διαφορετικότητας".

Δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής: Μη φυλακίζεις τα βιβλία σου...

Δανείστε για όσο θέλετε σύγχρονα βιβλία που δεν χρειάζεστε!

To "μαγικό ραβδί" του Future Library που ταξιδεύει τις βιβλιοθήκες στο μέλλον!

Πόσα χρώματα χωρούν στο γκρίζο; Αυτό το ερώτημα γεννάται όταν αντικρίζει κανείς δεκάδες παιδιά που δημιουργούν, εμπνέονται και διασκεδάζουν μέσα σε ένα χώρο γεμάτο χρώμα, φως και χαρά. Η γκρίζα πραγματικότητα, όσο δύσκολη κι αν είναι άλλωστε, δεν πρέπει να στερεί εκείνη τη χαραμάδα ελπίδας, που το παιδί χρειάζεται για να ονειρεύεται, να σκέφτεται και να προχωράει μπροστά.

Νήπια χωρίς... φύλο στη Σουηδία

Υπάρχει ένα νηπιαγωγείο στην παλιά πόλη της Στοκχόλμης όπου οι νηπιαγωγοί αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τις προσωπικές αντωνυμίες. Αντί «αυτός» ή «αυτή», οι εκπαιδευτικοί αποκαλούν στους 115 μικρούς μαθητές «παιδιά». Οποιεσδήποτε αρσενικές ή θηλυκές αναφορές αποτελούν ταμπού. Γι' αυτό προτιμάται η «ουδέτερη αντωνυμία» hen, λέξη που απουσιάζει από το λεξιλόγιο των περισσότερων Σουηδών αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε αρκετούς κύκλους ομοφυλοφίλων και φεμινιστών.

«Όλοι Μαζί για το Παιδί» Συγκεντρώνουμε παιχνίδια για παιδιά!

O ΣKAΪ, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, οργανώνουν όλο τον Δεκέμβριο σειρά δράσεων, σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό τη συγκέντρωση παιχνιδιών για τα παιδιά των ιδρυμάτων, που βρίσκονται κάτω από τη σκέπη του «Μαζί για το παιδί».

''Αυτό το παιδί είναι μαθητής σου''

Η ποιοτική έρευνα «Σκιαγράφηση του φαινομένου της ομοφοβίας στην εκπαίδευση» έγινε στην Κύπρο με την μορφή ομάδων εστίασης (focus group) και αποτέλεσε μια από τις δράσεις της εκστρατείας «ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ». Διαβάστε αποκλειστικά στη Lifo τα αποτελέσματα της έρευνας.

Εργαστήρι Φωνητικής Μουσικοθεραπείας & Έκφρασης

Εργαστήρι Φωνητικής Μουσικοθεραπείας & Έκφρασης
Ημερομηνίες: Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012
Ωρες: 10.30-14.30 (8 ώρες)
Xώρος: Ελληνικό Ωδείο, (παράρτημα Χαλανδρίου-Ν.Ψυχικού), Αποστολοπούλου 64
Πληροφορίες-Εγγραφές: 210 6724052, Δευτέρα ως Παρασκευή 14.00-20.00