Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Μαζί είναι καλύτερα!

Πώς γίνεται να έχεις μαθητή/τρια που δεν τον/την έχεις συναντήσει ποτέ, δεν του/της έχεις μιλήσει ποτέ, αλλά τον/την ξέρεις τόσο καλά σαν να τον/την έχεις κάθε μέρα; Και όμως, γίνεται. Στην εποπτεία – καθοδήγηση!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες της γενικής αγωγής (δάσκαλοι/ες και καθηγητές/τριες) που ανέλαβαν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και νέοι/ες συνάδελφοι/ισσες που ακόμα δεν αισθάνονται «έτοιμοι» και χρειάζονται μια μικρή καθοδήγηση, μοιράζονται μαζί μας σκέψεις, προβληματισμούς, δυσκολίες και διδακτικές ιδέες και χαράζουμε μαζί την πορεία της διδασκαλίας.

Θεσσαλονίκη: «Μπερδεύει» επιτραπέζια παιχνίδια και δημιουργεί «Μπιριμπόλεξο» για τυφλούς

Παίρνει γνωστά επιτραπέζια παιχνίδια και αλλάζει τους κανονισμούς τους. Συνδυάζει δύο απ' αυτά ή και περισσότερα και προκύπτει ένα νέο. Σχεδιάζει από το μηδέν παιχνίδια, με βάση αυτό που αρέσει στον ίδιο, την οικογένεια και τους φίλους του, ενώ προσπαθεί να μην αποκλείεται καμία κοινωνική ομάδα ατόμων από τη χαρά που προσφέρει μία παρτίδα.

Αθλητής του τριάθλου θα διασχίσει όλη την Κρήτη με στόχο τη στήριξη των Ειδικών Σχολείων για παιδιά με αναπηρία

Μήνυμα ευαισθητοποίησης προς την κοινωνία για την στήριξη των παιδιών με αναπηρία καθώς και των ειδικών σχολείων για αυτά τα παιδιά, στέλνει για ακόμα μία φορά ο Χανιώτης αθλητής του τριάθλου και μέλος του αθλητικού σωματείου "Άνεμος Χανίων", Κώστας Βαρουχάκης.

Έχοντας την στήριξη του Δήμου Κισσάμου όπου και διαμένει και της νεολαίας Κισσάμου, θα διασχίσει τρέχοντας, από τις 20 Μαΐου και για δέκα ημέρες, την Κρήτη, με αφετηρία τις Λίθινες Σητείας όπου λειτουργεί Ειδικό Σχολείο με παιδιά για αναπηρία και τελικό του προορισμό τα Κουτουφιανά Κισσάμου όπου επίσης λειτουργεί Ειδικό Σχολείο.

Τα παιχνίδια του μωρού που πρέπει να αποστειρώνονται συχνά

Ο όρος «παιχνίδια» είναι ευρύτατος όταν πρόκειται για τα μωρά. Ορισμένα προτιμούν τα πιο παραδοσιακά, με απαλή υφή και φωτεινά χρώματα ενώ άλλα είναι μεγάλοι θαυμαστές των οικιακών ειδών, όπως τα κουτάλια και τα πλαστικά κύπελλα. Ανεξάρτητα από τα αγαπημένα του παιχνίδια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται συχνά, καθώς είναι γνωστό ότι καθώς παίζουν, τα βάζουν και στο στόμα τους.

Διαγωνισμός: “Ένα βιβλίο σε προσκαλεί, ένα βιβλίο σε προκαλεί!”

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου διοργανώνει διαγωνισμό φιλαναγνωσίας για παιδιά ηλικίας 5 -17 ετών και για σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τον τελευταίο χρόνο οι οθόνες έχουν αντικαταστήσει σχεδόν τα πάντα: την επικοινωνία, το διάβασμα, το παιχνίδι και όλα γίνονται μπροστά ή πίσω από μια οθόνη. Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη λοιπόν σε προ(σ)καλεί να κλείσεις την οθόνη, να φορέσεις τα ακουστικά σου και…να ακούσεις ένα βιβλίο! Ο διαγωνισμός φιλαναγνωσίας ξεκινάει!

Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2021 στο «The Crossing» από τη Νορβηγία

Στην ταινία «The Crossing» της Γιοχάνε Χέλγκελαντ απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ο νικητής αναδείχθηκε μετά από ταυτόχρονη online ψηφοφορία διεθνούς κριτικής επιτροπής, περισσότερων από 5.000 νέων, ηλικίας 12-14 ετών, από 38 χώρες του κόσμου. H ταινία αφηγείται την ιστορία της τολμηρής δεκάχρονης Γκέρντα και του αδερφού της Ότο, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν οι γονείς τους συλλαμβάνονται ως ανιστασιακοί, η Γκέρντα και ο Ότο καλούνται να ολοκληρώσουν μια αποστολή. Οι άλλες δύο υποψήφιες ταινίες ήταν το «Wolfwalkers» των Τομ Μουρ & Ρος Στιούαρτ και το «Πινόκιο» του Ματέο Γκαρόνε.

"iDea" του ΕΚΟΜΕ

Η πρώτη επίσημη έκδοση "iDea" του ΕΚΟΜΕ είναι γεγονός

Με τις εκδόσεις "iDea", το ΕΚΟΜΕ εγκαινιάζει το νέο του εκδοτικό εγχείρημα σε μονογραφίες, έρευνες, συλλογικούς τόμους και εκπαιδευτικούς οδηγούς, τόσο σε e-books όσο και έντυπες, με θεματικές που υποστηρίζουν τις δράσεις του στους πυλώνες «Επένδυση-Εκπαίδευση-Ψηφιοποίηση».

«Ανιχνεύοντας τον ρευστό ρατσισμό»!

Ο Αργύρης Αρχάκης είναι Καθηγητής Ανάλυσης Λόγου και Κοινωνιογλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου διδάσκει από το 1997. Τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται κυρίως σε ζητήματα σχέσης λόγου και μετανάστευσης, κριτικού γραμματισμού, αφηγηματικών κατασκευών ταυτοτήτων, πολιτικού λόγου. Άρθρα και βιβλία του έχουν δημοσιευτεί από έγκριτους διεθνείς και εγχώριους οίκους. Πρόσφατα, έχει εκδώσει το βιβλίο Από τον εθνικό στον μετα-εθνικό λόγο: Μεταναστευτικές ταυτότητες και κριτική εκπαίδευση (Πατάκης, 2020). Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού έργου TRACE «Ανιχνεύοντας τον ρατσισμό στον αντιρατσιστικό λόγο: Μια κριτική προσέγγιση στον ευρωπαϊκό δημόσιο λόγο για τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση» (TRACE/HFRI-FM17-42, ΕΛΙΔΕΚ 2019-2022) για το οποίο μάλιστα μας μιλάει και αναλύει τη δράση του.

Ε. Ανδρεάδη: Ένα βιβλίο για την οικολογική ευαισθητοποίηση των παιδιών

Αλήθεια, το ήξερες πως τα σακουλάκια από τα πατατάκια δεν ανακυκλώνονται; Και πως κάθε εβδομάδα, τρώμε πλαστικό ισοδύναμο με το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας; Οι θάλασσες το 2050 θα έχουν περισσότερο πλαστικό από ψάρια. Το πλαστικό μιας χρήσης είναι εχθρός του πλανήτη και της υγείας μας! Αδύνατη η σωτηρία του κόσμου; Όχι για τους πράκτορες της Ελένης Ανδρεάδη!

Κλασικά εικονογραφημένα - David Popiashvili

Γράφει η Ελένη Πούλου στο ιστολόγιο  "Περί λογοτεχνίας και άλλων δαιμονίων".
Αν υπάρχει ένα είδος στη ζωγραφική που δεν επιδέχεται νεωτερισμούς, αυτό είναι μάλλον η αγιογραφία. Ο αγιογράφος, φορέας μεγάλης παράδοσης, παραμένει πάντοτε πιστός στους κανόνες που έθεσαν οι προγενέστεροι. Ελάχιστα περιθώρια υπάρχουν, και ακόμη κι όταν αυτενεργεί ο καλλιτέχνης, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό παρά μόνο στους γνώστες του είδους.

Το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Μεσσήνης εντάσσεται στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος

Στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος εντάχθηκε για να χρηματοδοτηθεί τα επόμενα τρία χρόνια (2021-2023) το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης. Το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου είναι μεταξύ των δύο φορέων, μαζί με το Θεσσαλικό Θέατρο, που εντάσσονται για πρώτη φορά στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος με το οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανανέωσε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας του.

Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Μεσσήνης ενισχύεται οικονομικά για την τριετία με ποσό των 90.000 ευρώ από το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος που χρηματοδοτεί συνολικά οκτώ φορείς.