Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Η δομή του γονιδιώματος θα μπορούσε να είναι βασικός παράγοντας σε ορισμένες μορφές αυτισμού

Παραλλαγές σε τμήματα του DNA που δεν κωδικοποιούν πρωτεΐνες μπορεί να αλλάξουν την τρισδιάστατη αρχιτεκτονική του γονιδιώματος, επηρεάζοντας την έκφραση απομακρυσμένων γονιδίων που συνδέονται με τον αυτισμό.

Γιατί η Εσθονία έχει τα καλύτερα σχολεία στην Ευρώπη

Η εκπαίδευση στην Ελλάδα εκπέμπει SOS, πράγμα που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε, αλλά είναι και επίσημο. H δημοσίευση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών PISA 2022, που διεξάγει κάθε τρία χρόνια ο ΟΟΣΑ σε μαθητές της Α’ Λυκείου, δείχνει ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο, με τις επιδόσεις των 15χρονων Ελληνόπουλων να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις χαμηλότερες, κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. 

«Αφού στο TikTok το κάνουν»: Η σχέση εξάρτησης των εφήβων από τα κινητά τους

Τα κορίτσια είναι τα «πρώτα θύματα» της υπερέκθεσης των παιδιών και εφήβων στο κινητό. Προβαίνουν σε συγκρίσεις και υποτιμούν τους εαυτούς τους μέχρι και να μην μπαίνουν στην τάξη τους για να κοιμηθούν στο σχολείο αφού «δεν προλαβαίνουν λόγω της χρήσης του κινητού».

Ποια προϊόντα καθημερινής χρήσης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας και αυτισμού

Ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται με νευροαναπτυξιακές ασθένειες, όπως οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος και ελλειμματικής προσοχής έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της καλύτερης διάγνωσης των παθήσεων, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν σε αυτή την αύξηση.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου στην “Ε”: «Μιλώντας για τον αυτισμό από νωρίς μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν»

Στον αγώνα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό έχει αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Ο σπουδαίος βετεράνος καλαθοσφαιριστής συγκίνησε αρχικά ολόκληρη την Ελλάδα, αποκαλύπτοντας πως ο ίδιος έχει στοιχεία του Συνδρόμου Άσπεργκερ. Στη συνέχεια συνένωσε τους Νίκο Γκάλη και Γιάννη Αντετοκούνμπο για την ανακοίνωση της ίδρυσης ενός αθλητικού – εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά αποκλειστικά στο φάσμα του αυτισμού.

Προβολή: Μ. Ζαφρανα - Η πιο σημαντική βαθμίδα της εκπαίδευσης είναι η προσχολική.

 

Έρχονται και πληρωμές και αναδρομικά για το επίδομα μητρότητας

«Φουσκωμένο» θα χορηγηθεί το επίδομα μητρότητας σε σχέση με τα ποσά που χορηγούνται σήμερα, ενώ θα αποδοθεί και σε διευρυμένο αριθμό δικαιούχων. Μέσα στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η πληρωμή των νέων –αυξημένων- ποσών του επιδόματος γέννησης όπως και η καταβολή των αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις που έγιναν από την 1η Ιανουαρίου 2023. Οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν νέα αίτηση ή να προβούν σε κάποια άλλη ενέργεια.

Περιορισμένοι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για τη σχολική στέγη στην Κεντρική Μακεδονία

Χαμηλό θεωρείται το ποσό που προβλέπεται στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για νέα σχολεία, τόσο από τους δημάρχους, όσο κι από τον ίδιο τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Τα 19 εκ. ευρώ στη νέα προγραμματική περίοδο «δεν φτάνουν ούτε για ζήτω» σε σχέση με τις ανάγκες κι αυτό το δέχονται όλοι, παρά το γεγονός ότι στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο κατασκευάστηκαν δεκάδες σχολεία και αναβαθμίστηκαν πολλά περισσότερα, ενώ σε εξέλιξη είναι και το ΣΔΙΤ με τα 17 νέα σχολεία.

Αρχίζει και «με τη βούλα» η συνεργασία του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» με το «Στ. Νιάρχος»

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση συνεργασίας μεταξύ του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Ψυχιατρικού Τμήματος Παιδιών και Εφήβων (ΚοΚεΨΥπ-ε) του Γ.Ν. «Γ. Παπανικολάου» και της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων, ενός προγράμματος που υποστηρίζεται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ.

Η ολική έκλειψη ηλίου «κλείνει» εκατοντάδες σχολεία στις ΗΠΑ

Εκατοντάδες σχολεία στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα παραμείνουν κλειστά στις 8 Απριλίου, την ημέρα της ολικής έκλειψης ηλίου στη Βόρεια Αμερική.

Πολλά σχολεία στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως δεν θα λειτουργήσουν εκείνη την ημέρα, καθώς το φαινόμενο της ολικής έκλειψης ηλίου συμβαίνει μια φορά στη ζωή μας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΕΕΠΑΑ Θεσσαλονίκης: Light it Up Blue,

Η ΕΕΠΑΑ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και με το ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, λαμβάνουν μέρος στην πρωτοβουλία Light it Up Blue, όπως η Autism Europe εφαρμόζει φωτίζoντας μνημεία κάθε πόλης με μπλε χρώμα.

Φέτος, φωτίζουμε (02/04 στις 20:00) τις Ομπρέλες (γλυπτό Ζογγολόπουλου) που βρίσκονται στην παραλία Θεσσαλονίκης δίνοντας ελπίδα, δύναμη στα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειες τους, δηλώνοντας την παρουσία μας και την ανάγκη για ισότιμη συμπερίληψη τους στην κοινωνία.

Πηγή: ΕΕΠΑΑ Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Γονείς καταγγέλουν «εγκατάλειψη» της Ειδικής Αγωγής

Στον νόμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν επτά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) και σύμφωνα με γονείς και εκπαιδευτικούς, μόλις ένα τηρεί τις προδιαγραφές, το 1ο ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης. «Αυτό σημαίνει πως υπάρχει άμεση ανάγκη για να χτιστούν τουλάχιστον έξι σχολεία», σημείωσαν γονείς στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. «Ζούμε καθημερινά μαζί με τα παιδιά μας την εγκατάλειψη της ειδικής αγωγής.