Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Σχεδία (τεύχος Ιουνίου)

Πιστές στο ραντεβού μας, όπως κάθε μήνα, με τη Σχεδία...

Αυτό το μήνα, στο τεύχος του Ιουνίου, ξεχωρίσαμε δύο πολύ όμορφα και ενδιαφέροντα άρθρα που άπτονται του κόσμου της εκπαίδευσης. 

Το πρώτο («Ο Όμηρος στη στενή», σελ. 40- 43) αφορά τη διδασκαλία κλασικών συγγραφέων στις αμερικανικές φυλακές, προκειμένου να βοηθήσουν στην κοινωνική επανένταξη και την επαγγελματική αποκατάσταση των κρατουμένων μετά την αποφυλάκισή τους, αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής και επιστροφής τους στην φυλακή με την πάροδο του χρόνου. Οι κρατούμενοι μαθαίνουν να σκέφτονται, να εκφράζουν τις απόψεις τους, να διαφωνούν χωρίς λεκτική ή σωματική βία, να ψάχνουν αιτίες και συνέπειες, δεξιότητες που οι περισσότεροι αποκτούν για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Εργαστήριο Φωτογραφίας για εφήβους στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Σε ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας καλεί το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης εφήβους ηλικίας 13-16 χρονών. Οι έφηβοι θα εκπαιδευτούν στην τέχνη της φωτογραφίας αναλύοντας έννοιες όπως κάδρο, οπτική γωνία, αποφασιστική στιγμή και θα ασχοληθούν με τις βασικές αρχές της φωτογραφικής τεχνικής. Τα μαθήματα είναι θεωρητικά και πρακτικά και στόχος του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να ασκήσουν το βλέμμα τους απέναντι στην εικόνα.

Πολλές γλώσσες, έξυπνα παιδιά

Εάν σκέφτεστε να μεγαλώσετε το παιδί σας μαθαίνοντάς του δύο ή ακόμη και περισσότερες γλώσσες, μη διστάσετε. Η πολυγλωσσία προσφέρει σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα στα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Γιατί πρέπει να αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας;

Μια ζεστή αγκαλιά είναι για τον καθένα μας μαγική. Είναι μια μορφή έκφρασης της αγάπης μας για ένα άνθρωπο. Μια ζεστή, τρυφερή και αληθινή αγκαλιά χαράζει ένα όμορφο κανάλι επικοινωνίας. Το άγγιγμα είναι ανάγκη του κάθε ανθρώπου. Εκτοξεύει μια πληθώρα από θετικά συναισθήματα που με απλά λόγια κάνουν το παιδί αλλά και το καθένα μας να αισθάνεται όμορφα.

Τα τυφλά παιδιά της Βραζιλίας μαθαίνουν... μπαλέτο!

Στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας υπάρχει μια πολύ ξεχωριστή σχολή μπαλέτου, για την οποία ίσως να ακούσετε πρώτη φορά. Οι μπαλαρίνες που παρακολουθούν εκεί μαθήματα είναι τυφλές! Φαίνεται ότι πραγματικά τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει αυτά τα πανέξυπνα και ταλαντούχα κορίτσια που φοιτούν εκεί από το να ακολουθήσουν το όνειρο τους.

Ο καλύτερος μπαμπάς του… ψηφιακού κόσμου: Πώς οι πατέρες φροντίζουν τα παιδιά τους όταν είναι online

Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα, η οποία γιορτάστηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου, η Kaspersky Lab αναδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους οι μπαμπάδες φροντίζουν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο, ελέγχοντας αν η φροντίδα τους επεκτείνεται από τον πραγματικό στον εικονικό κόσμο. Όπως αποδεικνύεται, οι σύγχρονοι πατέρες δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις ασχολίες των παιδιών τους στο Διαδίκτυο και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, για να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της προστασίας και της ενθάρρυνσης του ενδιαφέροντος τους για το Διαδίκτυο και τα σύγχρονα gadget.

Στοπ στις αυτοεκδόσεις συγγραμμάτων από πανεπιστημιακούς

«Τέρμα» η δυνατότητα αυτοέκδοσης των επιστημονικών συγγραμμάτων τους που είχαν ως σήμερα οι καθηγητές πανεπιστημίου, με υπουργική απόφαση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Η πολιτική αυτή έχει δύο πλευρές: από τη μια το κράτος θα κερδίσει μερικά εκατομμύρια ευρώ, καθώς η αυτοέκδοση πανεπιστημιακών συγγραμμάτων φορολογούνταν ελάχιστα, από την άλλη όμως ευνοεί τους εκδοτικούς οίκους που θα γίνουν οι μοναδικοί «παίκτες» στο παιχνίδι των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

BiHeLab: Θερινό σχολείο «Νευροεκπαίδευση και μαθηματικά»

Μπορούν οι νευροεπιστήμες και η μάθηση να συνυπάρξουν σε μια ειδική εκπαιδευτική προσέγγιση, που αφορά τόσο στη θεωρία, όσο και στη βιωματική πράξη;

Φαίνεται πως ναι και αυτό θα επιδιώξει να αποδείξει το «Θερινό σχολείο» από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHeLab) του Ιονίου Πανεπιστημίου, που ξεκινά στις 30 Ιουνίου και που θα εστιάσει στις εφαρμογές της νευροεπιστήμης στην εκπαίδευση.

Τσιμπήματα από έντομα στα παιδιά και η αντιμετώπισή τους

Ο Αλέξης Αλεξόπουλος MD, MRCPCH, Παιδίατρος - Παιδοδερματολόγος, εξειδικευμένος στην Παιδιατρική Δερματολογία στο Νοσοκομείο "Great Ormond St Hospital For Sick Children" του Λονδίνου, εξηγεί στοΥγείαonline.gr , ποια είναι τα συνηθέστερα τσιμπήματα εντομών στα παιδιά το καλοκαίρι και πως αντιμετωπίζονται. 

Δεν αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

«Οι εξετάσεις είχαν απόλυτη επιτυχία και ήταν από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές εξετάσεις των τελευταίων ετών, διότι ήταν διπλές», τόνισε ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης χτες και υπογράμμισε ότι «διενεργήθηκαν με άψογο τρόπο και ήθελα να συγχαρώ εδώ όλους τους συντελεστές. 

Δύο μαθήματα πλην της ειδικότητάς τους θα διδάσκουν εκπαιδευτικοί

Δύο και τρία μαθήματα θα μπορούν να διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την ερχόμενη χρονιά. Εκτός από την ειδικότητα τους δηλαδή θα είναι στην έδρα και για δύο ακόμη μαθήματα - συνήθως «παρεμφερή».