Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Γιατί τα παιχνίδια ρόλων είναι τόσο σημαντικά για τα παιδιά

«Ας παίξουμε τους πυροσβέστες», «ελάτε να ντυθούμε νεράιδες και πριγκίπισσες», «όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω πιλότος». Εάν έχετε μικρά παιδιά, πιθανότατα τα παραπάνω αποτελούν μέρος της καθημερινότητας σας, αφού τα παιδιά από τη φύση τους αγαπούν τα παιχνίδια ρόλων και τη δυνατότητα που αυτά τους δίνουν να μιμηθούν, να εκφραστούν και να φανταστούν χωρίς όρια.

Η διάσειση στα παιδιά προκαλεί προβλήματα μνήμης

Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης έως και έναν χρόνο μετά τη διάσειση μπορεί να εμφανίσουν τα παιδιά.

Αυτό το γεγονός συνδέεται με χαμηλότερη ποιότητα ζωής και αυξημένη ανάγκη για εξτρά βοήθεια στο σχολείο, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Γιώργος Λιγνός: Χτίζοντας το αυριανό κοινό

Δεν βρεθήκαμε έτσι τυχαία σε ένα concert hall για να ακούσουμε μια συμφωνική ορχήστρα. Η πορεία ήταν μακρά και ο δρόμος γεμάτος παγίδες. Η έκθεσή μας στην μουσική αρχίζει από τα βρεφικά χρόνια.
Τα πρώτα λεπτά της ζωής μας ένας χείμαρρος ερεθισμάτων μας κατακλύζει. Φως, ήχοι περίεργοι, φωνές, και λίγο μετά η αίσθηση του νερού και της πετσέτας, είναι τα πρώτα. Από αυτά, ίσως μόνο οι ήχοι και η ανθρώπινη ομιλία μπορούν να αποκτήσουν άλλο νόημα. Και τα δύο κρύβουν πίσω τους ένα πλαίσιο συντεταγμένης λειτουργίας που απομένει να ανακαλύψουμε σιγά σιγά.

Ένα στα 20 παιδιά προσχολικής ηλικίας εμφανίζει τραυλισμό

Ένα στα είκοσι παιδιά προσχολικής ηλικίας (5%) εμφανίζουν για κάποιο χρονικό διάστημα δυσχέρεια στη ροή της ομιλίας και κάποια από αυτά μπορεί να εδραιώσουν έναν μόνιμο τραυλισμό, ο οποίος να τα συνοδεύει σε όλη τους τη σχολική και ενήλικη ζωή. Οι διαταραχές της ροής της ομιλίας (τραυλισμός) δεν αφορούν μόνον παιδιά, αλλά και ενήλικες.

Καλές μαμάδες... σε κρίση

Ολες οι μητέρες θέλουν να είναι «καλές μαμάδες», αλλά οι μισές φαίνεται να πιστεύουν ότι δεν τα καταφέρνουν πια να είναι!

Την ευθύνη γι' αυτή τους την αδυναμία αποδίδουν στην οικονομική κρίση, όπως προκύπτει από έρευνα του Social Issues Research Centre (SIRC) για την εξέλιξη της μητρότητας στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Ομάδες γονιών Απλά

Γονείς στην Αθήνα συναντιούνται για να ξαναβρούν τη χαμένη ισορροπία. Απλά! Για να μην περάσει η κρίση το κατώφλι της οικογένειας. Για να τη ζήσουμε ως ευκαιρία να απελευθερωθούμε από τα «πάρα πολλά» που μας κρατούν μακριά από τη σχέση και τη ζεστασιά. Για να ανακαλύψουμε τα περισσότερα που έχουν αξία και τους θησαυρούς που κρύβονται στα λίγα.

Ψηφιακό Σχολείο/Ψηφιακό Περιεχόμενο

Τετάρτη, 21 Μάρτιος 2012: Ζωντανή αναμετάδοση συνάντησης / ημερίδας για το «Ψηφιακό Σχολείο/Ψηφιακό Περιεχόμενο» στην Αθήνα, στο κτίριο του ΥΠΔΒΜΘ (Ανδρέα Παπανδρέου 37, Νερατζιώτισσα –Μαρούσι, Αίθουσα Jacqueline de Romilly), με συμμετοχή όλων των ομάδων δημιουργίας ψηφιακού εκπαιδευτικού και εμπλουτισμού των σχολικών βιβλίων στο σύνδεσμο: http://iptv.sch.gr/live

Εκπαιδευτήρια Δούκα: Υποτροφίες

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα γιορτάζουν 95 χρόνια δυναμικής παρουσίας στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας και διευρύνουν το πρόγραμμα υποτροφιών τους.
Το Πρόγραμμα Υποτροφιών για Νέους Μαθητές μπορείτε να το βρείτε εδώ
Το Πρόγραμμα Υποτροφιών για Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Δούκα μπορείτε να το βρείτε εδώ 
Την Αίτηση Συμμετοχής μπορείτε να τη βρείτε εδώ