Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Βραβείο στη νοσοκόμα που δημιούργησε Covid-19 εμβολιαστικό κέντρο φιλικό σε άτομα με μαθησιακές και αισθητηριακές δυσκολίες.

Η Ρεμπέκα Κρόσλεϊ δημιούργησε ένα αισθητηριακά φιλικό χώρο για τα άτομα που συναντούν δυσκολίες στον εμβολιασμό τους λόγω αισθητηριακών κυρίως παραγόντων, όπως οι σύριγγες, τα μέσα ατομικής προστασίας, η πολυκοσμία και οι θόρυβοι. 

"Μόλις ξεκίνησε η πανδημία, σκέφτηκα" αυτό θα είναι τρομακτικό για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και αυτισμό, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους", δήλωσε στο BBC η κ. Κρόσλεϊ, νοσοκόμα με ειδίκευση στους ασθενείς με μαθησιακές δυσκολίες στο νοσοκομείο James Paget στο Νόρφολκ

6 εύκολες προσαρμογές στην τάξη που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές με ΔΕΠΥ.

Οι κορυφαίοι ειδικοί του ADDitude προτείνουν 6 προσαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με Διαταραχές Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ, ΔΕΠ) ή Μαθησιακές Δυσκολίες όπως Δυσλεξία να μείνουν συγκεντρωμένα στη δουλειά τους μέσα στην τάξη. 

1) Τοποθετήστε τον μαθητή κοντά στον εκπαιδευτικό, μακριά από πόρτες και παράθυρα. Έτσι θα μείνει η προσοχή του εστιασμένη στο δάσκαλο. 

2) Επιτρέψτε στο παιδί να ηχογραφεί τις εργασίες που έχει να κάνει. Τα παιδιά με ΔΕΠ τείνουν να έχουν μεγάλες δυσκολίες όταν πρέπει να θυμούνται προφορικές οδηγίες. 

«Με Οδηγό στη Ζωή το Λευκό Μπαστούνι» η δράση της ΠΚΜ για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Αντιπεριφέρεια Υγείας σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών-Παράρτημα Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την Κυριακή 17 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Με Οδηγό στη Ζωή το Λευκό Μπαστούνι».

Ακούμε (στο Τρίτο Πρόγραμμα): 10 Λεπτά Ακόμα

Κάθε βράδυ στις 20:00, για 10 λεπτά της ώρας, η Βάσια Χατζηγιαννάκη επιλέγει παραμύθια και τα διαβάζει στα παιδιά, συνδυάζοντας φαντασία, ψυχαγωγία, χαλάρωση, γνώσεις, αλλά και την ουσιαστική επαφή των γονέων με τα παιδιά τους, έστω και για 10 λεπτά, για 10' ακόμα...

Την ανάγνωση συνοδεύει κατάλληλη μουσική, που συνδέεται είτε με το θέμα, είτε με την προέλευση του παραμυθιού ή την εποχή που γράφτηκε.

Τα White Ravens για το 2021

“Η Γάτα του Χοσελίτο Περδόν” των Κωστή Σωτηράκου και Νίκου Παλαιολόγου (Key Books), το πρώτο βιβλίο-κονσερτίνα στα ελληνικά της Αργυρώς Πιπίνη και της Ίριδας Σαμαρτζή “Οταν ο Ηλιος πάει για ύπνο” (εκδ. Μάρτης), το “Στο Δάσος” του Σπύρου Γιαννακόπουλου και της Στέλλας Στεργίου (εκδ. Πατάκη), το “Κουράγιο” του Αλέξη Κυριτσόπουλου (εκδ. Κέδρος), το “Φως σε μαύρο ουρανό” της Ελενης Πριοβόλου (εκδ. Καστανιώτη) και το “Παπούτσια με λουράκι” της Φωτεινής Στεφανίδη (εκδ. Καλειδοσκόπιο) βρίσκονται ανάμεσα στα 200 βιβλία από 54 χώρες και 38 γλώσσες που επέλεξε η Διεθνής Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου για τον κατάλογο των White Ravens 2021.

Εκπαίδευση εκπαιδευτικών: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην τάξη

Τα εκπαιδευτήρια Παλλάδιο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Μάλτας/ Ινστιτούτο Ψηφιακών Παιχνιδιών και το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας διοργανώνουν εκπαίδευση εκπαιδευτικών από τις 18 Οκτωβρίου 2021 έως 20 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18.00 – 20.00 (cest time)/ 19.00 - 21.00 (ελληνική ώρα) σχετικά με την ένταξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

5 δωρεάν self-test για τους μαθητές από τα φαρμακεία έως τις 18/10

Από αύριο, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 18 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας.

Ν. Κεραμέως: Περισσότερα κρούσματα σε σχολεία περιοχών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

«Καθρέφτη της κοινωνίας» χαρακτήρισε τα σχολεία η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι σε περιοχές όπου είναι πιο χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό, τα κρούσματα κορωνοϊού σε μαθητές είναι περισσότερα.

Στον αντίποδα, όπως ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σε περιοχές με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, καταγράφονται λιγότερα κρούσματα και στα σχολεία.

Νέες τιμές στα κυλικεία των σχολείων: Πόσο κοστίζουν σάντουιτς, τυρόπιτα και χυμοί

Νέες ανώτατες τιμές πώλησης για σάντουιτς, αρτοσκευάσματα, τυρόπιτες, εμφιαλωμένο νερό και φυσικούς χυμούς φρούτων στα κυλικεία που βρίσκονται εντός δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων προβλέπει απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κατάλογος με τα είδη και τις τιμές έχει ως εξής:

Επείγουσες διεκδικήσεις για την προστασία των ΑμεΑ από τις ανατιμήσεις

Μπροστά στις επερχόμενες ενεργειακές ανατιμήσεις οι οποίες θα επιφέρουν αυξήσεις στα βασικά αγαθά και τις υπηρεσίες, η ΕΣΑμεΑ και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα διεκδικούν προστασία από την ελληνική Πολιτεία, με επιστολή στον υπουργό Οικονομικών. Η προστασία αυτή είναι επιβεβλημένη, καθώς η χώρα μόλις πρόσφατα βγήκε από μία δεκαετία σκληρής λιτότητας με τα μνημόνια, βρίσκεται ακόμη στη δίνη της πανδημίας, ενώ ούτε ένα διακριτό μέτρο δεν έχει ληφθεί για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, τους φτωχότερους των φτωχών.

Μαθητές της Θεσσαλονίκης «ζωγράφισαν» το 1821 και σας καλούν να ψηφίσετε

Το τμήμα Προγραμμάτων και Δια βίου Μάθησης της διεύθυνσης Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη αυτού του αγώνα διοργάνωσε δύο μαθητικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής με τίτλο «Ζωγραφίζοντας το 1821», θέλοντας να φέρει ακόμη πιο κοντά τα παιδιά με την ιστορία αλλά και να προωθήσει τον καλλιτεχνικό διάλογο στη σχολική κοινότητα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Αναχώρησε για την Πεσκάρα η Εθνική Κωφών

Για την Πεσκάρα της Ιταλίας αναχώρησε την Τετάρτη (13/10) το μεσημέρι η Εθνική ομάδα μπάσκετ κωφών γυναικών, όπου θα διεξαχθεί το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ κωφών, η διοργάνωση που ήταν προγραμματισμένη για τον προηγούμενο Ιούνιο στη Σαρδηνία, θα διεξαχθεί το διάστημα 16-23 Οκτωβρίου 2021 στην Πεσκάρα της Ιταλίας και η Εθνική ομάδα Γυναικών πηγαίνει ως η κάτοχος του τίτλου καθώς είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο το 2016 στη Θεσσαλονίκη.

«Έφυγε» ο Γιώργος Δραμουντανής

Το ελληνικό μπάσκετ με αμαξίδιο είναι από σήμερα (σημ. 13/10/2021) φτωχότερο. Ο Ειδικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας μας, Γιώργος Δραμουντανής, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Αυτός ο υπέροχος άνθρωπος «έφυγε» ξαφνικά κι ήσυχα, αφήνοντάς μας πολλές αναμνήσεις και την πικρία, ότι δεν θα συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε τη βελτίωση του μπασκετικού μας χώρου.

Προβολή: Μια θεατρική παράσταση από το μέλλον


Υμενίτιδα: Νόσος γένους θηλυκού με προτίμηση στα αγόρια

Πολλές φορές τα παιδιά παραπονιούνται για πόνο στο πόδι και αρχίζουν να κουτσαίνουν, ιδιαίτερα μετά από έντονο παιχνίδι. Όπως είναι φυσιολογικό κι επόμενο, οι γονείς ανησυχούν και θορυβούνται. Δεν αποτέλεσα εξαίρεση, όταν στην ηλικία των τεσσάρων χρόνων ο μεγάλος μου γιος ξύπνησε ένα πρωί και άρχισε να περπατά αργά αργά κουτσαίνοντας και φωνάζοντας «μαμά, με πονάει!» Η ψυχραιμία ήταν το τελευταίο συναίσθημα που επικράτησε. Ακόμη κι όταν ο γιατρός μού εξήγησε τηλεφωνικώς ότι το παιδί πιθανότατα έχει υμενίτιδα του ισχίου, μια πολύ συνηθισμένη φλεγμονή της παιδικής ηλικίας, η οποία είναι παροδική, και πάλι ηρέμησα πρόσκαιρα. Η εικόνα ενός παιδιού δραστήριου και υπερκινητικού που αίφνης μετατρέπεται σε… «στρατιωτάκι ακούνητο και αγέλαστο» δεν είναι ευχάριστη για κανέναν, πολύ δε περισσότερο για τον γονιό του. Και όπως σε όλες τις παιδικές ασθένειες, αυτό που χρειάζεται σε μεγάλες δόσεις όταν εμφανιστεί η υμενίτιδα, εκτός από το να ξεκουραστεί το παιδί, είναι και πολλή υπομονή για τους γονείς.