Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Τι θα ήθελα να ξέρει ο κόσμος για τη ΔΕΠΥ του παιδιού μου.

(Ζητήσαμε από τους γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ να μοιραστούν τις δικές τους αλήθειες για την ΔΕΠΥ και να αναφέρουν τι θα ήθελαν να γνωρίζει, να κατανοεί και να σέβεται ο νευροτυπικός κόσμος όταν συναντά τα παιδιά τους. Διαβάστε μερικά από τα μηνύματά τους). 

1) Η ΔΕΠΥ είναι αόρατη, αλλά υπαρκτή (δεν είναι επινόηση). 

“Εγώ, όπως και πολλοί άλλοι γονείς, θα ήθελα η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ, ΔΕΠ) να γίνει αποδεκτή σαν μια επίσημη διάγνωση αντί να αντιμετωπίζεται ως δικαιολογία για να είσαι τεμπέλης ή για να έχεις διευκολύνσεις στο σχολείο. Όταν το παιδί μου επιστρέφει στη δασκάλα ένα φυλλάδιο χωρίς να έχει απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, δεν σημαίνει ότι τις αγνόησε συνειδητά, αλλά μπορεί να μην τις είδε/πρόσεξε”. 

Παροχές σε εργαζόμενους γονείς - Ποιες άδειες δικαιούνται για τα παιδιά τους

Τα dikaiologitika.gr σας παρουσιάζουν  με την βοήθεια του KEΠΕΑ της ΓΣΕΕ έναν αναλυτικό οδηγό για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα σχετικά με τα όσα προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία αναφορικά με τις άδειες που δικαιούνται αλλά και τις παροχές προστασίας μητρότητας.

Τι να κάνετε όταν το παιδί μιλάει στον ύπνο του

Σύμφωνα με τους γιατρούς, περίπου το 10% των παιδιών συνηθίζει να παραμιλάει όταν κοιμάται για πολλές νύχτες μέσα στην εβδομάδα. Κάποια μιλούν πολύ καθαρά ενώ άλλα μουγκρίζουν ή λένε ασυνάρτητες λέξεις. Δεν θεωρείται επιβλαβές ούτε προκαλεί ανησυχία. Με τη σωστή στάση και φροντίδα, το παιδί θα το ξεπεράσει πολύ σύντομα. Συνήθως το κάνουν από υπερβολικό ενθουσιασμό ή επειδή ανησυχούν για κάτι. Αλλά το πρωί δεν το θυμούνται.

Έρευνα για κακοποιημένα παιδιά: Δράστης στο 93% των περιπτώσεων γνωστός των θυμάτων

Συνολικά 229 παιδιά, ηλικίας από τριών μηνών έως και 17 ετών (μέσος όρος ηλικίας 11,25 έτη), που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση στην δεκαετία 2005-2015, εντοπίστηκαν από καταγγελίες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς, στο πλαίσιο έρευνας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Σχεδόν τα μισά θύματα (49,8%) ήταν ηλικίας 13-18 ετών, ενώ το 36,3% ήταν ηλικίας έξι ως 12 ετών και το 13,9% παιδιά προσχολικής ηλικίας (πέντε ετών ή και μικρότερα).

6ο Παιδικό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Χαλάστρας

Για 6η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το Παιδικό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Κλειστό Γυμναστήριο Χαλάστρας από το Δήμο Δέλτα και τον Κοινωνικό Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δέλτα, σε συνεργασία με το Χορευτικό Χαλάστρας του ΚΠΟΔΔ, στις 16 και 17 Φεβρουαρίου 2019. Πρόκειται για ένα διήμερο γεμάτο χορό, μουσική και έθιμα, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 600 παιδιά από όλη την Ελλάδα. Φέτος, εκτός από τα έξι παιδικά τμήματα του Χορευτικού του ΚΠΟΔΔ, θα φιλοξενηθούν και θα χορέψουν παιδιά συλλόγων από Μέτσοβο, Καβάλα, Έδεσσα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Τρίκαλα, Ημαθία, Λάρισα, Βέροια, Ελασσόνα, Θάσο. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και ο Αθλητικός Σύλλογος ΑμεΑ «Ο Φίλιππος» Θεσσαλονίκης που θα παρουσιάσει αποκριάτικα έθιμα.

6 δωρεάν online παιχνίδια που θα φέρουν πιο κοντά το παιδί στον πολιτισμό και τις τέχνες

Tα τελευταία χρόνια πολλά μουσεία αλλά και φορείς πολιτισμού έχουν δημιουργήσει διαδικτυακές εφαρμογές και παιχνίδια που φιλοξενούνται στις ιστοσελίδες τους ούτως ώστε να φέρουν τα παιδιά αλλά και το ενήλικο κοινό κοντά στα εκθέματα και να τους προσφέρουν μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία.

Τι σημαίνει για ένα προσφυγόπουλο να πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο;

Με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης «Μαζί, για όλα τα παιδιά» της UNICEF, η καθηγήτρια σε τάξη υποδοχής προσφύγων, Έφη Καγκάδη, καταθέτει τις προσωπικές της εμπειρίες και προβληματισμούς για την ομαλή ένταξη των παιδιών αυτών στα ελληνικά σχολεία. Διαβάστε το δημοσίευμα στην popaganda.

Καλαμάτα: Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Ποδηλασίας “Mini Bioracer Cup”

Kάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Καλαμάτα θα γεμίσει από μικρούς φίλους του ποδηλάτου, οι οποίοι είναι πανέτοιμοι να δείξουν, στον κόσμο που θα παρευρεθεί, το ταλέντο τους στο πετάλι. Το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Ποδηλασίας “Mini Bioracer Cup” πραγματοποιείται στην Πίστα Καρτ Καλαμάτας «San Nikolas» στη Δυτική Παραλία και η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγάλη.
Το event θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στις 10:00 π.μ.
Πηγή: cycle365

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει διαγνώσεις παιδικών ασθενειών καλύτερα και από γιατρούς

Επιστήμονες από την Κίνα και τις ΗΠΑ δημιούργησαν το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο είναι ικανό να κάνει διαγνώσεις κοινών παιδικών ασθενειών με ακρίβεια ανάλογη ενός έμπειρου παιδίατρου ή ακόμη καλύτερα.

Το σύστημα προορίζεται να βοηθήσει τους γιατρούς που έχουν μεγάλο όγκο εργασίας, «πνίγονται» από μεγάλες ποσότητες ιατρικών δεδομένων ή έχουν αμφιβολίες για την ακρίβεια της διάγνωσης τους.

Ρόδα, μπάλα και χαμόγελο: Αγώνας Ο.Σ.Ε.Κ.Α. για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Αν υπάρχει ένας χώρος με ευαισθησία, αυτός είναι ο δικός μας χώρος, το μπάσκετ με αγωνιστικό αμαξίδιο. Η ΟΣΕΚΑ στηρίζει με περηφάνια την πρωτοβουλία των ομάδων, Μέγας Αλέξανδρος 1994 και Άρης WheelChair B.C., οι οποίοι γίνονται αρωγοί στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 στις 18:00, στο ΕΑΚ Σταυρούπολης (πίσω από το Δημαρχείο Παύλου Μελά στην οδόΛαγκαδά) θα γίνει φιλικός αγώνας με ΕΛΕΥΘΕΡΗ είσοδο. Καλούμε όλους τους φίλους να δηλώσουν δυναμικό «παρών» και παράλληλα να συλλέξουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας.

Τρεις Έλληνες συγγραφείς μιλούν για το εφηβικό βιβλίο

Διαβάζουν ή δε διαβάζουν οι έφηβοι και ποια είναι τα θέματα που τους ενδιαφέρουν; Και τι αναζητούν οι συγγραφείς που θέλουν με τα βιβλία τους να επικοινωνήσουν με αυτό το σχεδόν αχαρτογράφητο σε γούστο κοινό; Πόσο τολμηρή, αιχμηρή οφείλει να είναι η γλώσσα ενός συγγραφέα; Μιλήσαμε με τρεις συγγραφείς βιβλίων που απευθύνονται και σε έφηβους, τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, τονΚωνσταντίνο Πατσαρό και την Αγγελική Δαρλάση. Οι απαντήσεις τους έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.