Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Δυσκολίες των παιδιών στο Φάσμα του Αυτισμού στο μάθημα των εικαστικών

 Υπάρχουν παιδιά με αυτισμό που πραγματικά ξεχωρίζουν στον τομέα της ζωγραφικής. Παιδιά που χωρίς να έχουν δεχθεί ειδικά μαθήματα μπορούν να δημιουργούν πιστές – με κάθε λεπτομέρεια- απεικονίσεις όσων βλέπουν (όπως ο Stephen Wiltshire που σχεδιάζει και ζωγραφίζει λεπτομερή πανοράματα πόλεων) ή μοναδικά έργα τέχνης (http://50watts.com/Drawing-Autism). Η πλειοψηφία, ωστόσο, των παιδιών στο Φάσμα του Αυτισμού αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στο μάθημα των εικαστικών. Συγκεκριμένα:


Η γυναίκα που εδώ και 50 χρόνια κρατά την «Πόρτα Ανοιχτή»

«Βρεθήκαμε εδώ ακριβώς που καθόμαστε τώρα και συζητήσαμε πώς να ιδρύσουμε μια πρώτη ομάδα, ένα πρώτο μη κερδοσκοπικό σωματείο, για να φροντίσουμε τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα», λέει η Δάφνη Οικονόμου, πρόεδρος και εκ των ιδρυτικών μελών της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/«Πόρτα Ανοιχτή», από το σαλόνι στο ιστορικό διαμέρισμα της οικογένειάς της, στο Κολωνάκι. 

Πόσο χρονών είναι ο εγκέφαλός σας;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παρέχει πολλές ενδείξεις για τη μακροπρόθεσμη υγεία ενός ατόμου. Όπως δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες, η ηλικία του εγκεφάλου ενός ατόμου είναι ο πιο χρήσιμος και ακριβής προγνωστικός δείκτης των κινδύνων για την υγεία και των μελλοντικών ασθενειών από την ημερομηνία γέννησής του.

Χρώματα: Πώς επηρεάζουν τα μωρά

Τα χρώματα είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία μέσω των οποίων τα μωρά βιώνουν την αίσθηση της όρασης. Τα βοηθούν στο να γνωρίσουν και να κατανοήσουν το περιβάλλον γύρω τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι οι χώροι και τα αντικείμενα που προορίζονται για βρέφη είναι συνήθως πολύχρωμα, φωτεινά και ζωντανά.

Άρθρο του Σ. Αντωναράκη στην «Κ»: Το ατομικό γονιδίωμα είναι δικαίωμα του ανθρώπου;

Στις 10 Δεκεμβρίου 1948 υπογράφτηκε απο την Ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών το πρώτο κείμενο της διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Human Rights). Από τότε μέχρι σήμερα οι κάτοικοι των διαφόρων περιοχών της γης χρησιμοποιούν τη διακήρυξη για τη βελτίωση της ζωής, την ισότητα των ανθρώπων, την αποφυγή των ανισοτήτων, την πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική ελευθερία, την προστασία από την κακοποίηση, την ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία και στις υπηρεσίες υγείας.

Πάντειο: Απορρίφθηκε χρηματοδότηση για προσβασιμότητα ΑμΕΑ στα κτήρια

Την απόρριψη της αίτησης χρηματοδότησης της πράξης «Υποστηρικτική μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ για τις κτηριακές υποδομές του Παντείου Πανεπιστημίου (περιόδου 2023 - 2025)» με κωδικό ΟΠΣ 5200048 και συνολική δημόσια δαπάνη 396.800,00 ευρώ, η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο της με αρ. πρωτ 136133/Β9/Φ32/335/02.11.2022 Πρόσκλησης «Δράσεις συντηρήσεων καθώς και επισκευών μικρής κλίμακας, των υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του πάσης φύσεως εξοπλισμού, και μικρές μελέτες για τις ανάγκες των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (περιόδου 2023-2025)», αποφάσισε η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, για τους κάτωθι λόγους:

2ο Τουρνουά Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Κωφών – OPEN

Η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Άρης 2006 προκηρύσσει το 2ο Open Τουρνουά Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Κωφών –Βαρηκόων 2023, το οποίο θα διεξαχθεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:00΄-13:00΄ στην αίθουσα επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Βούλας, οδός Λευκάδος 1 (κάτω από τη γέφυρα της Βουλιαγμένης). Το πρόγραμμα των αγώνων θα ανακοινωθεί μετά την λήξη των δηλώσεων συμμετοχής.

Η προθεσμία υποβολής συμμετοχής είναι τη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 στο e-mail της ΕΟΑΚ hafdeaf@otenet.gr.

Ενα παραμύθι και πολλοί «δράκοι»

Το Instagram της RawBee Candles, της drag περσόνας του Κωνσταντίνου Βαγγή, κατακλύστηκε με την αλλαγή του χρόνου από υβριστικά μηνύματα. Το ίδιο και τα σόσιαλ μίντια του εκπαιδευτικού Βασίλη Νανούρη, που δήλωσε ότι παρακολούθησε την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη στην οποία η RawBee Candles διάβασε σε παιδιά ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Το ίδιο και οι σελίδες του Thessaloniki Pride, που διοργάνωσε, με τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, την εν λόγω εκδήλωση. Το ίδιο και ο χώρος που ήταν να φιλοξενήσει την εκδήλωση, αλλά και αυτός που τελικά τη φιλοξένησε. Γιατί τέτοιος χαμός; Τι ενόχλησε; Το κείμενο; Αυτή που το διάβαζε; Και τα δύο;

Ασκώ τα δικαιώματά μου" (7/1/2023): Ελένη Λαζαράτου

Ακούστε την εκπομπή "Ασκώ τα δικαιώματά μου" 7/1/2023 (Α' Μέρος). Καλεσμένη η Ελένη Λαζαράτου, Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής στην Ιατρική Αθηνών και συγγραφέας του βιβλίου «Γονείς και Παιδιά. Υπευθυνότητα – Κατανόηση – Αγάπη», μιλά για τα φαινόμενα γονεϊκής κακοποίησης, την ψυχιατρική και τα Δικαιώματα του Παιδιού.


5η Έκθεση Συλλεκτών Playmobil (Αττική)

Από τις 13 έως και τις 15 Ιανουαρίου πραγματοποιείται στον Πολυχώρο "Μάνος Λοΐζος" (Θηβών 245) η 5η Έκθεση Συλλεκτών Hellas Playmobil Customizers. Είναι ώρα να βγουν τα playmobil απο τα κουτιά και τις αποθήκες,να στηθούν στα τραπέζια και να ζωντανέψουν!

Θεσσαλονίκη: Ήρωες παραμυθιών «αποβιβάστηκαν» σε τουαλέτες δημοτικού

Οι παλιές «ξενέρωτες» πόρτες στις τουαλέτες του 20ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου απέκτησαν χρώμα, σχέδιο και ζωή ομορφαίνοντας τους χώρους υγιεινής και αντί να γράφουν αγοριών, κοριτσιών και δασκάλων, πλέον θα έχουμε το κάστρο της Disney, τον Superman, την Άριελ, τη Ραπουνζέλ και την όμορφη μας κουκουβάγια!!!