Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Καλή αρχή και πάλι!

 

Αποκαλυπτική έρευνα: Οι μισοί 15χρονοι αναγνωρίζουν τα fake news

H πιο κοινή ψηφιακή δεξιότητα που διδάσκεται στα σχολεία των χωρών του ΟΟΣΑ είναι η κατανόηση των επιπτώσεων από τη δημοσιοποίηση διαδικτυακά πληροφοριών (ποσοστό 76%), ενώ η πιο σπάνια δεξιότητα είναι πώς να εντοπίζονται παραπλανητικά e-mail (ποσοστό 41%). Τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τους 15χρονους δείχνουν πως μόνο οι μισοί μαθητές (ποσοστό περίπου 54% κατά μέσο όρο) διδάσκονται πώς να αναγνωρίζουν εάν οι πληροφορίες που διαβάζουν είναι αξιόπιστες ή όχι. Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του μέσου όρου, καθώς το 51,3% των 15χρονων μαθητών δηλώνει ότι διδάσκεται επαρκώς το να καταλαβαίνει ποιες ειδήσεις και πληροφορίες είναι αξιόπιστες ή ψευδείς.

Συμβουλές: Οι γονείς και το βάρος του lockdown στα παιδιά

Το παιχνίδι με τους φίλους στο διάλειμμα και η βοήθεια του δασκάλου στα μαθήματα είναι δυο από τα βασικά πράγματα, που τα παιδιά θεωρούσαν δεδομένα και ξαφνικά τα έχασαν την περίοδο του lockdown, ενός κοινωνικού πειράματος μοναδικού στα χρονικά. 

Και τώρα, οι μετασεισμοί αυτής της «χαμένης σχολική χρονιάς» είναι πλέον ξεκάθαροι. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του βρετανικού Ιδρύματος Education Endowment Foundation (EEF), που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το 96% των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία δήλωσαν ότι ανησυχούν για την ανάπτυξη της ομιλίας και της γλώσσας των παιδιών τεσσάρων και πέντε ετών. 

Κοροναϊός: Η «κληρονομιά» της πανδημίας στις ζωές των παιδιών μας

Οι επιπτώσεις των λοκντάουν στην οικονομία είναι μετρήσιμες. Στις αρχές της φετινής χρονιάς η τότε επίσημη κυβερνητική φωνή παραδεχόταν πως κάθε μήνα ενός καθολικού απαγορευτικού χάνονται 3 δισ. ευρώ. Υπάρχουν, όμως, και συνέπειες που είναι δύσκολο να αποτυπωθούν με νούμερα – όπως εκείνες των κλειστών σχολείων. Μεθαύριο, οι μαθητές όλων των βαθμίδων επιστρέφουν στις τάξεις, και το ερώτημα «πόσο μπορεί να τους στοίχισαν όλες αυτές οι εβδομάδες που έμειναν μακριά από το πραγματικό σχολικό περιβάλλον;» ξαναγίνεται επίκαιρο τώρα που επιτέλους θα αφήσουν τα ψηφιακά μαθήματα στην άκρη.

Mιλώντας με μάνες που ζουν μακριά από τα ασυνόδευτα παιδιά τους

Το 2017, συναντήθηκα στον Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων (ΣMAN) με έναν έφηβο στο πλαίσιο μιας σειράς συνεντεύξεων με παιδιά που είχαν περάσει τον Έβρο.

Ο Τζ. κατάγεται από το Πακιστάν, σήμερα είναι είκοσι ενός ετών, εργάζεται και έχουμε κρατήσει επαφή μέσω των σόσιαλ μίντια. Στις δυο-τρεις συναντήσεις μας έμεινα κυριολεκτικά εμβρόντητη, γιατί ο Τζ. μου αποκάλυψε ότι ο λόγος που φτάνουν στη χώρα μας οι ανήλικοι δεν είναι μόνο οι Ταλιμπάν, η φτώχεια και ο πόλεμος αλλά και η ενδοοικογενειακή βία σε μια κοινωνία με θεσμοθετημένο το πατριαρχικό μοντέλο που διαιωνίζει τη βίαιη συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες, παιδιά και όλο τον οικογενειακό κύκλο.

«Επιδημία μυωπίας» πλήττει τα παιδιά σε όλο τον κόσμο – Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Σημαντική άνοδο εμφανίζει η παιδική μυωπία, με τους ειδικούς να αποδίδουν το φαινόμενο σε αλλαγές στις συνήθειες της νέας γενιάς. Η δραστική μείωση του χρόνου που περνούν τα παιδιά έξω από το σπίτι και κάτω από το φως του ήλιου φέρεται να είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες της «μυωπικής επιδημίας», την οποία διαπιστώνουν οφθαλμίατροι σε όλες τις ΗΠΑ.

Τηλεκπαίδευση: Πλατφόρμες από μαθητές, μαθήματα σε φυλακές και δάσκαλοι "μικροί θεοί"

Τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας δημιούργησαν και ένα πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης στο χώρο της εκπαίδευσης. Αρκετές πρωτοβουλίες ξεκίνησαν αυθόρμητα, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η ξαφνική στροφή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Άλλες προϋπήρχαν και προσαρμόστηκαν στις απαιτήσεις της πανδημίας.

Τι θα μείνει από όλα αυτά όταν ανοίξουν τα σχολεία, πετάξουμε τις μάσκες και επανέλθει μια αίσθηση κανονικότητας; Εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι και απλοί πολίτες που κινητοποιήθηκαν απαντούν.

«Πρώτη φορά μαμά» η Χριστίνα Κοντοβά: Το συγκινητικό μήνυμα για την μικρή Έιντα

Η σχεδιάστρια Χριστίνα Κοντοβά ανέβασε στο Instagram μια πολύ τρυφερή φωτογραφία με το κοριτσάκι της κι έγραψε: «Πρώτη φορά μαμά»

Σήμερα (9/5) είναι η Γιορτή της Μητέρας και η Χριστίνα Κοντοβά βρίσκεται στην Ουγκάντα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών υιοθεσίας της μικρής Έιντα. Η σχεδιάστρια ανέβασε στο Instagram μια πολύ τρυφερή φωτογραφία με το κοριτσάκι της κι έγραψε: "Πρώτη φορά μαμά #mothersday #adoptingada". Η Χριστίνα Κοντοβά τους τελευταίους μήνες ζει στην Ουγκάντα, όπου έγινε μητέρα ενός ανάδοχου κοριτσιού, της Έιντα, για τo οποίo έχει ξεκινήσει τη διαδικασία υιοθέτησής τoυ.

«Αν δεν εμβολιαστούν και τα παιδιά, δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε»

«Ετοιμάστε τους ώμους σας και τα παιδιά σας» είπε στις 20 Απριλίου στους ισραηλινούς πολίτες ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαιώνοντας μια νέα ισραηλινή παραγγελία δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του COVID-19.

Δεν μιλούσε στον αέρα: Οι Pfizer/BioNTech είχαν ήδη ζητήσει από τις αρχές του Απριλίου από την αρμόδια αμερικανική Αρχή, τη FDA, να επεκτείνει την άδεια χορήγησης του εμβολίου τους στους εφήβους ηλικίας 12-15 χρόνων. Αντίστοιχη αίτηση κατέθεσαν την Παρασκευή και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον ΕΜΑ.

Ροδόπη: «Μαθαίνω για τον κορωνοϊό»-Ηλεκτρονική διαδραστική εκπαιδευτική πλατφόρμα για παιδιά

Στη δημιουργία ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με στόχο την προστασία από τον covid-19, προχώρησε η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, στο πλαίσιο αντίστοιχου έργου που υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Μέριμνας, με την αρωγή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.

Αντικείμενο του έργου δημιουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας, ήταν η σχεδίαση και η ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος με παιγνιώδη χαρακτηριστικά και διδακτικές μαθησιακές δραστηριότητες που αναφέρονται στην ανάπτυξη συμπεριφορών και την υιοθέτηση καλών πρακτικών σχετικών µε τα μέτρα προστασίας ενάντια στην διασπορά του κορωνοϊού.

Σχολεία: Διά ζώσης μαθήματα από Δευτέρα

Επιστροφή στη διά ζώσης «νέα» κανονικότητα από Δευτέρα για 1.104.000 μαθητές και 127.300 εκπαιδευτικούς νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων. Το self test για τον κορωνοϊό θα είναι απαραίτητο για όλους, όπως συνέβη με τις 254.000 μαθητές και 23.700 καθηγητές των λυκείων, που επέστρεψαν στη διά ζώσης λειτουργία στις 12 Απριλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη διευθυντές δημοτικών σχολείων έχουν λάβει υπεύθυνες δηλώσεις γονέων που αρνούνται το παιδί τους να κάνει self test.

Podcast: Αναγνώσεις στο σχολείο

Η Άννα Βαρνά από το ιστολόγιο "Βιβλία και ξερό ψωμί" στο τρίτο επεισόδιο του podcast της διηγείται πώς σχεδίασε και πραγματοποίησε ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για παιδιά του δημοτικού. Αναφέρονται αρκετά παιδικά βιβλία, τα οποία, μαζί με μερικά άλλα σχετικά θεωρητικά βιβλία, μπορείτε να τα βρείτε εδώ.
Ακούστε το επεισόδιο "Αναγνώσεις στο σχολείο" εδώ.

Πάτρα: Στο «Καραμανδάνειο» η πρώτη ψυχιατρική κλινική στη νοτιοδυτική Ελλάδα για παιδιά- εφήβους

Η πρώτη ψυχιατρική κλινική για παιδιά και εφήβους στη νοτιοδυτική Ελλάδα πρόκειται να λειτουργήσει άμεσα στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας.

Η δημιουργία της μονάδας νοσηλείας, που έχει χαρακτηριστεί ως ένα σημαντικό έργο σχετικά με την ανάπτυξη δομών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους, χρηματοδοτήθηκε από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, ενώ με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Δ. Λαρισαίων: Προγράμματα ποδηλατικής οδηγικής συμπεριφοράς και τον Μάιο

Από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και την Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων ανακοινώνεται ότι «θα συνεχιστούν και το μήνα Μάιο τα δωρεάν μαθήματα ποδηλατικής οδηγικής συμπεριφοράς για τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Λαρισαίων στο πλαίσιο του προγράμματος «Λάρισα – Πόλη που μαθαίνει» δεκάδες οικογένειες και παιδιά παρακολούθησαν το προηγούμενο διάστημα, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων, κάθε Τρίτη απόγευμα 18:00-20:00 (για 60’) το πρόγραμμα «Κινούμαι με ποδήλατο με το παιδί μου» που απευθύνεται σε γονείς και παιδιά με συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση στην πόλη με το παιδί τους, γνωρίζοντας τους κανόνες που ακολουθούμε στους πεζόδρομους, ποδηλατοδρόμους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας με προϋπόθεση να έχουν και κάνουν και οι δύο ποδήλατο και το παιδί να είναι τουλάχιστον 7 ετών.

Χρήστος Δημόπουλος: Από τον Παναγιωτάκη με τα ακάρεα, στον Γιωργάκη τον νυχτερίδα, ο δημοσιογράφος γίνεται ένα με τα παιδιά

Με τα παιδιά για τα παιδιά: Αυτή είναι η τηλεόραση που κάνει εδώ και τριάντα πέντε χρόνια, ο Χρήστος Δημόπουλος. Ξεκίνησε με το «Ουράνιο Τόξο» στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 και, μετά από ένα αναγκαστικό διάλειμμα (λόγω μαύρου στην ΕΡΤ), επέστρεψε πέρυσι με άλλο τίτλο: Τα «1000 χρώματα του Χρήστου» αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς κερδίζοντας μια δημοφιλία στα social media με ατάκες και στιγμιότυπα που γίνονται viral.

Προπονήσεις ποδοσφαίρου για παιδιά ειδικής αγωγής ξεκινά ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Δωρεάν προπονήσεις ποδοσφαίρου για παιδιά ειδικής αγωγής 10 έως 17 ετών, αγόρια και κορίτσια, ξεκινούν στις Ακαδημίες του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Το πρόγραμμα οργανώνει η δημοτική επιχείρηση, ΚΕΑΕΔΗΑ, με τη συνδρομή εξειδικευμένων γυμναστών ΤΕΦΑ, σε προπονήσεις που θα γίνονται Τρίτες και Πέμπτες, απογευματινές ώρες, στα δημοτικά γήπεδα. Όσοι γονείς παιδιών θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να στείλουν email στην ηλεκτρονική διεύθυνση grmaidonis@gmail.com (Γρηγόρης Μαϊδώνης υπεύθυνος προπονητής των Ακαδημιών του Δήμου) όπου θα αναγράφουν ονοματεπώνυμο γονέα, ονοματεπώνυμο παιδιού, τηλέφωνο επικοινωνίας και κάποιο έγγραφο όπου φαίνεται η κατηγορία κατάταξης του παιδιού στην ειδική αγωγή. Με την αίτησή τους θα τους αποσταλεί απαντητικό μήνυμα με περισσότερες πληροφορίες

Δια ζώσης από 17/5 επαναλειτουργία σε Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Δια Βίου Μάθηση, Κολλέγια

Με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) επανεκκινούν από τις 17 Μαΐου συγκεκριμένες λειτουργίες των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης (ΕΕΚΔΒΜ) και των Κολλεγίων, μετά από θετική εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Αφγανιστάν: Ένα σχολείο δίνει ελπίδα στα παιδιά με αναπηρίες

Γέλια και ενθουσιώδεις ομιλίες βουίζουν στις πολύχρωμες αίθουσες διδασκαλίας. Σε ένα ήσυχο σχολικό κτίριο με κήπο, στο κέντρο της πολύβουης πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, της Καμπούλ, οι μαθητές τρέχουν τριγύρω, μελετούν και παίζουν στο πρώτο επίσημο σχολείο ειδικής αγωγής που λειτουργεί στη χώρα.

113 γονείς λένε “όχι” στη μετατροπή του Γυμνασίου Μολάων σε Πειραματικό

Eπιστολή προς τον επικεφαλής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, τη Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, απευθύνουν 113 γονείς της περιοχής των Μολάων που αντιτίθενται στη μετατροπή του τοπικού γυμνασίου σε πειραματικό.

Άποψη: Απ. Λακασάς "Εξετάσεις γονέων με θέματα SOS"

Ποιος δεν έχει ακούσει γονείς να διαμαρτύρονται για τον δάσκαλο του παιδιού τους στην Ελλάδα; Η επιστροφή στο σχολείο των μαθητών νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων, ύστερα από τους μαθητές των λυκείων, από την προσεχή Δευτέρα αποτελεί ύψιστη πρόκληση για την κυβέρνηση και την κοινωνία. Μία πτυχή είναι η επίδραση της κινητικότητας των 1.358.000 μαθητών, των 151.000 εκπαιδευτικών αλλά και των γονιών των μαθητών της πρωτοβάθμιας στη διασπορά του κορωνοϊού. Ωστόσο, αυτό αφορά τους επιδημιολόγους και το υπουργείο Υγείας.

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης θα ενταχθούν παιδιά από τον καταυλισμό των Ρομά στον Πέλεκα

Επίσκεψη στη δημοτική βιβλιοθήκη προσωπικού του Παραρτήματος Ρομά του Κέντρου Κοινότητας & παιδιών του καταυλισμού

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης επισκέφτηκε σήμερα το πρωί, το προσωπικό του Παραρτήματος Ρομά του Κέντρου Κοινότητας με παιδιά από τον καταυλισμό του Πέλεκα. Οι μαθητές αφού πρώτα απέκτησαν κάρτα μέλους ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη και τους εργαζομένους. Αμέσως μετά ακολούθησε δράση φιλαναγνωσίας.

Μακρή: «Μείωση μισθού για αρνητές εκπαιδευτικούς των self test» - Πότε κλείνουν τα σχολεία

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» και μίλησε για το άνοιγμα Δημοτικών, Γυμνασίων και φροντιστηρίων, αλλά και για τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Η υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι «ανοίγουν με τις ίδιες προϋποθέσεις που άνοιξαν τα Λύκεια. Δηλαδή με αποστάσεις, μάσκες, self test κτλ» κι επισήμανε πως «όσοι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν self test, θα έχον κυρώσεις, ακόμα και μείωση μισθού».