Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Η θυσία τού ... κρουασάν

Ο μικρός σου δυσκολεύεται πολύ να κάνει παρέες στο σχολείο. Δεν βρίσκει τρόπο να πλησιάσει τα παιδιά. Και ξαφνικά εμφανίζεται μια μοναδική ευκαιρία: όλα τα αγοράκια της τάξης αρχίζουν να μαζεύουν τάπες από μια συσκευασία κρουασάν! Στα διαλείμματα τις δείχνει το ένα στο άλλο, τις ανταλλάσσουν, μιλούν για αυτές που τους λείπουν. Ο δικός σου μπορεί να μην έχει ιδέα από τέτοια πράγματα, αλλά ξέρει πολύ καλά ότι αυτό είναι το «εισιτήριό» του για την παρέα. Και αρχίζετε οικογενειακώς όλοι μαζί να τρώτε το ένα κρουασάν μετά το άλλο. Ασταμάτητα.

Πάνoς Παράσχου: ο πρώτος κωφός επαγγελματίας χορευτής στην Ελλάδα

Ο Πάνoς Παράσχου γεννήθηκε στη Λάρισα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί σπούδασε Ειδική Αγωγή, η πορεία του όμως τον οδήγησε στη συνέχεια στην Αθήνα. Σήμερα είναι ο πρώτος κωφός φοιτητής χορού στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, και μας μιλάει στο meallamatia.gr για το πώς βιώνει αυτή την εμπειρία αλλά και τη μουσική εν γένει.

Bαθμολογίες Α’ τριμήνου στα Δημοτικά Σχολεία: Θα παραδοθούν στους μαθητές σε κλειστούς φακέλους

Α. Για τα σχολεία που λειτουργούν με φυσική παρουσία μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών οι έλεγχοι προόδου Α’ τριμήνου παραδίδονται εντύπως εσώκλειστοι σε φάκελο στους μαθητές και στις μαθήτριες για να τους παραδώσουν στους γονείς τους.

Β. Για τα σχολεία ή για τα τμήματα που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας οι Διευθυντές/τριες και οι Σύλλογοι Διδασκόντων, με απόφασή τους, προβαίνουν στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να παραδίδονται οι έλεγχοι προόδου Α’ τριμήνου στους γονείς/κηδεμόνες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η σεξουαλικότητα στα άτομα με αναπηρία

Ζούμε την εποχή της απελευθέρωσης από στερεότυπα και αντιλήψεις της πουριτανικής κοινωνίας. Η σεξουαλικότητα αποτελούσε για χρόνια ένα θέμα ταμπού, μια συζήτηση που προκαλούσε αμηχανία. Η αναπηρία το ίδιο. Τι γίνεται όμως, εάν συνδυάσουμε αυτές τις δύο λέξεις μαζί; Γιατί η σεξουαλικότητα ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες δημιουργεί αμηχανία; Ίσως, ευθύνεται το γεγονός πως οι άνθρωποι με αναπηρία κατοχύρωσαν το δικαίωμα στη σεξουαλική ζωή, με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, μόλις το 2007. Ίσως πάλι γιατί υπάρχουν βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις πως οι άνθρωποι με αναπηρία δεν έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή. Η Ραφαέλλα και Κώστας, ένα ζευγάρια αναπήρων, το διαψεύδει.

Έναρξη διαδικασιών για την έκδοση Πιστοποιητικών Επταμελών Επιτροπών υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. Φ.152/151921/Α5/23-11-2021 Εγκύκλιο, οι υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις που ενδιαφέρονται για να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, καλούνται να αποστείλουν Αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά από την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 σε μια από τις Επταμελείς Επιτροπές οι οποίες έχουν συγκροτηθεί σε 14 Νοσοκομεία της χώρας.

Πρόσωπο: Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης

Ο Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, σκηνοθέτης της παράστασης "Γουτού Γουπατού" και επί 4 χρόνια μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει, μιλάει στην εκπομπή "Πρόσωπα και Ιστορίες" για την ομάδα Εν Δυνάμει, την Λωξάνδρα Λούκας, μέλος της ομάδας, και την δική του προσωπική εμπειρία μέσα στο χώρο της συμπεριληπτικής τέχνης!
Δείτε την συνέντευξη στο ertflix

Έρικ Σμιθ: Το «παιδί δολοφόνος» και το ανατριχιαστικό έγκλημα

Υπόθεση Έρικ Σμιθ: Το 13χρονο παιδί-δολοφόνος που στραγγάλισε τον 4χρονο γείτονά του, Ντέρικ Ρόμπι, αποφυλακίζεται μετά από 27 χρόνια στη φυλακή.

Ένα ντοκιμαντέρ για «παιδιά δολοφόνους» («Killer Kids», Discovery Channel) είχε προβληθεί παλαιότερα από ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι. Ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά ήταν ένας νεαρός έφηβος 13 ετών, που όμως έμοιαζε 10 ετών, με πολύ χαρακτηριστική εμφάνιση: Είχε κόκκινα μαλλιά, μάγουλα γεμάτα κόκκινες φακίδες και γυαλιά με χοντρούς φακούς. Το έγκλημά του ήταν φρικτό και ανεξήγητο.

Θεσσαλονίκη: Μνημόνιο συνεργασίας για τη βελτίωση υπηρεσιών σε πολίτες με αναπηρία

Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα για την εγκατάσταση παιχνιδιών για παιδιά με αναπηρία σε τριάντα υφιστάμενες παιδικές χαρές του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ πραγματοποιούνται σε 19 σχολικά συγκροτήματα της πόλης παρεμβάσεις με τοποθέτηση ηλεκτρικών αναβατορίων, ραμπών πρόσβασης, όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Η Meta αποκάλυψε ένα γάντι που επιτρέπει στους χρήστες να «αισθάνονται» εικονικά αντικείμενα

Στο μυθιστόρημα «Ready Player One», ο πρωταγωνιστής δραπετεύει σε μια διαδικτυακή σφαίρα που ονομάζεται OASIS. Καθοριστικό ρόλο στην εμπειρία της OASIS παίζει μια στολή απτικής τεχνολογίας, η οποία επιτρέπει στον χρήστη να κινείται και να αλληλεπιδρά με τον εικονικό κόσμο. Η απτική τεχνολογία είναι μια προηγμένη τεχνολογία αλληλεπίδρασης μιας συσκευής ή ενός συστήματος με τον χρήστη της.

Διαδικτυακή Ημερίδα “Το Παιδί είναι η Απάντηση!”

Η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων (Ε.Π.Α) Καλαμάτας, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση, συνδιοργανώνει με την Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και τη στήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Το παιδί είναι η απάντηση!», την Κυριακή, 28/11/2021 στις 10.00 π.μ. (με προβλεπόμενη ώρα ολοκλήρωσης: 12.30μμ).