Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Μαγικά ξόρκια (για ... ανάγνωση συλλαβών)

Αν θέλετε να εισάγετε με έναν διασκεδαστικό τρόπο την ανάγνωση συλλαβών και ψευδολέξεων για εξάσκηση, δεν έχετε παρά να μεταμορφωθείτε σε τρομερούς μάγους και τρομερές μάγισσες. Πάρτε ένα καλαμάκι, γράψτε με μαρκαδόρο ξόρκια 2-3 σειρών με διάφορες συλλαβές ή ψευδολέξεις, προσθέστε στο τέλος το μαγικό στοιχείο, διαβάστε τα δυνατά με ύφος κακού μάγου και κακιάς μάγισσας και μεταμορφώστε όποιον είναι απέναντί σας σε βάτραχο ή σκύλο. 

Social media: Oι αθόρυβοι υποκινητές του άγχους, της κατάθλιψης και της μοναξιάς

Η απαγόρευση του κινητού στο σχολείο ήταν από τα τελευταία επεισόδια μιας μεγάλης υπόθεσης της εποχής μας, όχι άλλης από τη χρήση των smarphones και των social media στα σημερινά παιδιά και εφήβους, «την πρώτη γενιά στην ιστορία που πέρασε την εφηβεία της στον εικονικό κόσμο» όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Η Αγχωμένη Γενιά: Πώς ο Μεγάλος Επαναπρογραμματισμός της Παιδικής Ηλικίας Προκαλεί μια Επιδημία Ψυχικών Νοσημάτων» ο κοινωνικός ψυχολόγος Jonathan Haidt, περιγράφοντας τα κινητά στα χέρια της Γενιάς Ζ ως «το μεγαλύτερο ανεξέλεγκτο πείραμα που έχει κάνει ποτέ η ανθρωπότητα στα ίδια της τα παιδιά».

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε τους Παραολυμπιονίκες

Τους Παραολυμπιονίκες από τη Θεσσαλονίκη και τους προπονητές τους, που διακρίθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, κατακτώντας μετάλλια και υψηλές θέσεις, βράβευσε το μεσημέρι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του δημαρχιακού μεγάρου.

Danielle de la Fouente: Μιλά για τα “Χρώματα της Καλοσύνης”, ένα μαγικό εργαλείο που είναι διαθέσιμο στα ελληνικά σχολεία

Mετά την πιλοτική τους εφαρμογή το 2021, τα εργαστήρια δεξιοτήτων (ΕΔ), έχουν ενσωματωθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων, δημόσιων και ιδιωτικών. Οι ενότητες ορίζονται ως εξής: Η ενότητα «Ζω Καλύτερα – Ευ ζην» περιλαμβάνει θέματα διατροφής, οδικής συμπεριφοράς, ψυχικής υγείας, αλλά και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Η δεύτερη ενότητα «Φροντίζω το περιβάλλον» περιλαμβάνει αναφορές στις φυσικές καταστροφές, την οικολογία, καθώς και την παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

Χίος: Παρουσίαση των μαθητικών ταινιών του φεστιβάλ “Cineμάθεια 2024” – Βραβεία και διακρίσεις

Με οδηγούς τα ντοκιμαντέρ, τις ταινίες μυθοπλασίας, τα videoclips και τα animation το 12ο Διανησιωτικό Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών Γυμνασίων – Λυκείων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου «Cineμάθεια, 2024», ταξίδεψε δημιουργούς αλλά και το κοινό σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Οινούσσες, Σάμο, Ικαρία, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Ρόδο, Σαντορίνη και φυσικά Σύρο, όπου πραγματοποιήθηκε φέτος το Φεστιβάλ.

Πάτρα: "Δρόμοι συμπερίληψης" στις 18 και 19 Οκτωβρίου

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, η Παιδαγωγική ομάδα «Σκασιαρχείο» και το «Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς» διοργανώνουν δράσεις παρέμβασης με τίτλο «Δρόμοι Συμπερίληψης: Συμπερίληψη και δημοκρατία στο σχολείο και την κοινότητα» στην Πάτρα στις 18-19 Οκτωβρίου 2024 με σκοπό την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας σε θέματα συμπερίληψης.

Λάρισα: Μαθήματα προετοιμασίας από την ΕΜΕ για τον Διαγωνισμό «ΘΑΛΗΣ»

Το Παράρτημα Λάρισας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ), συναισθανόμενο τις ανάγκες της μαθητικής κοινότητας, διοργανώνει με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφιλοκερδώς μαθήματα προετοιμασίας για τους μαθητές Β’ και Γ’ Γυμνασίου και για μαθητές Λυκείου, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό «ΘΑΛΗΣ» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Τα μαθήματα θα διεξαχθούν τα Σαββατοκύριακα 19-20 Οκτωβρίου και 2-3 Νοεμβρίου, από τις 15:00 έως τις 18:00, στο 4ο ΓΕΛ Λάρισας.

Η κυτταρική πηγή της μακροζωίας – Θα γίνουν και τα παιδιά αιωνόβια;

Είναι αυτοί οι λίγοι και τυχεροί που καταφέρνουν να σβήσουν 100 ή και περισσότερα κεράκια στην τούρτα τους έχοντας μάλιστα σωματική και πνευματική υγεία την οποία θα ζήλευαν πολλά νεότερά τους άτομα. Αιωνόβιοι με μυαλό «ξυράφι» που καταφέρνουν ακόμη και να τρέχουν σε μαραθωνίους ή να κάνουν ορειβασία «παρακάμπτοντας» όλες τις… παραδοσιακές ασθένειες που σχετίζονται με τα γηρατειά, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ή η νόσος Αλτσχάιμερ.

Παρεμβάσεις για την καλύτερη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις δομές υγείας

Η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις υγειονομικές δομές της χώρας, καθώς και η προώθηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Δημήτρη Σηφάκη.

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τις συνθήκες στη δομή παιδιών με αναπηρία «Αγιος Δημήτριος»

Παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε δημοσίευμα για τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης δεκάδων περιθαλπόμενων στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος».