Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Κάνοντας το βούρτσισμα των δοντιών παιχνίδι!

Πώς θα σας φαινόταν αν αντί να κυνηγάτε το πεισματάρικο πιτσιρίκι σας για να πλύνει τα δόντια του σας το ζητούσε από μόνο του; Αν αντί για κλειστό στόμα και κλάματα είχατε γέλιο και τρέξιμο στο μπάνιο για να πάρει την οδοντόβουρτσα; Αν όλα αυτά σας φαίνονται σενάρια επιστημονικής φαντασίας, διαβάστε μερικά κολπάκια για να γίνει μια δύσκολη στιγμή... παιχνίδι!

Τα παιδιά, οι γονείς και οι διακοπές

Οι διακοπές των Χριστουγέννων συμβάλλουν με τον πιο καθοριστικό τρόπο στη δημιουργία αναμνήσεων για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Το χριστουγεννιάτικο κλίμα ευφορίας αποτελεί κατάλληλο υπόβαθρο για την ψυχική καλλιέργεια και ανάπτυξη των παιδιών.

Η διγλωσσία δεν ανησυχεί πλέον γονείς, δασκάλους

Εως πρόσφατα, σε πολλούς γονείς και δασκάλους επικρατούσε η αντίληψη ότι τα δίγλωσσα παιδιά εμφανίζουν δυσκολίες στην εκπαίδευση συγκρινόμενα με παιδιά που μεγαλώνουν χρησιμοποιώντας μία γλώσσα στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, ολοένα περισσότερες επιστημονικές έρευνες κατατείνουν στο ότι η διγλωσσία όχι μόνο δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά συχνά αποδεικνύεται χρήσιμο εφόδιο. Ενισχυμένη μνήμη, ικανότητα προσοχής, επικοινωνίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης είναι κάποια από τα πλεονεκτήματα που παρατηρούν τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες σε ανθρώπους που μεγαλώνουν ως δίγλωσσοι.

Πώς θα έχετε χαρούμενες γιορτές χωρίς παιδικά ατυχήματα

Κάθε χρόνο, τις γιορτινές μέρες καταγράφεται σημαντική αύξηση των παιδικών τραυματισμών. Γιατί τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή για τα παιδιά, κρύβουν όμως και κινδύνους.

Πώς να μην πάρουν κιλά τα παιδιά μέσα στις διακοπές

Κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, οι περισσότεροι παρατηρούν μια αύξηση στο βάρος τους και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για τα μικρά παιδιά.

Αυτές τις γιορτές, αν δε θέλετε το μικρό σας να πάρει βάρος, το οποίο θα οφείλεται κυρίως στις άχρηστες θερμίδες των γλυκών, ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε:

H νέα τεχνολογία στην υπηρεσία των χωρισμένων

Νέα δεδομένα φέρνουν δικαστικές αποφάσεις σε υποθέσεις γονικής επιμέλειας, διατροφής των παιδιών αλλά και επικοινωνίας των χωρισμένων γονέων μαζί τους, «βάζοντας στο παιχνίδι» και κάθε μέσo σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να μιλάνε οπωσδήποτε και μέσω Skype, με tablets, κινητά κ.λπ.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στη μητέρα συνδέεται με κίνδυνο αυτισμού στο παιδί

Παιδιά μητέρων με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, αναφέρει νέα έρευνα από τη Σουηδία.

Η έρευνα είναι η πρώτη που ανακαλύπτει τέτοια σχέση, δήλωσαν οι ερευνητές, και πρόσθεσαν ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη θεωρία ότι η έκθεση στις σεξουαλικές ορμόνες νωρίς, μπορεί ενδεχομένως να παίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο ενός παιδιού να εμφανίσει αυτισμό.

Μαθήτριες και δασκάλες δώρισαν τα μαλλιά τους για παιδιά με καρκίνο

Μια διαφορετική δράση περιλάμβανε το φετινό χριστουγεννιάτικο bazaar των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο της καθιερωμένης γιορτής, μαθήτριες και δασκάλες δώρισαν τα μαλλιά τους για τη δράση «Hope for Hair». 

Ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης ζωγραφίζει για τα «Παιδιά χωρίς εφιάλτες»

Μέση Ανατολή, ένας πόλεμος που δεν έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια. Χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Υεμένη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν περνούν τα ευρωπαϊκά σύνορα κάθε μέρα. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. σχεδόν οι μισοί από τους πρόσφυγες παγκοσμίως είναι παιδιά ηλικίας 0-10 ετών. Όχι συνηθισμένα παιδιά. Παιδιά που έχουν βιώσει τον πόλεμο, το φόβο, την εγκατάλειψη. Παιδιά που έχουν επιβιώσει από σφαίρες, βόμβες, από τον ίδιο το θάνατο. Παιδιά που έχουν διασχίσει βουνά και θάλασσες για να βρεθούν στην Ευρώπη, για να βρουν την ειρήνη.

Μειώνεται σταδιακά η κατανάλωση φαστφούντ από τα παιδιά στη Θεσσαλονίκη

Η «Μελέτη επίδρασης του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου στην ανάπτυξη των παιδιών στο Νομό Θεσσαλονίκης» παρουσιάστηκε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Η έρευνα που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής υπό την εποπτεία του καθηγητή Λάμπρου Συντώση, είχε ως στόχο τη διερεύνηση των αλλαγών στη σωματική διάπλαση, τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα των μαθητών με έμφαση στο διάστημα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και τη συσχέτισή τους με κοινωνικοοικονομικούς δείκτες. Στη μελέτη συμμετείχαν μαθητές Γ’ και Ε’ δημοτικού του Νομού Θεσσαλονίκης. Το δείγμα αφορούσε σε 8.421 εγγεγραμμένους μαθητές το 2009 και 9.335 εγγεγραμμένους μαθητές το 2015.

Τι κάνουμε όταν τα παιδιά απομονώνονται κοινωνικά;

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που είναι κοινωνικά απομονωμένα έχουν δυσκολία στις σχέσεις με τους συνομηλίκους, είναι επιρρεπείς σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη και άγχος .