Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Διαδραστικά διήμερα: «Εξερευνητές των τροπικών: στα χνάρια του Δαρβίνου»

Το Ίδρυμα Ευγενίδου προσκαλεί και φέτος το καλοκαίρι τα παιδιά σε μία μοναδική περιπέτεια στους τροπικούς! Στην περιπέτεια αυτή μαθαίνουμε τα μυστικά που κρύβει το νησί του Πάσχα, αλλά και όσα ανακάλυψε ο Δαρβίνος ταξιδεύοντας στα νησιά Γκαλαπάγκος. Μαθαίνουμε το πώς εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε η ζωή στη Γη, πώς αλληλεπιδρούν οι οργανισμοί με το περιβάλλον τους, πώς οργανώνονται τα οικοσυστήματα. Κι όλα αυτά, μέσα από μία σειρά προκλήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, αξιοποιώντας την τεχνολογία, όπως αναπτύχθηκε από τα χρόνια του Αρχιμήδη μέχρι την εποχή του Διαδικτύου. Μοναδικά μας εφόδια η δημιουργική σκέψη, η ομαδική εργασία και φυσικά… η επιστήμη!

ΑΜΥΜΩΝH: «Μεταξύ & ανάμεσά μας»

Αγαπητοί φίλοι,
Το art project «Μεταξύ & ανάμεσά μας», είναι μια παράλληλη καλλιτεχνική εκδήλωση του φετινού Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Εμπνευστής, διοργανωτής και συντονιστής του νέου αυτού εγχειρήματος, είναι ο δημοσιογράφος-λογοτέχνης-φίλος του Συλλόγου μας, κ. Αλέξανδρος Γ. Τανασκίδης, ο οποίος – μεταξύ άλλων – λέει για το όραμά του: 

Σχολείο «υιοθετεί» για ένα χρόνο οικογένειες που χρειάζονται στήριξη

Ενα διαφορετικό καλοκαιρινό παζάρι, με στόχο την κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη, στη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας, διοργανώνει εφέτος η Ελληνογερμανική Αγωγή.

Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ελληνογερμανικής Αγωγής, εφέτος αποφασίστηκε όχι μόνο να συγκεντρωθούν χρήματα για τις συνήθεις κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και να «υιοθετηθούν», για ένα χρόνο από το σχολείο, οικογένειες που χρειάζονται στήριξη.

Φαρμακευτική παρέμβαση στις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές

Διαβάσετε στο NOESI.GR το άρθρο του Χ. Καμπάκου, Παιδοψυχιάτρου, για τα φάρμακα που κατά περίπτωση χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών (ΔΑΔ). Παρουσιάζονται κάποιες βασικές αρχές της χορήγησης φαρμάκων σε περιπτώσεις ατόμων με ΔΑΔ και του τρόπου με τον οποίο επιδρούν στα συμπώματα. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε μία αναφορά σε διάφορες βιοχημικές προσεγγίσεις, που δεν είναι εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ.

Άποψη: (Not) Just Mums "School time και πόσα χρόνια ακόμα"

"Τα σχολεία μιλάνε. Οι ζωγραφιές στους τοίχους διηγούνται ιστορίες. Τα κουρελάκια, τα κρυσταλλάκια που κρέμονται από τα ταβάνια, τα πολύχρωμα χαρτόνια που γίνονται θαυματουργές κατασκευές, τα παιχνίδια που τσιμπάνε την παιδική φαντασία κουβαριασμένη μέσα σε τόσα μυαλά, τα χέρια που ανοίγουν διάπλατα οι δασκάλες, οι φωτογραφίες με τις υπογραφές στους τοίχους, τα δεκάδες παιδικά βλέμματα που ακολουθούν τον επισκέπτη, ακόμα και τα χαμόγελα των γονιών που φέρνουν τους συμμαθητές το πρωί, είναι οι αδιαφιλονίκητοι μάρτυρες του αν το σχολείο αυτό είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο παιδί και την οικογένεια που το περιμένει να συνεχίσει την ημέρα του στο σπίτι.Γιατί στην τελική, αυτή είναι μια μεγάλη ουσία. Το παιδί να ζει με συνέπεια και συνέχεια τη ζωή του, μέσα σε ένα περιβάλλον που οι διαφορές δεν είναι απροσπέλαστες και δεν διαταράσσουν την ισορροπία του."

Προσοχή στη διατροφή σας, το παιδί σας βλέπει συνεχώς

Η διατροφή του παιδιού είναι το μόνιμο άγχος για τους περισσότερους γονείς. Άλλοι για να μην πάρει βάρος το παιδί, άλλοι για να παίρνει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να είναι υγιές, άλλοι και για τα δύο, όλοι θέλουν να τρώει σωστά. 

Tο παιδί που υπνοβατεί

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπνοβασίας στα παιδιά;

Η υπνοβασία είναι μια διαταραχή του ύπνου στα παιδιά η οποία συνήθως σταματάει όσο το παιδί μεγαλώνει. Το παιδί που υπνοβατεί σηκώνεται από το κρεβάτι του, περπατάει και μιλάει ενώ βρίσκεται σε βαθύ ύπνο. 

Εικαστική έκθεση από το ΚΔΑΠ Δράμας

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες του Δήμου Δράμας «Το Χαμόγελό μας», που υλοποιείται από την Δ.Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α, σε συνεργασία με τις δομές της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α Ν.Δράμας
σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την έναρξη της Καλοκαιρινής Εικαστικής Έκθεσης τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013 στις 19.00 μ.μ. στην αίθουσα «Μελίνα» της Δ.Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α.