Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Παζλ και ανάπτυξη δεξιοτήτων

Τα παζλ έχουν κερδίσει με την αξία τους περίοπτη θέση σε παιδικά δωμάτια, σχολικές αίθουσες, χώρους αναμονής και κυρίως στις καρδιές μικρών και μεγάλων παιδιών. Εκτός από μια απολαυστική δραστηριότητα που γεμίζει με πολύ όμορφο και δημιουργικό τρόπο τον ελεύθερο χρόνο, συμβάλλουν στη γνωστική, συναισθηματική, ακόμα και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, αφού συντελούν:

Μητέρα και κόρη στην εφηβεία: Πώς σταματάνε οι καβγάδες;

Θέλει πολύ κόπο και ακόμη περισσότερη αγάπη από την πλευρά μιας μητέρας για να ξεπεραστούν οι αναπόφευκτες εντάσεις με την κόρη της.

«Αγαπώ να σε μισώ», φανταζόμουν την κόρη μου να λέει από μέσα της, όταν στην καρδιά της εφηβείας της έκλεινε σ' εμένα, τη μητέρα της, κατάμουτρα την πόρτα. Οι φωνές μας ράγιζαν τοίχους αλλά όχι τις καρδιές μας. Γιατί πάντα υπήρχε η αγάπη. Όχι σκέτη: Ανάμεικτη με θυμό, ενοχές, θλίψη… αυτά που ενίοτε ανακαλύπτει κανείς όταν κάνει ψυχοθεραπεία.

Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία

Η ιατρική περίθαλψη και φροντίδα για τα πρόωρα και άρρωστα νεογνά ποικίλει σε μεγάλο βαθμό ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ σε μία χώρα ένα μεγάλο ποσοστό όλων των βρεφών που γεννιούνται υπερβολικά πρόωρα πεθαίνουν, σε άλλες χώρες βρέφη που γεννιούνται ακριβώς στην ίδια ηλικία έχουν μεγάλη πιθανότητα επιβίωσης. 

Αλλά οι μεγάλες διαφορές δεν περιορίζονται μόνο στην επιβίωση: Σε κάποιες χώρες, η πρόωρη γέννηση συσχετίζεται επίσης συχνότερα με χρόνιες κινητικές και νοητικές αναπηρίες σε σύγκριση με άλλες. Αυτό το αποτέλεσμα ενισχύεται από το γεγονός ότι, σε κάποια μέρη της Ευρώπης, η μακροχρόνια φροντίδα για αυτά τα ευάλωτα παιδιά δεν είναι οργανωμένη με διαρθρωμένο τρόπο ή είναι ανύπαρκτη. 

Πρόσκληση στην Εκδήλωση «Ασφαλής διαδικτυακός κόσμος για το παιδί μου»

Το EUROPE DIRECT Πελοπόννησος σε συνεργασία με το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» σας προσκαλούν στην εκδήλωση με τίτλο «Ασφαλής διαδικτυακός κόσμος για το παιδί μου» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18:00.

Για να είναι οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας έτοιμες για την ψηφιακή εποχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει έναν ασφαλή ψηφιακό χώρο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ο οποίος θα είναι συμπεριληπτικός και προσβάσιμος για όλους.

Η δύναμη του κοινωνικού αγγίγματος: Πώς ένα τρυφερό χάδι μπορεί να ανακουφίσει το άγχος

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου πολλοί άνθρωποι θα δείξουν την αγάπη τους στο έτερό τους ήμισυ με κάρτες, σοκολάτες και δώρα, όμως, όπως υπενθυμίζουν οι επιστήμονες υπάρχει και άλλος τρόπος να δείξει κανείς τη στοργή του σε όποιον αγαπά, ερωτικά, φιλικά, κοινωνικά: Με ένα χάδι.

Γαύδος: «Θέλαμε σχολείο χωρίς να μεταναστεύσουμε»

Τι λέει η οικογένεια των μαθητών της Γαύδου, οι οποίοι πέντε μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς εντάχθηκαν τελικά σε καθεστώς «κατ’ ιδίαν διδασκαλίας» μέσω τηλεκπαίδευσης

«Θέλαμε μόνο τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να χρειαστεί να αφήσουμε τον τόπο μας» λέει στο «Βήμα» η μητέρα των δύο μαθητών της Γαύδου, που έζησαν επί μήνες μέσα στην αβεβαιότητα, καθώς το νησί τους δεν είχε Γυμνάσιο.

Τρέχουμε για τον αυτισμό στη Βουλιαγμένη - Άρχισαν οι εγγραφές

Μετά την επιτυχία του προηγούμενου Race For Autism Gr τον Απρίλιο του 2022, το οποίο προσέλκυσε πάνω από 1.000 συμμετέχοντες, το Race For Autism Gr επανέρχεται την Κυριακή 2 Απριλίου στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, προωθώντας την ευαισθητοποίηση και αποδοχή του αυτισμού που γιορτάζεται αυτή την ημέρα σε όλο τον κόσμο.

Replays: Ανακυκλώσιμα Αισθητηριακά Παιχνίδια από Μαθητές με Αναπηρίες

Τι δουλειά έχουν το εσωτερικό ρόλο ενός χαρτιού κουζίνας, τα φασόλια και διάφορα όσπρια, μπαλόνια, ένας αυγοδάρτης και χρωματιστά pon-pon σε ένα γυμναστήριο;

Οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου στα πλαίσια του σχολικού διαγωνισμού "Εικονική Επιχείρηση - Company Program" του Junior Achievement Greece και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, δημιουργούν φέτος τα δικά τους παιχνίδια!

Έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας στα παιδιά- Τα συμπτώματα και οι συμβουλές των ειδικών

Σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες έξαρση της νόσου, που συνδέεται με την πτώση της θερμοκρασίας.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί στην ΕΡΤ, τα συμπτώματα της νόσου είναι συνήθως η ναυτία, η διάρροια, ο εμετός ενώ διαρκούν δύο με τρία 24ωρα και στη συνέχεια ακολουθεί αυτοϊαση.

Νέος Κύκλος Μαθημάτων Γραφής Braille από τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, ως αναγνωρισμένος φορέας εκμάθησης της Γραφής Braille με πολυετή εμπειρία και με υψηλά ποσοστά επιτυχίας στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οργανώνει και για το 2023 σεμινάρια εκμάθησης για κάθε ενδιαφερόμενο. Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ήδη αρχίσει και τα τμήματα αναμένεται να ξεκινήσουν από 20 Μαρτίου 2023.

"Μια βόλτα μαζί", ένα μουσειακό πρόγραμμα που φέρνει σε επαφή με την τέχνη ασθενείς με διαταραχές μνήμης και τους φροντιστές τους

Σε επαφή με την τέχνη ήρθαν ασθενείς με διαταραχές μνήμης μαζί με τους φροντιστές τους στο πλαίσιο του μουσειακού προγράμματος “ Μια βόλτα μαζί” που υλοποιήθηκε με την συνεργασία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜOMUS) και του Κέντρου Ημερήσιας Απασχόλησης ατόμων με διαταραχές μνήμης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ). Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε πιλοτικά στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-«Συλλογή Κωστάκη» (Μονή Λαζαριστών) από τέλη Νοεμβρίου 2022 μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 σε έναν πρώτο κύκλο τεσσάρων συναντήσεων στις οποίες μετείχαν 6 ασθενείς με διαταραχές μνήμης μαζί με 8 φροντιστές τους.