Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Σύνδρομο Barakat

πηγή

 Περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Barakat και τους συνεργάτες του το 1977. Το σύνδρομο Barakat, γνωστό και ως σύνδρομο HDR, είναι μια ετερογενής, σπάνια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την τριάδα του υποπαραθυρεοειδισμού (H) (μειωμένη λειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων – μικρών ενδοκρινών αδένων στο αυχένα που διατηρούν τα επίπεδα του ασβεστίου στο σώμα), της νευροαισθητήριας βαρηκοϊας/κώφωσης (D) και της νεφρικής νόσου (R).

ACI Europe: Η πρώτη σειρά οδηγιών προς τα αεροδρόμια για επιβάτες με μη ορατές αναπηρίες

Tην πρώτη σειρά οδηγιών παγκοσμίως, για αεροδρόμια που βοηθούν επιβάτες με μη ορατές αναπηρίες παρουσίασε το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe).

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat εκτιμούν ότι 1 στους 4 ενήλικες στην ΕΕ ζει με κάποια μορφή αναπηρίας και περίπου το 80% αυτών των συνθηκών είναι μη ορατές. Οι επιβάτες με μη ορατές ή λιγότερο ορατές αναπηρίες έχουν ιστορικά συμπεριληφθεί στην ευρύτερη κατηγορία επιβατών που χρειάζονται βοήθεια στο αεροδρόμιο και ως εκ τούτου έχουν συμπεριληφθεί στις υπηρεσίες βοήθειας αεροδρομίου. Η ανάπτυξη αυτής της ειδικής καθοδήγησης αντανακλά το ταχέως εξελισσόμενο πλαίσιο στο οποίο η προσβασιμότητα και η ένταξη έχουν αποκτήσει νέα δυναμική.

Έφηβοι μιλούν για τη βία και τον εκφοβισμό στα σχολεία: «Να μας πάρουν επιτέλους στα σοβαρά»

Αφορμή για να αρχίσω να συγκεντρώνω πληροφορίες για αυτό το άρθρο στάθηκε ένα ακραίο περιστατικό βίας ανάμεσα σε ανήλικους μαθητές που απασχόλησε για αρκετές μέρες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Καθώς όμως αυτά τα περιστατικά πολλαπλασιάζονταν σχεδόν μέρα με τη μέρα, συνειδητοποίησα ότι η προσέγγισή τους από τα σχετικά ρεπορτάζ δεν ήταν απλά αποσπασματική αλλά συχνά και παραπλανητική. Όχι μόνο έλειπαν τα βιώματα και οι απόψεις των ίδιων των παιδιών αλλά επιπλέον αναπαράγονταν φράσεις όπως «ανήλικοι παραβάτες» και «συμμορίες ανηλίκων». Μήπως όμως η σκιαγράφησή τους σαν εν εξελίξει εγκληματίες είναι βαθιά προβληματική; Η ερώτηση είναι φυσικά ρητορική.

ΚΕΦΙΜ: Τι δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες για τα παιδιά που μεγαλώνουν από ομόφυλα ζευγάρια

Συμπεράσματα επιστημονικών ερευνών που δείχνουν ότι «τα παιδιά που μεγαλώνουν και ανατρέφονται από ομόφυλα ζευγάρια δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα παιδιά ως προς τη συναισθηματική τους ανάπτυξη και τη σχέση τους με συνομηλίκους τους και ενήλικες» παρουσιάζει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου που έχει ανοίξει για το ζήτημα.

Step into a (dis)ability ή πώς να «μπούμε στα παπούτσια» ενός ανάπηρου ατόμου

Step into a (dis)ability: Συνέντευξη της Αναστασίας Τασούλα, ιδρύτριας της Α.Μ.Κ.Ε. Be Visible Be YOU - Το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με ή χωρίς αναπηρία και τα νέα πρότζεκτ


Τριάντα νέοι, ηλικίας 18-30 ετών, από όλη την Ευρώπη συγκεντρώνονται στις Ράχες Φθιώτιδας. Άτομα με αναπηρία και χωρίς ταξιδεύουν και συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων. Ένα ταξίδι επτά ημερών είναι αρκετό για μερικούς ώστε να «μπουν» για λίγο στα παπούτσια ενός ανάπηρου ατόμου και να ζήσουν μία ημέρα από την αρχή ως το τέλος της, ως τυφλοί, κωφοί, ως άτομα με κινητική αναπηρία ή άτομα με χρόνια ασθένεια. Κάνουν πεζοπορία αλλά δεν μπορούν να δουν. Πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ με αμαξίδιο, αλλά το σούπερ μάρκετ του χωριού δεν είναι προσβάσιμο.

Στα μανταλάκια κρέμασαν την μπουγάδα ευτυχίας νήπια της Θέρμης

Το ένα φανελάκι απλωμένο δίπλα στο άλλο με επιμέλεια και τάξη θυμίζει μπουγάδα στην αυλή του χωριού. Η μπουγάδα αυτή όμως είναι διαφορετική και στα μανταλάκια δεν είναι κρεμασμένα τα φρεσκοπλυμένα ρούχα αλλά η «ευτυχία», όπως την αποτύπωσαν ζωγραφίζοντας τις φανέλες τους οι μικροί μαθητές.

3η Διεθνής Κολυμβητική Συνάντηση ΑμεΑ «Φιλίππεια 2024»

Παραολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές, πρωταθλητές Ευρώπης καθώς και νεαροί πανελληνιονίκες, συνολικά πάνω από 120 κολυμβητές και κολυμβήτριες δίνουν αθλητικό «ραντεβού», στην 3η Διεθνή Κολυμβητική Συνάντηση ΑμεΑ «Φιλίππεια 2024», αυτό το Σαββατοκύριακο (27-28 Ιανουαρίου), στο Ποσειδώνιο Θεσσαλονίκης.

Μαθησιακές δυσκολίες: Ποιες είναι και πώς εντοπίζονται

Οι μαθησιακές δυσκολίες ανιχνεύονται από το νηπιαγωγείο ή το δημοτικό, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Σουζάνα Παντελιάδου, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής Μαθησιακών Δυσκολιών στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 75% των δυσκολιών που ανιχνεύονται νωρίς αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά, πρόσθεσε η κα Παντελιάδου. Πάντως σήμερα γίνεται κατάχρηση του όρου “μαθησιακές δυσκολίες” καθώς περίπου 20% των παιδιών έχουν κάποιες μαθησιακές δυσκολίες αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αποτελούν πρόβλημα, τόνισε και συμπλήρωσε ότι μόνον το 4% του πληθυσμού αντιμετωπίζει ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Στην Ελλάδα πάντως η διάγνωση των μαθησιακών δυσκολιών σήμερα είναι στο 1%, επισήμανε η κα Παντελιάδου.

Αρχαία τσίχλα ρίχνει φως στη διατροφή των εφήβων της Λίθινης Εποχής

Το DNA από ένα είδος τσίχλας που μασούσαν οι έφηβοι στη Σουηδία πριν από 10.000 χρόνια ρίχνει νέο φως στη διατροφή και τη στοματική υγεία των ανθρώπων της Λίθινης Εποχής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Υποβολή πρότασης από τον Δήμο Μαρώνειας – Σαπών για την προσβασιμότητα ατόμων με κινητικές αναπηρίες ή περιορισμένη κινητικότητα στις παραλίες του

O Δήμος Μαρωνείας-Σαπών αξιοποιώντας την πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορά την δράση «Βελτίωση και Τροποποίηση της Προσβασιμότητας στις Ελληνικές Παραλίες» και με μέριμνα των υπηρεσιών του Δήμου υπέβαλε με επιτυχία την πρώτη πρόταση χρηματοδότησης της νέας αυτοδιοίκητής περιόδου που αφορά την πράξη: «Βελτίωση υποδομών για άτομα με κινητικά προβλήματα των κολυμβητικών ακτών του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών για τη δημιουργία ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος».